Vanmorgen meldde het blad Binnenlands Bestuur dat er twee gemeenten in Nederland onder financieel toezicht staan. U raadt het al: Vlissingen en …?
Jawel, Wijdemeren.

Vlissingen is een oude bekende: de stad aan wie veel beloofd werd. Beloften die niet werden nagekomen. Zoals een marinierskazerne en een extra beveiligde gevangenis en rechtbank. Plannen om een flinke stimulans aan de werkgelegenheid in deze stad te geven. Een journalist die onlangs deze stad bezocht zag slechts kale winderige zandvlakten. Het tekort vloeit regelrecht voort uit de kosten voor Werk en Inkomen en die van het Sociaal Domein. Met andere woorden: het tekort is verklaarbaar en wordt voor een groot gedeelte verklaard door het zwalkend beleid van de rijksoverheid tegenover deze stad.
De nieuwkomer

In Nederland zijn er nog, na vele herindelingen, aldus Binnenlands Bestuur, 342 gemeenten over. Wijdemeren is, in wielertermen gesproken, “de drager van de rode lantaarn.” De renner die achteraan fietst en alle moeite moet doen om de bezemwagen voor te blijven. Die positie is opmerkelijk te noemen. Je zou verwachten dat die plaats ingenomen zou worden door gemeenten gelegen in een regio waar het al jaren slecht gaat. De zgn Krimpgebieden, die vaak gekenmerkt worden door hoge werkloosheid en armoede. Gemeenten waar gemeentebesturen en vrijwilligers er alles aan doen om de laatste winkel niet te laten verdwijnen en het laatste schoollokaal open te houden. Oost Groningen of Zuid Limburg.
Wijdemeren ligt in een welvarende regio, en toch?
Wijdemeren ligt in een van de meest welvarende regio’s van Nederland. De Gooi en Vechtstreek wordt algemeen gezien als een gebied waar een hoog percentage mensen woont die we als “well te do” kunnen kwalificeren. Helaas is die rijkdom niet voor iedereen weggelegd, want ook in ons gebied zijn mensen op de voedselbank aangewezen en ook in onze gemeente is er sociale problematiek. Maar toch is het opmerkelijk dat onze gemeente onderaan bungelt. Zeker als we die positie bezien in het licht van de opmerking van de Gelderse gedeputeerde Jan Markink dat de gemeenten over het algemeen over voldoende geld beschikken. Hij waarschuwt wel voor het “ravijnjaar 2026” als de rijksoverheid de uitkeringen uit het Gemeentefonds zal verminderen. Hij roept de gemeenten op om voor dat jaar te sparen.
Een jaar in de min is niet zo erg, als de toekomst er maar wat zonniger uitziet. Dat is in Wijdemeren niet het geval. De begroting heeft een tekort en “in de meerjarenbegroting wordt niet aannemelijk gemaakt dat dit evenwicht wordt hersteld “ :aldus gedeputeerde Zaal van Noord Holland
Hoe zou dat komen?
De vraag is wat de oorzaak van deze penibele situatie is. Ik zal me niet wagen aan een analyse, Porseleinhaven, ernstig tekort aan goed gekwalificeerde eigen medewerker en zwak bestuur behoren ongetwijfeld tot de ingrediënten van de kwaal. Interessanter dan de oorzaak is de oplossing. In de a.s. raadsconferentie ligt dit feit keihard op tafel.
Hoe komen we van het toezicht af, wanneer mogen we de rode lantaarn inleveren?
We kunnen alles aan!
Aldus sprak burgemeester Larson tijdens de nieuwjaarsreceptie. Goedkope peptalk of nieuw elan?
We lossen de problemen op, of de bezemwagen slokt ons op.
Geachte politici van Wijdemeren aan uw de taak. Doe uw best!!
Ik hoef niks te vragen, de heer Zagt zat namelijk niet in het vorige college maar wel in een eerder (2010-2014) college. Dat de Porselein haven veel geld heeft gekost en wellicht nog gaat kosten is wel juist!
Beste meneer Berghuis,
Is het niet zo dat het vorige college een aanzienlijke rol heeft gehad in hoe de gemeente er nu voorstaat?
Voor de goede orde heb geen politieke voorkeur of binding met welke partij dan ook.
Dat zal u aan Dhr. Zagt moeten vragen Immers hij was doen volgens mij ook wethouder en zat in het college en hij weet donders goed waar het geld is gebleven, denk aan Porselein Haven in Loosdrecht.
Helaas meneer Kozijn,
De meeste raadsleden zijn vertrokken we hebben alleen nog maar jaknikkers van de lokale partij. Onze inwoners hebben zich laten verlijden om op de opgeblazen lokale partij te stemmen.
En een weglopende wethouder van PvdA en wethouder Zandbergen die geen capaciteit heeft. Weet eigelijk wel zeker dat het vorige college het niet Zover had laten komen.