Gisteravond was er weer eens een commissievergadering Ruimte en Economie (R&E). Voorzitter Wilna Wind bleek het zonder microfoon ook prima af te kunnen. De commissie was af en toe onnavolgbaar als de bijzaken de overhand kregen en wethouders soms even verdwaasd de zaal in keken, alsof ze zich afvroegen in welk toneelstuk zij terecht waren gekomen, als bleek dat ze een brief gemist hadden. Terwijl raadsleden dat niet pruimden.

Enkele opvallende passages.
Wethouder Alette Zandbergen deelde trots mee dat er door Haarlem (het college van GS NH) iets besloten is over de ontwikkelingen rond de belt Groenewoud. Dat “iets besloten” bleek een fopspeen. Er is namelijk besloten om nog even niets te besluiten, maar eerst zal er op 21 februari een soort plenair themaberaad (??) plaatsvinden met alle stakeholders, ofwel iedereen die er iets mee te maken heeft en er wat van mag vinden. Die mededeling leidde tot verbazing bij Esther Kaper (CU). “Maar.., alles is toch al bekend!” Nanne Roosenschoon (D66) voorzag in dit slepende project “uitstel op uitstel op uitstel” terwijl de sanering van de belt urgent is.

Glasvezel Hinderdam en Eilandseweg
De heer Beekman, bewoner van de Eilandseweg in Nederhorst sprak in namens bewoners en bedrijven. Hij vroeg de steun van het college om de firma Glaspoort te bewegen om naar die buitengebieden glasvezel aan te leggen, omdat er toch al aan glasvezel in de kern gewerkt wordt. Het gaat dan over 73 huishoudens en bedrijven, alsmede 166 châlets op het châletpark. Hij heeft geprobeerd de firma te bellen, maar hij wordt steeds met nietszeggende smoezen afgescheept. Een toegezegde offerte laat al heel lang op zich wachten. Ook schreven de bewoners al in november een brief naar het college waarop geen antwoord kwam. Voor wethouder Els Kruijt was het hele verhaal nieuw. Waarop Patricia IJsbrandij (DB) vroeg: “Leest het college de brieven wel?”

Hulp door Ondernemers
Het ondernemersloket van Wijdemeren is al enige tijd onbemand. Voor inspreker Dik van Enk van Ondernemend Wijdemeren was dat reden om zijn beklag te doen in een duo-presentatie met de heer Zijtveld. Er komt geen antwoord op brieven, het indienen van plannen buiten bestemming wordt afgeraden door gebrek aan personeel. “Er wordt hard gewerkt, maar de bezetting is te dun.” Hij bood de gemeente de helpende hand. De ondernemers willen wel werkzaamheden uitvoeren voor de gemeente. Over een aanbod daaromtrent is geen reactie gekomen.
Wethouder Els Kruijt wees er op dat er wel overleg met de ondernemers plaats vindt, maar niet via het onbemande ondernemersloket. De grootste verrassing kwam toen de wethouder meldde dat er voorlopig géén ondernemersloket komt, omdat het college bezig is met het herstelplan en dan wellicht een andere invulling van het loket zal kiezen.
Rosalie van Rijn (CDA): Hier begrijp ik niks van. Dat herstelplan duurt nog heel lang en de wethouder zegt: ‘Ik doe niets?’ ”
Patricia IJsbrandij (DB): “Het loket is begroot! U bezuinigt zonder akkoord van de raad!”
De wethouder: “Het is geen bezuiniging!”
Henrieke Abrahamse (GL): Staand beleid wordt nu ter plekke gewijzigd.”
En zo ging deze discussie nog even door, waarbij op tal van zijsporen verdwaald werd. Waarbij iedereen, zelfs de voorzitter, af en toe het spoor bijster was. Nadat wethouder Alette Zandbergen vroeg om eerder schriftelijk gestelde vragen nog een keer bij de griffie in te leveren, omdat ze ze niet gezien had, waren de rapen gaar. René Voigt zei: “Het is schandelijk wat hier gebeurt.” Rosalie van Rijn (CDA) was het compleet zat dat er geen antwoorden kwamen. “Ik lever niets meer in!! We krijgen geen antwoorden!! Dus we komen geen stap verder!!” De boodschap van de commissie was echter wel glashelder: “Vul het ondernemersloket z.s.m. weer in!”
Huisvestingsverordening

Het enige onderwerp dat soepel door de commissie kwam was een wijziging van de huisvestingsverordening. Dat was eigenlijk al een hamerstuk, maar Wilma Snel (DLP) vroeg toch nog even door. Alle vragen werden rustig en kundig beantwoord door wethouder Maarten Hoelscher (PvdA).
Klapstuk Nieuw Loosdrechtsedijk
Het klapstuk van de avond was de behandeling van de wegopbreking, de problemen, de maatregelen en de communicatie rondom de Nieuw Loosdrechtsedijk. Aangekaart door Bo de Kruijff (VVD) en Patricia IJsbrandij (DB), waarbij de laatste een smakelijke komische sketch te berde bracht over haar proefondervindelijke machteloosheid om van de ene naar de andere kant van de wegopbreking te komen. En wethouder Gert Zagt (DLP) die zich fanatiek vast beet in dit dossier en geen millimeter toe gaf, ondanks de druk uit de commissie.
Maar daarover later meer.
De bruggen aan de Elbert Mooijlaan en Parklaan in Kortenhoef zijn al jaren slecht. In 2018 al aangekaart, maar de bruggen eens goed repareren/vernieuwen is er niet bij. Gemeente Wijdemeren doet niets, terwijl de bruggen veel lawaai veroorzaken. Ambtenaren, wethouders en raadsleden weten ervan, maar er gebeurt maar niets.