Dat is nou eens leuk: er zijn dezer dagen weer twee schilderijen te koop met taferelen uit Wijdemeerse dorpen.

Niet altijd, maar toch wel regelmatig duiken schilders en schilderijen uit Wijdemeerse dorpen op als veilinghuis Van Zadelhoff in Hilversum kunst- en antiekveilingen houdt. Voor de septemberveiling zijn dit weekend de kijkdagen, waarna de kavels op maandag en dinsdag worden geveild. Zie voor nadere informatie de website van het veilinghuis.
Een van de twee ‘Wijdemeerse’ kavels is een Smeerdijk (kavel 1445). Zie de afbeelding hierboven. Het olieverfschilderij heet ‘Gezicht op ‘s-Graveland’, maar dat had iedereen die ’s-Graveland ook maar een beetje kent natuurlijk al meteen gezien. Wanneer het doek is geschilderd heb ik niet kunnen achterhalen, wel dat Van Zadelhoff schat dat het voor 360 à 500 euro van eigenaar zal verwisselen.
Over de in Kortenhoef geboren en overleden Anton Smeerdijk (1885-1965) hoef ik u natuurlijk niets te vertellen. De artistieke telg uit een ’s-Gravelandse wasserijfamilie is immers zo bekend dat hij postuum in Kortenhoef is geëerd met een straatnaam.
Met zijn tentoonstellingen over de hele wereld was Smeerdijk ook aanzienlijk bekender dan zijn tijdgenoot en vakbroeder Albertus Gerhard (Albert) Hulshoff Pol. Van hem veilt Van Zadelhoff het hier afgebeelde werk (olieverf op board) ‘Zicht op de Loosdrechtse plassen’. Het is kavel 971, geschatte opbrengst 65 tot 85 euro.

Hulshoff Pol werd in februari 1883 geboren in Hengelo. Zijn vader was textielfabrikant. Na de 3-jarige HBS ging hij op aandringen van zijn vader voor een bankiersopleiding naar de handelsschool in Utrecht.
De jonge Albert wilde echter kunstenaar worden en bezocht enige tijd de Rijksacademie voor beeldende kunsten in Amsterdam. Bij de hoofdstedelijke kunstenaarsvereniging Sint Lucas leerde hij de elf jaar oudere Piet Mondriaan kennen. Samen schilderden ze eerst rond Amsterdam en in de jaren 1906-1908 in de omgeving van Hengelo.
In 1918 trouwde Hulshoff Pol met Arnolda Sonderman. Ze vestigden zich in Hilversum, waar hun dochter Arnolda werd geboren. Het gezin woonde er aan de Gnoelaan.
In de tweede helft van zijn leven schilderde Hulshoff Pol veel in de veengebieden in de buurt van Hilversum. Logisch dus dat hij ook de Loosdrechtse Plassen vastlegde. Hij overleed in april 1957 in Hilversum.
Prachtig! Er staat in de catalogus ook een kleurig bloemstilleven van Smorenberg.
Oeps, dat heb ik over het hoofd gezien, maar dank voor de tip. Inderdaad, kavel 85. Daarvoor moet de koper dan wel wat beter in de slappe was zitten: startbod 7500 euro.