Wethouder mikt op snelle hervatting van onderhoud joodse begraafplaats

Als het aan wethouder Els Kruijt (VVD) ligt, hervat de gemeente Wijdemeren zo snel mogelijk het onderhoud van de joodse begraafplaats in Kortenhoef. Dat liet ze donderdagavond blijken tegenover een raadscommissie.

De kleine joodse begraafplaats. (Foto Wikipedia/C.Muusers, CC BY-SA 3.0)

Het CDA had gevraagd even te praten (een zogeheten behandelverzoek) over de huidige ontoegankelijkheid van de joodse begraafplaats bij de Koninginneweg doordat een grondeigenaar de toegang al een flinke poos blokkeert. Eerder had de ChristenUnie over deze zaak schriftelijke vragen gesteld. De antwoorden van het college kwamen onlangs aan de orde op Rading Nul.

Broedende kip

Rosalie van Rijn (CDA) verklaarde dat die antwoorden ‘ons meer gerust stellen’ dan de geluiden van het vorige college – waar Van Rijn zelf in zat, maar waarin Jan-Jaap de Kloet (DB) de joodse begraafplaats in portefeuille had. Het lijkt haar, zei Van Rijn, dan ook beter de ‘broedende kip’ maar even niet te storen. Wel vroeg ze wethouder Kruijt – nog los van de algehele openbare toegankelijkheid van het begraafplaatsje die hersteld moet worden – ‘in elk geval allereerst een afspraak te maken dat het onderhoud weer kan worden uitgevoerd’. Al vijftig jaar zorgt de gemeente (aanvankelijk ’s-Graveland) daarvoor op grond van een afspraak met het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap. Tot een grondeigenaar dat eind 2020 dus onmogelijk maakte.

Wethouder Kruijt meldde om te beginnen dat ze heel recent zelf te plekke is wezen kijken en dat ze ‘geschrokken’ was van wat ze had aangetroffen. ,,Er moet echt iets gebeuren.’’

Komende week

En toen kwam het hoopgevende nieuws. Kruijt vertelde dat ze juist donderdagochtend over deze zaak contact had gehad met de teamleider openbare werken van de gemeente. Die gaat komende week praten over de mogelijkheid in elk geval het onderhoud van de begraafplaats te hervatten. Hij gaat overleggen met twee grondeigenaren: de blokkeer-grondeigenaar en de agrariër die rechts naast het begraafplaatsje een strook grond bezit die leidt naar een daarachter liggend weiland.

De leden van de raadscommissie waren zichtbaar blij met de mededelingen van Kruijt. Van Rijn had al opgemerkt dat ‘dit de hele raad aan het hart gaat’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.