Het Wijdemeerse college en meer in het bijzonder CDA-wethouder Rosalie van Rijn (volkshuisvesting) laat inwoners die zoeken naar een sociale huurwoning in de kou staan. Dat blijkt uit een briefje dat ze eerder vandaag aan de raad stuurde met het oog op de (online) vergadering van de gemeenteraad die vanavond wordt gehouden.

Onlangs besprak een raadscommissie het concept van de nieuwe Woonvisie. Daarin staat onder meer: ,,1/3 deel van het totaal aantal te realiseren nieuwbouwwoningen, in projecten vanaf 4 woningen, vindt minimaal plaats in het sociale segment (koop tot 220.000 euro of huur tot 750 euro per maand, peil 2021).’’ De bedoeling is daarmee inwoners met lage(re) inkomens een handje te helpen.
Vrees
Margriet Rademaker (De Lokale Partij) plaatste daarbij kanttekeningen. Ze zei te vrezen dat zonder verfijning van de regels de doelgroep voor sociale koopwoningen achter het net kan vissen, bijvoorbeeld als zich mensen melden met een ruimere beurs die bij koop geen ‘voorbehoud financiering’ hoeven te maken en dan allicht meer kans maken. Ook zei Rademaker te vrezen dat bij grotere ontwikkelaars de sociale huur in het gedrang kan komen. Ze suggereerde in de Woonvisie ook verplicht te stellen dat van een bouwproject een bepaald percentage moet bestaan uit sociale huurwoningen.
Op dat laatste probleem was al eerder op Rading Nul de vinger gelegd. Op 22 juni legde de projectontwikkelaar Johan Zijtveld van JeeGee Vastgoed aan raadsleden uit wat de bouwplannen zijn op de plek waar in Ankeveen de Cannenburgerweg en de Herenweg elkaar kruisen (voorheen garage Neef). Het plan is daar 33 woningen te bouwen waarvan elf in het segment sociaal. Daarmee voldoet JeeGee Vastgoed aan de eis van 1/3 sociaal. Maar dat 1/3 deel bestaat uitsluitend uit sociale koopappartementen, er komen geen sociale huurwoningen. De ontwikkelaar schermde tegenover raadsleden met Ankeveense omwonenden die van huur in hun nabijheid niets zouden willen weten.
Loftuiting
In antwoord op de zorgen van Rademaker beloofde wethouder Van Rijn op de punten sociale koop én sociale huur eens goed naar de bepaling in de Woonvisie te zullen kijken. Op Rading Nul leverde dat haar een welgemeen pluim (‘Chapeau!’) op. Op grond van het briefje dat ze vandaag aan de raad schreef, neem ik die loftuiting nu ijlings terug.
De wethouder belooft in dat briefje in de zomer te kijken wat voor sociale koop misschien in de Woonvisie kan worden aangepast om te bereiken dat die woningen ook echt terechtkomen bij de doelgroep van mensen met een smalle beurs. Na het zomerreces krijgt de raad dan te horen of er iets mogelijk is of dat landelijke wetgeving in de weg zit. Even afwachten dus.
Over sociale huurwoningen rept Van Rijn in haar briefje echter met geen woord. Daarmee blijft het college het dus aan ontwikkelaars overlaten of ze bij nieuwbouw in de categorie sociaal kiezen voor sociale huur, sociale koop of een mix daarvan. Het bouwproject Cannenburgerweg laat zien waartoe dat kan leiden: nul sociale huurwoningen. Door op dit vlak niets te doen, aanvaardt het college dus willens en wetens het risico dat ontwikkelaars ervan afzien in Wijdemeren ook maar één sociale huurwoning te bouwen.
Grillen
Daarmee zet het college – met Van Rijn voorop als eerstverantwoordelijke wethouder – de inwoners die een sociale huurwoning zoeken in de kou. Het college, met Van Rijn voorop, levert deze inwoners uit aan de grillen van de (woningbouw)markt.
Vanavond eens zien of de gemeenteraad dat een goed idee vindt.
De reactie van Hans Hazes gaat voorbij aan waar het hier over gaat. De woonvisie van Wijdemeren geldt voor álle Wijdemeerders en alle projectontwikkelaars die hier willen bouwen. Als dit gat in de woonvisie niet gedicht wordt kan Johan Zijtveld het vertikken om sociale huurwoningen te bouwen. En creëert hij precedent waar alle volgende projectontwikkelaars graag dankbaar misbruik van zullen willen maken.
En zo komt er nooit meer een sociale huurwoning in Wijdemeren tot stand.
Dat zal deze coalitie van VVD, CDA, DB en D66 toch niet op zijn geweten willen hebben lijkt mij.
N=1
ofwel … 1 projektontwikkelaar (voor een 30-35tal huizen) doet (dan misschien niet?) dan geen sociale huur, maar sociale “koop” en meteen is het zo dat alle Wijdemeerse inwoners aan de grillen van de gehele (woningbouw) markt worden overgeleverd.
Het zou fair zijn om je niet alleen bij de Wijdemeerse Raad en B&W te melden, maar bijv. ook bij provincie NH. of bijv. bij de overheid an sich
als je het heel klein bekijkt (Ankeveen) ; dan wordt er voor het eerst sinds tijden weer eens in Ankeveen gebouwd. Wat al bijzonder is. Wijdemeren is nu 1maal geen grote gemeente ; er is weinig perspectief voor woningbouw (oorzaak met name ligt dan in de provincie die aan Wijdemeren geen prioriteit geven om goed / veel / adequaat te kunnen bouwen.
Dat er iets niet klopt aan het systeem van sociale woningbouw ; dat klopt ; dat de vraag hoger is dan het aanbod – dat al helemaal .
Met N=1 heeft Hans Hazes natuurlijk gelijk. Maar eerder schreef ik dat dit ene geval zou moeten dienen als ‘wake up call’ en dat het goed zou zijn de regels zodanig aan te passen dat wordt voorkomen dat zoiets vaker gebeurt. Dan wordt N niet 2 of 3 of nog meer.