Wie Hazes zegt, zegt Nederhorst

Zelfs wie heel lang onder een steen heeft geleefd kan het dezer dagen niet ontgaan: fans van zanger André Hazes (1951-2004)) staan er uitgebreid bij stil dat hij vandaag precies zeventig jaar geleden werd geboren. Maar wat velen misschien niet weten: wie André Hazes zegt, zegt daarmee tegelijk Nederhorst den Berg.

André Hazes op 4 juni 1983. (Foto Nationaal Archief/Anefo – CC0)

Al weken vliegt de naam Hazes de nietsvermoedende televisiekijker om de oren. En ook vandaag weer wijst supermarktketen Lidl erop, onder meer met een paginagrote advertentie in De Gooi- en Eemlander: ‘André Hazes fanwear nu exclusief bij Lidl!’ Hoodies met Hazes’ afbeelding, strandlakens, badjassen, joggingbroeken en meer. Zo brengt de op 53-jarige leeftijd aan een hartstilstand overleden volkszanger nog steeds geld in allerlei laatjes.

Stem

Zelf ben ik niet van het Hazes-repertoire, maar dat hij een uitstekende stem had, valt moeilijk te ontkennen. Luister bijvoorbeeld eens naar dit op YouTube.

Het koetshuis van kasteel Nederhorst in 1950. Later kwam Hazes hier vaak voor opnames. (Foto Historische Kring Nederhorst den Berg)

Wat ook vast staat, is dat Hazes vaak en graag in Nederhorst den Berg kwam, in het koesthuis namelijk van kasteel Nederhorst. Al vele jaren is dat de behuizing van Hans Aalbers Recordings, de langst bestaande particuliere muziekstudio in Nederland.

Drama

In 2017 sprak ik Hans Aalbers eens voor De Gooi- en Eemlander. Over werken met Hazes had Aalbers destijds dit te vertellen. ,,Dat ongelooflijke talent dat we zijn kwijtgeraakt. Zijn teksten waren niet zo relevant, want al zong hij alleen maar lalalala, dan nog raakte het je. Als hij hier kwam, wilde hij zijn teksten niet laten zien. Toch heb ik er voor de opname wel eens een blik op kunnen werpen. Op dat papier stonden een paar lullige zinnetjes. Maar als hij die zong, was het: wauw! Het drama zat niet in die zinnetjes, het drama zat in die man. Niet voor niks was hij dol op de Portugese fado. Daarvoor geldt hetzelfde als voor Dré: recht uit het hart. (. . .) Tussen de oren van de mensen gebeurt het. Het publiek herkent passie. We verkopen illusie. De meetlat is: doet het wat met je of niet. Als mensen hetzelfde gevoel krijgen wat de makers hebben bedoeld, dan is het OK.”

Dat was en is bij Hazes’ muziek onmiskenbaar het geval. En dat repertoire is dus heel vaak in Nederhorst den Berg vastgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.