Spagaat Belt en Natuur van GS NH

In de boezem van Gedeputeerde Staten Noord Holland huizen twee zielen. De ene ziel wil in Kortenhoef een nat (plas-dras) natuurgebied maken. De andere ziel weet dat er in dat zelfde gebied een vuilnisbelt van de zwaarste categorie ligt te lekken. Die ziel wil die belt afdekken en de kosten daarvan dekken met de verkoop van 70 waterwoningen in dat “natuurgebied”.

Natuurziel

De natuurziel liet een onderzoek uitvoeren door Bos en Witteveen naar de natuurwaarden van dat gebied. Zoals valt te verwachten zijn die natuurwaarden, met wat bewerking, en hier en daar een onteigening, voortreffelijk, buitengewoon mooi. Fantastisch! Over de plannen met de belt Groenewoud hebben de onderzoekers het gemakshalve even niet. Dat het onderzoek een klap in het gezicht van eigenaren en omwonenden is, die al tijden inspreken en meedenken, mag de natuurziel van GS, ingefluisterd door Natuurmonumenten, niet deren.

Beltziel

De beltziel van GS is al een jaar of tien bezig met onderzoek naar de lekkage van de belt naar de grondwaterstromen die richting Horstermeerpolder gaan. Dat soort onderzoeken gebeurden al keer op keer op keer vanaf 1973, toen de belt sloot. Soms uit ongerustheid, soms ook omdat er een heus (bouw)plan voor een Heerlijkheid was bedacht.
Maar tien jaar geleden werd Afvalzorg (dochterbedrijf van de provincie!) ingehuurd om een serieus plan te maken voor beveiliging van de belt door afdekking en het graven van watergangen waarin zeventig waterwoningen zouden komen te liggen die met de verkoopopbrengst de saneringskosten moesten dekken. De gemeente deed enthousiast mee, omdat er na al die jaren zicht was op onschadelijk maken van de belt Groenewoud. Er kwam inspraak, er werd een website gebouwd, er kwam een Nieuwsbrief. En toen werd het doodstil. 😳

Het plangebied met daarin (donkerrood) de belt Groenewoud.

De gespleten persoonlijkheid van GS Noord Holland zal nu toch beide plannen samen moeten gaan bekijken en beoordelen, want het ene plan kan niet zonder het andere. Om dat te bevorderen en om het overleg met omwonenden en belanghebbenden te stimuleren stelde Michel Klein, PS lid van de Christen Unie onderstaande vragen aan Gedeputeerde Staten.

De vragen werden op 1 maart 2024 ingediend. Gedeputeerde Staten zijn verplicht om zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen 30 dagen antwoorden te geven.

En nu maar zien of er toch één ziel in dat college heerst, nu eens zónder overheersing van Natuurmonumenten en mét gehoor voor omwonenden en belanghebbenden.

 

Eén gedachte op “Spagaat Belt en Natuur van GS NH”

 1. Beste Rik,
  Als oplossing zou er een integrale invulling van Kortenhoef-Oost moeten komen.
  Woningbouw op grondgebied VLEK i.p.v. waterwoningen midden in deze polder (gronden VLEK vallen ook niet onder N2000 of NNN-bestemming). Op deze manier kan eindelijk de gifbelt worden aangepakt/wordt meer natuur mogelijk en Wijdemeren heeft tenminste weer wat woningen.
  Maar waarom moet er elke keer weer alleen ingezet worden op plas-dras natuur? We kunnen hier ook een mooi natuurgebied van maken zonder dat de inwoners van Kortenhoef met de nadelen van natte natuur worden opgezadeld. De Provincie kan meteen aan de slag, maar wel in gezamenlijkheid, anders ben ik bang dat het weer lang duurt en alleen bij plannen blijft.

  Met vriendelijke groet,
  Jan Hermsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.