Wijdemeren? Lachùùhh!

Maandagavond vergaderde in Eemnes een raadscommissie. Wat zegt u? Zal u dat jeuken? Gelijkt hebt u. Maar de gemeente Wijdemeren stond er wel voor joker. Zal ik dan toch maar even vertellen hoe dat zit?

De BEL-gemeenten (Blaricum, Eemnes, Laren) willen, mede als gevolg van nieuwe wetgeving, met z’n drieën een rekenkamer in het leven roepen ter vervanging van een vorig jaar gestopte rekenkamercommissie. De colleges van de BEL-gemeenten dachten: misschien is het wel handig als we kijken of we in regionaal verband iets kunnen combineren. Kan goedkoper zijn, kan efficiënter wezen – dat werk.

Dus, vertelde Eemnesser burgemeester Roland van Benthem aan de raadscommissie, was eerst Huizen maar eens benaderd. Die gemeente voert al heel veel taken in het sociaal domein ook uit voor de BEL-gemeenten, dus best een logische stap. Maar Huizen liet weten voor het aanhaken van de drie kleinere broertjes geen belangstelling te hebben.

Vervolgens is Baarn benaderd. Daar was het antwoord: in samen optrekken zien we geen meerwaarde.

Bij een Veluws gemeentecluster, waaraan ook Bunschoten op rekenkamergebied deelneemt, vingen de BEL-gemeenten eveneens bot. Het gaat daar goed zoals het gaat, aanhaken van meer gemeenten werd teveel van het goede gevonden.

Konden Gooise Meren of Hilversum dan worden geïnteresseerd? Nou nee. Die twee gemeenten zijn tevreden met hun eigen rekenkamers en dat willen ze graag zo houden. Geen ingewikkeld gedoe door aansluiting van anderen graag.

,,De enige gemeente die wel geïnteresseerd was’’, vertelde Van Benthem, ,,was Wijdemeren.’’ Waarop – hééél gek – die Eemnesser raadscommissie uitbarstte in nauwelijks onderdrukt lachen! Van Benthem: ,,Die (in Wijdemeren, red.) kunnen genoeg zelf onderzoeken. Nou ja . . . .’’

Tsja, dat kon er óók nog wel bij: Wijdemeren blijkt inmiddels de risée van de regio . . . .

3 gedachten op “Wijdemeren? Lachùùhh!”

 1. Om de gemeente Wijdemeren die in zwaar weer zit uit te lachen vind ik nogal misplaatst. Zou dat soms een uiting zijn van de frustratie van al die afwijzingen. De gemeenten Blaricum en Laren hebben kapitaal zat om zelf een rekenkamer op te richten. Kijk maar naar de huizenprijzen. Toch wil men goedkoper uit zijn door samenwerking met een andere gemeente. Hoezo goedkoper? Wil men soms de rijke stinkerds niet vervelen met een hogere OZB.
  Het uitlachen van Wijdemeren is in elk geval wel heel erg goedkoop.

 2. High-light in de krant:
  “Eemnes zakt diep in de rode cijfers. In 2024 tekort van 1 miljoen euro. Mogelijke maatregelen: subsidies omlaag en belastingen omhoog.”
  Toch ook niet al te best nieuws, dus burgemeester van Benthem zal dat als een grapje hebben bedoeld.

  1. Is het niet overal het zelfde
   Mismanagement door mensen die niet het nivo hebben om dit soort beslissingen te nemen
   Lijkt wel ons huidig kabinet
   Grt
   Jean krieger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.