Wijdemeren zet Cruijff op z’n kop

Hoe raar het ook moge klinken: de narigheid waarmee de gemeente Wijdemeren kampt en kampte, levert dit jaar geld op. Dat blijkt uit de Najaarsnota 2023 die de raadscommissie Bestuur en Middelen op 30 november gaat bespreken.

(Foto Anefo/Rob Bogaerts, CC0)

Elk jaar praten burgemeester en wethouders de gemeenteraad in het najaar bij over de financiële tussenstand in het lopende begrotingsjaar. Dus ligt er ook nu weer een najaarsnota.

Het ogenschijnlijk goede nieuws is dat de gemeente eind dit jaar waarschijnlijk 2,6 miljoen euro meer overhoudt dan de eerder gedachte 739.000 euro. Het eindresultaat loopt dus op naar iets meer dan 3,3 miljoen. Pas als het jaar voorbij is, wil het college de raad een voorstel doen wat met dat geld te doen. Wijdemeren zou zich tot een iets aantrekkelijker bruid voor een bestuurlijke fusiepartner kunnen oppoetsen door minimaal een deel van het overschot in het grote spaarvarken de stoppen, de algemene reserve. Maar goed, dat is van later zorg.

Opvallendste meevallers

Hier gaat het echter om de opvallendste meevallers die de najaarsnota te zien geeft. Zo is er dit jaar drie ton meer aan opbrengst onroerendezaakbelasting (OZB) en dat bedrag is structureel, dat wil zeggen dat het ook de komende jaren binnenkomt. Nieuw is dat echter niet. Bij de recente behandeling van de begroting 2024 kwam het al voorbij. Met behulp van dit bedrag wordt de zeer  forse OZB-verhoging volgend jaar ietsje gematigd.

Eveneens in het oog springt dat de personeelskosten dit jaar meevallen. Maar ook dat komt niet als donderslag bij heldere hemel. Het is na wat plussen en minnen het eindresultaat van het grote aantal vacatures dat bij de ambtelijke organisatie open staat. Ambtenaren die er niet zijn, worden ook niet betaald, dus dat scheelt dit jaar niet minder dan 5,3 miljoen euro.

Maar omdat een deel van die lege stoelen onmogelijk onbezet kan blijven – belangrijk werk moet immers wél worden gedaan – worden die tijdelijke opgevuld met van buiten ingehuurde mensen. Prijskaartje: bijna 6,2 miljoen euro. Omdat de begroting al voorzag in 2,3 miljoen, resteert er 3,8 miljoen aan extra uitgaven voor externen. Rond het besluit tot gemeentelijke fusie zijn nog wat uitgaven gedaan aan externe krachten en zo resteert er van de 5,3 miljoen euro die niet is uitbetaald aan vaste krachten nog ruim 1,2 miljoen. Veiligheidshalve rondt het college dat naar beneden af: een financiële meevaller van een miljoen euro.

Opmerkelijkst

Tot slot de opmerkelijkste meevaller van het jaar. Al eerder had de gemeente geld geleend (een bedrag noemt het college ziet) voor investeringen in Wijdemeren. Maar ja, preventief financieel toezicht hè. Van de provincie mag de gemeente dit jaar niet zomaar en geheel naar eigen inzicht geld uitgeven. Dus die investeringen werden dit jaar niet gedaan.

En het al geleende geld? Wat is daarmee gebeurd? Bleef dat tegen een matige rente op de bank staan? Nee, er is iets profijtelijkers mee gedaan. Het is, lezen we in de najaarsnota, ‘uitgezet bij enkele gemeenten die op dat moment geld nodig hadden’. Kortlopend, want het college meldt dat het dat geld komend jaar alsnog zelf denkt uit te geven. En het is uitgeleend tegen een aantrekkelijker rente dan de spaarbank zou geven, mogen we aannemen. Eind van dit liedje: het kortstondig uitgeleende, door Wijdemeren zelf eerder geleende geld heeft afgerond een half miljoen euro opgebracht!

Cruijff

En zo levert narigheid van twee soorten (onvervulde vacatures en geld dat niet mag worden geïnvesteerd) de gemeente toch nog iets positiefs op. Een besparing namelijk op de personeelslasten van een miljoen en rente-inkomsten van een half miljoen euro. Samen is dat goed voor meer dan de helft van de totale meevaller van 2,6 miljoen euro. Het doet denken aan de inmiddels ingeburgerde, aan Johan Cruijff toegeschreven ‘wijsheid’: ‘Elk nadeel heb z’n voordeel’.

De werkelijkheid is helaas minder rooskleurig dan dat. Want meevallers die louter voortkomen uit nare problemen (te weinig vaste ambtenaren, onder curatele van de provincie) heb je natuurlijk liever niet. In feite moeten we het adagium omdraaien: dit voordeel heeft z’n nadeel. Cruijff op z’n kop als ’t ware.

Eén gedachte op “Wijdemeren zet Cruijff op z’n kop”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.