Zonder last (of ruggespraak)

De PvdA/GL laat zich niet knechten door wethouder Zagt (een helder en onafhankelijk standpunt) en stapt uit de coalitie.

Knechten

Zagt heeft daar wel een handje van, dat knechten. Hij legt graag de DLP raadsleden (en overige leden van de coalitie, als hem dat lukt) zijn wil op, zo blijkt ook nu weer. En het is ook niet de eerste keer. Zijn wil geschiede, zeker in het Loosdrechtse. Kwesties als Eikenrode en de homo-camping staan mij nog altijd helder bij. Persoonlijke vetes, zaken die niet strookten met zijn eigen belevingskader werden en worden op het scherpst van de snede uitgevochten in de raad en wee je gebeente wanneer je daar als raadslid van “zijn” partij een andere mening over bent toegedaan.

Gert Zagt. (Foto Douwe van Essen)

De zondagsrustkwestie was daar het absolute dieptepunt in; diversen van de DorpsBelangen fractie voelden zich destijds gegijzeld door Zagt (die dreigde met aftreden als hij zijn zin niet kreeg) en stemden geheel tegen hun gevoel in maar mee met Zagt… wat een drama.

 

Staatsinrichting

Dat vraagt om een heel klein stukje Staatsinrichting; elk raadslid zit in de raad “zonder last of ruggespraak” (Dat “ruggespraak” kan je tegenwoordig vergeten, dat is uit de tijd dat Kamerleden per postkoets uit alle windstreken van ons land naar Den Haag kwamen en dus geen mogelijkheid hadden om even ruggespraak te houden met hun achterban). Tegenwoordig kan het en zou het ook moeten, die ruggespraak.

Zonder last

Maar dat “zonder last” dát is heel belangrijk, zeker nu voor de DLP raadsleden.  Alle raadsleden zitten in de raad met hun eigen persoonlijke afweging van zaken. Ze zijn toevallig lid van dezelfde politieke partij, maar bij stemming gaat het erom wat jij, als raadslid (en niet als lid van de vereniging DLP) het beste vindt voor deze gemeente. Daar ben jij verantwoordelijk voor, die keuze moet jij aan de inwoners van deze gemeente kunnen uitleggen, niet aan je wethouder.

Onafhankelijk

Dus raadslid van welke partij dan ook, maak je keuze naar jouw eigen inzicht. Laat je inlichten en voorlichten, overleg met velen (de ruggespraak), ook met mensen die een andere mening hebben dan jij en vorm daarna je eigen onafhankelijke mening en stem dienovereenkomstig. Dan ben je pas een heus en oprecht raadslid en geen slippendrager van jouw wethouder. Vergeet nooit dat een raadslid feitelijk het allerhoogste ambt binnen een gemeente is, met wethouders als opdrachtnemer van de Raad.

Eén gedachte op “Zonder last (of ruggespraak)”

  1. Juist!
    Hier heerst kennelijk het omgekeerde dualisme. Als raadslid luister je naar de bevolking/ kiezers, niet naar een bij toeval uitverkoren wethouder, die Slechts mag èn moet uitvoeren wat de Raad beslist, hun achterban geraadpleegd hebbende. Kan iemand dat Ron (en Gert) eens uitleggen? Lijkt me handig als ze hier zelf niet opkomen……wat een schande zou zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.