De Raad is het hoogste bestuursorgaan!

De gemeentewet zegt dat de gemeenteraad het hoogste bestuursorgaan in een gemeente is. Ofwel, de raad is de baas en het college voert uit wat de raad wil. Behalve in Wijdemeren, zo lijkt het.

Gisteren was ik niet bij de raadsvergadering. Dat gebeurt me bijna nooit sinds een jaar of 40, maar gisteravond kreeg mijn kleinzoon zijn diploma uitgereikt. Dus first things first.

Dictaat

Bij thuiskomst kreeg ik een telefoontje. De PvdA/GL stapte uit de coalitie hoorde ik, omdat zij weigerden om bij het kruisje te tekenen onder het Herstelplan van wethouder Gert Zagt (DLP). De wethouder verklaarde dat het Herstelplan geen menukaart was, maar een dictaat dat zonder enige aanpassing door de raad aangenomen moest worden. Sterker nog dat plan was zodanig opgesteld dat amendementen op de inhoud min of meer onmogelijk waren gemaakt.

Openheid?

Dat Herstelplan bevat nogal wat elementen waar grote vraagtekens bij gezet kunnen worden, zoals collega Ronald Frisart al schreef. Enorme verhoging van de OZB, vijf ton bezuinigen op het sociaal domein, toeristenbelasting en, niet te vergeten, een aantal grote stelposten voor nader  te bepalen doelen als bijvoorbeeld “verkoop” onroerend goed. Voor de PvdA/GL terecht reden om de samenwerking met DLP en VVD op te zeggen. Van de openheid, transparantie en bereidheid tot samenwerking, waarmee De Lokale Partij de verkiezingen luid tamboererend in ging, is niets meer over.

Verwarring. Overleg met vak-C. Wim Lorjé overlegt met VVD wethouder Els Kruijt. En ook de DLP achterban spreekt met de beide DLP wethouders. Foto’s Douwe van Essen.
YouTube

Na dit verbijsterende telefoontje trachtte ik meer informatie te krijgen uit het fort op Rading 1. De raadsvergadering bleek niet terug te luisteren en ook niet live te beluisteren. Wel stond er een YouTube link. Bij het klikken daarop was het mij eerst onduidelijk waar ik naar keek. Ik wachtte tevergeefs op de verklaring van Wilna Wind namens de PvdA/GL. Ik kwam er toen achter dat ik naar de live vergadering keek en dus niet meer het opstappen van de progressieven kon zien.

Geen specificatie

De fracties die ik aan het woord zag, CDA, CU, PvdA/GL, D66, DB en zelfs coalitiegenoot VVD, waren het er over dat zij niet grote bedragen in handen van wethouder Gert Zagt willen geven zonder onderbouwing en specificatie wat er mee gedaan zou worden. Bijvoorbeeld: “Welke gebouwen wilt u gaan verkopen?” Volstrekt redelijke verzoeken. Maar geweigerd door de wethouder. “Het is geen menukaart!”

Progressief overleg. V.l.n.r. Henrieke Abrahamse (GL), Esther Kaper (CU), Wilna Wind (PvdA) en Ram Lachman (PvdA). Foto: Douwe van Essen.

Het eind van de vergadering leverde een discussie op over amendementen en moties, omdat het collegevoorstel zo geformuleerd was door de wethouder dat wijzigingen min of meer onmogelijk gemaakt waren. Zelfs de griffier moest uit leggen dat je aan dit voorstel alleen een tweede besluit kan toevoegen. (?)

Stakende stemmen?

In die chaotische situatie werd besloten om te schorsen en vanavond verder te vergaderen. Daarbij wees Rosalie van Rijn (CDA) op het pikante feit dat er 1 raadslid van DLP, Marjan Pronk,  afwezig was, dat gisteren en vandaag door de schorsing 1 vergadering is, en de verhouding daarom ook vanavond 9-9 blijft.
Als de stemmen staken wordt het voorstel in de volgende raad opnieuw in stemming gebracht. Staken de stemmen dan opnieuw, dan is het voorstel verworpen. Een extra interessante kant hieraan is dat de volgende raad naar het zich laat aanzien pas in september is.

Foutje hersteld

In de vrij chaotische situatie van de schorsing zoals hierboven beschreven, hoorde ik niet goed, dan wel begreep ik niet goed wat het gevolg was van de afwezigheid van Marjan Pronk (DLP) zo bleek gisteravond in deel 2 van de Herstelplan gemeenteraad. Marjan Pronk was aanwezig en stemde mee, als altijd. Staken van de stemmen werd bovendien uitgesloten omdat Esther Kaper (CU) en Nanne Roosenschoon (D66) hun eerdere steun aan een amendement introkken na een hartstochtelijke oproep van wethouder Ron de Haan (DLP).
Deja Vu

Bij het aanschouwen van  deze vergadering, bekroop mij een déjà vu. In zijn eerste periode (2010 – 2014) als wethouder voor DorpsBelangen was Gert Zagt faliekant tegen het versoepelen van de zondagsrust. Zijn 9 koppige fractie was daar sterk verdeeld over. Toen Gert Zagt hen dreigde met opstappen gingen ze alle negen door de knieën. Iets waar sommige raadsleden van toen vandaag de dag nog spijt hebben.

Eén gedachte op “De Raad is het hoogste bestuursorgaan!”

  1. Te gek voor woorden. Fractiediscipline stuit me als oud- fractievoorzitter PvdA (8 jaar Loosdrecht plus 2 jaar Oud-Beijerland plus 4 jaar Staten Noord Holland) al hevig tegen de borst , maar om de overtreffende trap toe te passen, coalitie discipline zonder onderliggend coalitie akkoord, is ten hemel schreiend. Om het maar eens in DLP=SGP termen te benoemen. Beseffen kiezers wel dat zij als bijlagen voor de SGP politiek voeren hier?

    Blij dat WijwillenwonenWijdemeren hier gelukkig geen deelgenoot van zijn geworden. Al leek het er even sterk op!

    Waar halen ze dit stupide machtsdenken vandaan? Uit Bakkum? Ligt dat in Wijdemeren? Had DLP geen lokale held meer op het wethoudersschild kunnen hijsen met zo’n 60 kandidaat raadsleden? Wie is die man?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.