College schendt weer eens spelregels

Burgemeester en wethouders houden zich weer eens niet aan de regels door schriftelijke vragen vanuit de gemeenteraad niet, althans niet op tijd, te beantwoorden. Dat begint een bar slechte gewoonte te worden.

Zondag 13 november ligt inmiddels iets meer dan een week achter ons. Ja dúúh, zult u vermoedelijk denken, dat geldt ook voor vrijdag 11 en zaterdag 12 november, nou en? Nou, dat is toch van enig belang, want 13 november was precies de dertigste dag na 14 oktober. En daarmee was zondag 13 november voor burgemeester en wethouders de uiterste dag om de schriftelijke vragen te beantwoorden die Jan-Jaap de Kloet (DorpsBelangen) op 14 oktober stelde.

Raad niet ingelicht

Vermoedelijk weet u het nog wel: De Kloet wilde weten waarom wethouder Gert Zagt (De Lokale Partij) kort daarvoor over de begroting-in-aanbouw diverse dingen aan  De Gooi- en Eemlander had verteld waarover hij de gemeenteraad niet had ingelicht. De Kloet wees op het belang van het onderwerp en vroeg daarom binnen een week antwoorden. Toen die er na ruim een week niet waren, trok hij nog eens aan de bel

Van de kant van het college bleef het stil. Dat was niet heel bevorderlijk voor de sfeer in de politieke arena, maar formeel deed het college daarmee toen niets verkeerd.

Wél fout

Inmiddels is het ruimschoots meer dan dertig dagen geleden dat De Kloet zijn vragen stelde en nog steeds zijn er geen antwoorden. Daarmee doet het college nu wél iets fout. Het overtreedt namelijk de regels, in dit geval artikel 52 van het ‘Reglement van Orde Gemeenteraad Wijdemeren 2021’. Daarin staat dat schriftelijke vragen zo snel mogelijk worden beantwoord maar uiterlijk binnen dertig dagen nadat ze zijn binnengekomen. En mocht dat niet lukken, dan moet het college even laten weten dat het niet lukt, waarom niet en wanneer de antwoorden dan wel komen. Zo’n mededeling is eveneens uitgebleven.

Zou het gaan om een futiliteit, dan nog zou het college nu fout zitten, maar dan zouden we er misschien nog onze schouders over kunnen ophalen. In dit geval gaat het echter om twee dingen die beslist geen futiliteiten zijn: de begroting 2023 (zoals bekend een zeer zwaarwegend onderwerp) en de informatieplicht van het college – een van de belangrijkste uitgangspunten in het politiek-bestuurlijke ‘spel’.

Lange neus

Terzijde overigens even dit. In april constateerde ik dat het college in de twaalf maanden daarvóór bijna de helft van de schriftelijke vragen niet tijdig had beantwoord. Dat was niet dit college maar het vorige, waarin De Kloet een van de wethouders was. Dat dat college de regels geregeld aan zijn laars lapte, kan voor het huidige college echter onmogelijk een argument zijn om op zijn beurt een lange neus te trekken naar de gemeenteraad.

Dat het huidige college de op 14 oktober gestelde vragen (tot nu toe) domweg onbeantwoord laat, valt des te meer op in het licht van wat we recent in de raadzaal hebben gezien. Hoezeer de oppositie er ook aan sleurde, wethouder Alette Zandbergen (De Lokale Partij) vertikte het tal van vragen die nog open stonden (over drie bouwprojecten) van een ordentelijk antwoord te voorzien. Ze gaf geen ordentelijke antwoorden, ze gaf niet eens flut-antwoorden, ze gaf helemaal geen antwoorden.

Een beeld

Zo beginnen zich, naar te vrezen valt, langzamerhand de eerste contouren van een beeld af te tekenen. Politiek lastige, politiek onwelgevallige vragen negeert dit college, ook als dat in strijd is met de regels. Dat is één.

Voorts: formeel gaat het uiteraard om vragen aan het college, maar in beide gevallen die hier aan de orde zijn, betreft het vragen over de portefeuille van een DLP-wethouder. Is dat toeval? (De net aangetreden wethouder Maarten Hoelscher, PvdA/GroenLinks, koos afgelopen week voor een andere benadering)

UPDATE: Op maandag 21 november heeft het college de vragen van De Kloet alsnog beantwoord. in die brief overigens geen woord over de overschrijding van de maximale termijn die voor beantwoording staat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.