De Bodem is in Zicht

Het vermogen van de gemeente is bijna op. Als de uitkomst van de rekening in de begroting is verwerkt, is het weerstandsvermogen gedaald tot vier ton. Dat is het potje waar de gemeente onverwachte tegenvallers van moet betalen. Ronald Frisart noemde het al de”junkstatus”, zoals soms ook wordt gesproken over landen die niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

Inbreiden, sporthallen ombouwen, etc. 70 punten. Wethouder Rosalie van Rijn (CDA) had grootste plannen.

Somber vooruitzicht

Nog een keer het verlies van het afgelopen jaar en Wijdemeren is failliet. Dat is een erg somber vooruitzicht en de omstandigheden zijn niet gunstig.  Aan een aantal van die oorzaken kan de gemeente niets doen. Overal om je heen hoor je van prijsstijgingen: van het brood bij de bakker, materialen voor de bouw, de prijzen van energie, alle prijzen stijgen. Dat heeft tot gevolg dat de geplande investeringen duurder worden dan gedacht .Je kunt wel sommige investeringen op de lange termijn schuiven, maar er zijn  plannen die geen uitstel gedogen.

Een externe oorzaak is dat de rente oploopt. Tot voor kort was de rente laag, maar nu loopt deze op en dat heeft tot gevolg dat er ook meer betaald moet worden als er geleend wordt.

De gemeente heeft zich zeer ingespannen om huisvesting te zoeken voor gevluchte Oekraïners. Dat verdient waardering. Het brengt echter ook kosten met zich mee en het is nog volstrekt onduidelijk welke kosten voor rekening van de rijksoverheid komen en welke voor de gemeente. Daarnaast zijn er nog interne factoren die specifiek voor de gemeente Wijdemeren gelden: de vele dure. inhuurkrachten, de vacatures en een rammelende organisatie.

Naar Haarlem of een nieuw college?

Wat moeten we doen? Waar is Gert Zagt (DLP) mee bezig? We horen niets en we hebben geen idee op welk doel hij koerst. Dit alles overziende zou je toch de conclusie moeten trekken dat het niet langer meer gaat. Moeten Gert c.s niet naar Haarlem en zoals de apostel Paulus roepen :”Kom over en help ons” “Eens kom je tot de conclusie, zelfstandigheid is een illusie.” :schreef ik eerder op deze site.

Wist het college van de deplorabele staat van onze gemeente?

Ik kan me niet voorstellen dat de slechte staat van de gemeentefinanciën niet regelmatig in het college aan de orde is geweest. Ik stel deze vraag in het bijzonder aan CDA wethouder Rosalie van Rijn. De vraag stellen aan D66 hoeft niet meer, want wethouder Joost Boermans heeft het geluk op de Veluwe gevonden en zijn partij is in de marge van de gemeentepolitiek terecht gekomen. Ook niet aan wethouder Jan-Jaap de Kloet, want hij komt vrijwel zeker niet terug als wethouder. Wel aan Rosalie van Rijn, omdat ik niet uitsluit haar als wethouder terug te zien. Bovendien was zij prominent aanwezig in de verkiezingscampagne en kwam zij met een programma met 70 (!) nieuwe punten, met miljoenen aan investeringen waarvan zij niet duidelijk maakte of deze kostendekkend zullen zijn.

Kiezersbedrog?

Mevrouw Van Rijn wist u tijdens de verkiezingscampagne hoe slecht de financiële toestand van de gemeente was? Zo ja, hoe kon u dan komen met een verkiezingsprogramma zonder financiële onderbouwing van die zeventig punten. Is dat geen schoolvoorbeeld van kiezersbedrog? Zelfs als u het niet wist, deelt u dan mijn mening, dat u toch, als college-lid, medeverantwoordelijk bent voor het gevoerde beleid dat tot dit tekort heeft geleid?

2 gedachten op “De Bodem is in Zicht”

  1. Inderdaad tasten wij nu ruim een maand na de verkiezingen volledig in het duister welke koers wordt gevaren naar een nieuwe coalitie. Waarom duurt dit allemaal zo lang? In mijn afscheidsspeech van de gemeenteraad heb ik erop gewezen dat wij zonder steun snel over de rand zullen glijden. Hulp van de provincie of van een pittige bestuurder is op zeer korte termijn absoluut noodzakelijk.

  2. Waarom is er vlak voor de openbare Beeld Vormende Sessie over de begroting een paar maanden ! geleden met deuren gesmeten door bv. fractievoorzitter Verbruggen (CDA)? Omdat die ineens op het allerlaatste nippertje besloten werd verklaard. De journalistiek werd naar huis gestuurd en zocht naderhand niet eens uit wat de reden was. Was toen het financiële fiasco dus al bekend misschien? En wilde de wethouder financiën zijn pluche zetel redden door alles af te wentelen op bezoekers van ons dorp via de toeristen belasting, waar naderhand de ondernemersvereniging een stokje voor stak ? Een WOBje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.