Radiostilte op Rading 1

Na de verkiezingscampagne, de verkiezingen zelf en de uitslag treedt altijd een raar soort windstilte in. De partijen trekken zich als een slak terug in hun huis en steken af en toe hun ogen op steeltjes naar buiten om de omgeving te verkennen. Behalve de winnaar. Die wordt geacht een nieuw college bijeen te sprokkelen, dus die gaat van partij naar partij om als egeltjes te onderzoeken of er elders warme gevoelens ontluiken.

(Illustratie gemeente Wijdemeren)

Intussen stort de buitenwereld zich met flinke hoeveelheden ingezonden brieven op de postbus van de gemeente. De vers gekozenen worden van harte gefeliciteerd en op de hoogte gesteld van nutte en onnutte informatie over activiteiten waaraan ze worden geacht deel te nemen, actie voor te voeren, dan wel gebruik van te maken. Wie in de ingekomen stukken op het raadsinformatiesysteem, het RIS van Notubiz, bekijkt ziet rijp en groen, met daartussen de “burgemeestersbrief”.

Een nieuw gekozen raadslid kan zich compleet onderdompelen in de juridische bezwaren tegen de z.g. Kinderontvoeringen door Jeugdzorg, Rioned (riolering), het Bestuurlijk Platform Gooi Vecht en Diemerscheg, de Fietsersbond, de Toiletalliantie, Factsheet Amsterdam Economic Board, etc., etc. Te veel om op te noemen.

Rock Bottom spaarpot
Wethouder Financiën Jos Kea VVD (Foto Douwe van Essen)

En bij de ingekomen stukken een financiële Raads Informatie Brief met daarin de analyse van het vorig financieel jaar waaruit een tekort van 1.143.000 euro blijkt. Over de spaarpot (reserve) van de gemeente staat er: “Overeenkomstig de vastgestelde normen betekent dat een status van ruim onvoldoende. Een lagere status kennen we niet en dat betekent dat de financiële situatie van de gemeente zorgelijk is. Er is nagenoeg geen ruimte meer voor onvoorziene uitgaven, niet incidenteel en niet structureel.” Einde citaat. Je kan Wijdemeren dus inmiddels vergelijken met het gezin dat hoopt dat de wasmachine en de auto heel blijven omdat anders het spaargeld onvoldoende is om de zaak draaiend te houden.

Intussen

Intussen staat de krant vol met de resultaten van collegeonderhandelingen in de ons omringende gemeenten. Uit Wijdemeren blijft het stil. Het initiatief moet van De Lokale Partij komen. Nu kan het zijn dat het uitblijven van de informatiebrieven uitstel veroorzaakt, maar het kan ook zijn dat de (in)formatie moeizaam verloopt. Intussen zijn de volgers van de lokale politiek aan het wegen en gokken wie er met wie kan of wil besturen. En wie er wel of niet wethouder willen of kunnen worden en wie er dan de nieuwe fractievoorzitters worden en of ervaring hebben en of die het wel kunnen. Of dat er wellicht weer (door de VVD?) een wethouder van buiten gehaald wordt. Het is wachten op de witte rook en berichten uit Rading 1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.