De Schone Schijn van Wijdemeren

Het college van Wijdemeren kort op het Sociaal Domein en hevelt kapitalen over naar de Algemene Reserve om de Schone Schijn op te houden dat Wijdemeren een begeerlijke bruid met een dikke bankrekening is.

U kent vast de Engelse tv-serie waarin de vrouw des huizes, Hyacinth, van het wat oudere echtpaar Bucket in een rijtjeshuis wanhopig de schijn ophoudt dat zij geen middle class, maar upper class zijn. Zij noemt zich dan ook niet met haar echte naam, Bucket (Emmer), maar met het deftiger  klinkende Bouquet. (Uitgesproken als Boekée.)

Haar man, Richard Bucket laat het maar gebeuren, omdat zij niet te stuiten is in het ophouden van de schone schijn. In haar rijtjeswoning neemt Hyacinth de telefoon op met: “Bouquet Residence, lady of the House speaking!” Waarmee ze de indruk wekt in een enorm landhuis te wonen op een ruim park met een flinke oprijlaan. En ja, iedere Engelsman spreekt haar achternaam uit als Bucket, logisch. Dat is haar veel te platvloers, de reden waarom ze de hele dag iedereen verbetert met het deftigere “BOUQUET!” Dat ging zo in die Engelse serie!

Keeping up appearances

Terugkijkend op de raadsvergadering van afgelopen donderdag trof mij de overeenkomst van de Wijdemeerse wethouder van Financiën, Gert Zagt, met Hyacinth Bouquet. Hij wil tegenover de aanstaande fusiepartners Hilversum en Gooise Meren, de schijn op houden dat Wijdemeren een gemeente is met een goedgevulde spaarpot, ofwel Algemene Reserve. Dat viel mij op toen hij verklaarde dat hij die spaarpot wil spekken door een half miljoen te bezuinigen op het Sociaal Domein en daarnaast geld over te hevelen uit doelreserves naar de Algemene Reserve. Waarom wil hij dat? Om de Schone Schijn op te houden dat Wijdemeren een aantrekkelijke bruid is met een goed gevulde bankrekening. En om vanuit dat startpunt eisen te stellen aan Gooise Meren en/of Hilversum. (Alsof het al jaren kwijnende bestaan van Wijdemeren buiten de gemeentegrenzen bij niemand bekend werd.)

Greep in de portemonnee

Dat hij, om de Schone Schijn op te houden, een greep in de portemonnee van alle inwoners doet, met de hoogste woonlasten van Nederland en een enorme bezuiniging op Sociaal Beleid om de spaarpot te spekken is toch onontkoombaar vindt hij. Als Gerhard van den Top of Han ter Heegde bellen hoor je: “Loosdrecht residence Rading 1, the lord of the House, Gert Douce speaking!”

Dank zij het verstandigere deel van de gemeenteraad, de oppositie, werd die schijnvertoning donderdag een halt toegeroepen. Wethouder Gert Zagt wilde ruim acht ton in de spaarpot stoppen voor een mooi plaatje naar de buren. De meerderheid van de raad vond de helft ook wel genoeg. Met dat overblijvende geld willen zij daarmee volgend jaar de woonlasten voor ons allemaal wat verlagen. En zo werd besloten.

Potverteren moet natuurlijk niet. Maar waarom zou je overdreven sparen, je eigen inwoners plukken en geld weghalen uitgerekend bij het Sociaal Domein, terwijl je het voornemen hebt om over drie jaar te fuseren en dus je spaarpot te legen in de gezamenlijke spaarpot? Dus er zijn grenzen aan de Schone Schijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.