De spaarpalen van Jan

Sinds kort hebben mijn vrouw en ik een andere auto. Daar zitten een paar nieuwe snufjes op, waar we mee in ons sas zijn. Zo worden wij gewaarschuwd als we een snelheidscamera naderen. Dan klinkt er een piepje en er verschijnt een afbeelding van een camera op het dashboard. Zijn we de camera voorbij dat gaat opnieuw een piep als teken dat we het apparaat gepasseerd zijn. Ook wanneer de trajectcontrole aan staat worden we gewaarschuwd.

Piep, piep, piep

Enthousiasme zonder bijval

Nu was er laatst een vriendin bij ons op bezoek en ik vertelde met enig enthousiasme over de nieuwe hulpmiddelen van de auto. Eerlijk gezegd verwachtte ik enige bijval. Maar haar reactie was geheel tegenovergesteld. Zij vond het belachelijk dat mijnheer Tom Tom die mogelijkheid  in onze navigatie had ingebouwd. Je moet gewoon je aan de snelheid houden en dat moet zo gewoon zijn dat daar geen technische hulpmiddelen voor nodig zijn. Als je je niet aan de snelheid houdt en je wordt dus gesnapt, dan krijg je een geheel terechte boete. Ik pruttelde nog wat tegen, maar moest haar wel gelijk geven.

Spaarpalen
De eerste spaarpaal in St. Maarten met subsidie van de provincie NH.

Toen zij vertrokken was, heb ik nog eens over haar stellingname zitten nadenken. Enkele dagen later las ik in de regionale pers  dat Jan Verbruggen (CDA) in de gemeenteraad had voorgesteld “omgekeerde” palen neer te zetten. Geen palen die bekeuren, maar die belonen. Wie langs zo’n paal rijdt op de juiste snelheid wordt geregistreerd en beloond met geld dat bijvoorbeeld naar het plaatselijke verenigingsleven gaat. Zo heb ik het althans begrepen.

Jan Verbruggen (CDA)

Ik ga er vanuit dat niet je kenteken in de database wordt opgenomen, maar dat een en ander anoniem gebeurt. Wat moet de gemeente immers met zo’n database van brave burgers!
(Over de subsidieregeling van Noord-Holland meer in NH Nieuws.)

Sympathiek idee of niet?

Mijn eerste reactie was: Wat een goed idee. Nu de inkomsten uit de papierinzameling dreigen te vervallen is dit misschien een manier om de clubkas een beetje te vullen. Het hangt uiteraard van de hoogte van de beloning af, of die wel zoden aan de dijk zet .Maar de goede vriendin kwam steeds door mijn hoofd spoken met de vraag of het werkelijk een goed idee is. De oorsprong van deze gedachte is te vinden in de Amerikaanse  gedragsleer die we uit het Behaviourisme stamt. De eenvoudige regel is: veronachtzaam slecht gedrag en versterk (reinforce) goed gedrag. Beloon goed gedrag. Zo kreeg ik als kind een heerlijk boterkussentje als ik niet tegenspartelde bij het slikken van de uiterst vieze levertraan. Een ieder kan uit de dagelijkse praktijk van de opvoeding dit voorbeeld door vele andere vervangen.

Zo moet Jan ook gedacht hebben. Vestig niet de aandacht op op de snelheidsduivels maar beloon burgers die zich aan de wet houden. Je bevordert de verkeersveiligheid en steunt de clubkas. Je slaat twee vliegen in een klap.

Waarom belonen voor iets wat normaal is?

Om te voorkomen dat onze samenleving een chaos wordt en om ons te beschermen tegen de machtigen, om er voor te zorgen dat ieder mens recht van bestaan heeft, hebben we wetten en regels gemaakt. De basis van de samenleving is dat wij ons aan die wetten en regels houden . De wet is er  dus niet om ons iets te verbieden maar om ons te beschermen. Het is een vanzelfsprekendheid dat ons aan de wet houden. Wie dat niet doet wordt bestraft. Terecht. De beloning van aan de wet houden is dus een samenleving waar orde en rust en rechtvaardigheid heersen.

Als we het aan de wet houden gaan belonen is het einde zoek. Ik wil graag door het Min. van Financiën beloond worden omdat ik jaar in jaar uit keurig belasting betaal. Ook het Min. van Justitie is me het een en ander schuldig, want ik heb nog nooit iemand beroofd of een huis in brand gestoken!

Een tweede nadeel is dat het systeem fraudegevoelig is. Als het ingevoerd wordt, dan  adviseer ik iedere vereniging in het dorp eindeloos met de leden langs de spaarpaal te rijden. Die plek heet dan terecht “de spaarpaal”. Voordat Amicitia gaat blazen  onder leiding van de voorzitter een uurtje spaarpaaltje rijden met het gehele orkest. Dat geldt natuurlijk ook voor andere verenigingen.

Wethouder Joost Boermans (D66)

Wethouder Joost Boermans (D66) studeert er nog op. Dat kan best een poosje duren.

Wim Kozijn

Eén gedachte op “De spaarpalen van Jan”

  1. De flitspalen bij Vreeland staan in de top vijf qua opbrengsten. Veel dorpsgenoten hebben daar al forse bedragen in rook zien op gaan, als ze weer eens niet nadachten over de 60 km limiet die daar geldt. Een navigatiesysteem dat je waarschuwt voor die hebberigheid van de overheid, als je 5 km/u te snel rijdt, is een zegen. Wim, gefeliciteerd met je nieuwe auto!

    Om Wobke te verzoeken om je een forse jaarlijkse bonus te geven, omdat je aan je goede burgerschap, ofwel het betalen van belasting voldoet, is een interessante gedachte. Een korting van pakweg 5% lijkt mij gerechtvaardigd. Dat is interessanter dan het innen van belasting over fictieve rente van je spaargeld, die je al jaren nooit ontving. Dus recht op enige genoegdoening van Wobke hebben we wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.