DLP brokkelt af.

De Lokale Partij leed vanavond tijdens de commissievergadering Ruimte en Economie een gevoelig verlies geleden. Raadslid Olivier Goetheer, een oudgediende DLP’er, deelde mee dat hij uit de fractie stapt.

Commissievoorzitter Olivier Goetheer (DLP) Foto:

Hij behoudt zijn zetel, maar zal die gaan bezetten als zelfstandig raadslid, ofwel als een nieuwe éénmans fractie, net als D66 met Nanne Roosenschoon en Esther Kaper van de ChristenUnie.

Zie de opname van de commissievergadering van gisteravond vanaf minuut 18. Dat was het moment dat Rosalie van Rijn het voorzitterschap van de commissie even overnam om Olivier Goetheer de gelegenheid te bieden om zijn mededeling te doen. De mededeling kwam voor de rest van de commissie duidelijk als een complete verrassing. Goetheer verklaarde weliswaar uit de fractie van DLP te stappen, maar als zelfstandig lid van de Groep Goetheer de idealen van DLP te blijven steunen. Wat het motief van Olivier Goetheer is om uit de DLP fractie te stappen is nog onbekend. Zijn verklaring was zeer kort. Er komt een nadere toelichting zegde hij toe.

Zie de commissievergadering op 18 minuten.
https://wijdemeren.raadsinformatie.nl/vergadering/1068882

Deze stap betekent dat de DLP-VVD- PvdA/GL coalitie, die begon met 12 zetels van de 19 haar meerderheid kwijt is. Eerst haakte de PvdA/GL met 2 zetels en een wethouder af. Op dat moment telde het college nog 3 van de 4 wethouders en de steunende fracties DLP en VVD nog slechts 10 zetels.

Steenkamp op 30 augustus

Het afbrokkelen begon op 30 augustus,  toen het raadslid Harm Steenkamp van DLP in een brief aan de voorzitter van de Raad aankondigde dat hij het niet eens was met het gevoerde beleid en daarom uit de fractie stapte, maar wel zijn zetel terug gaf aan de partij. Op dit moment is hij nog raadslid voor DLP, want zijn opvolger, René de Graaf uit Kortenhoef, zal, ijs en weder dienende,  pas in de komende raadsvergadering op 28 september beëdigd worden.

Coalitie verliest de Meerderheid

Met deze stap van Olivier Goetheer houdt de DLP-VVD coalitie nog slechts 9 zetels van de 19 over, waarmee de minderheid een feit is. Omdat er nu 3 éénmansfracties over zijn, is er altijd een kans dat één van  hen in de bres springt door met de romp-coalitie mee te stemmen. Maar het is een onzekere situatie voor het college.
Theoretisch kan Harm Steenkamp zich nu nog bedenken na dit nieuwe feit en zich met zijn zetel bij Olivier Goetheer aansluiten.

Inmiddels staat de mededeling inzake zijn uittreding uit de  DLP fractie ook bij de ingekomen stukken. Omdat hij fractievoorzitter van de fractie Groep Goetheer is, vraagt hij aan burgemeester Larson om hem uit te nodigen voor het presidium, het overleg met alle fractievoorzitters, voorgezeten door de burgemeester.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.