Een rondje langs de velden!

In het laatste nummer  van het Weekblad Wijdemeren brengt Herman Stuijver verslag uit  van zijn vraag aan de fractievoorzitters van Wijdemeren of onze gemeente nog zelfstandig kan blijven. Hij vraagt ook naar wat daarvoor moet gebeuren. De uitslag is voorspelbaar.

Het lijkt op een pijp, maar het is het niet. Net als een zelfstandig Wijdemeren. (Met dank aan Magritte.)

Vier partijen- De Lokale Partij, Dorpsbelangen en D66 en het CDA beantwoordden deze vraag met een volmondig ”ja”. De VVD en PvdA/Groen Links met “nee”. Dezelfde antwoorden als vier jaar geleden. De eerste conclusie luidt dus dat, hoezeer de problemen van onze gemeente ook toegenomen zijn, de standpunten over de zelfstandigheid niet veranderd zijn.

De oplossingen
Gert Zagt (DLP)
Gert Zagt (DLP)

De kritiek van Ger Zagt( DLP) is dat de gemeente niet goed georganiseerd is. De berg onaf geronde projecten wordt als maar groter, dus bezin je voor je begint. Werk bovendien samen met andere gemeenten en geef geen geld uit dat je niet hebt. Allemaal waarheden als een koe. Ik zou Zagt onmiddellijk uitnodigen als college om van hem te horen hoe een en ander zodanig georganiseerd kan worden, zodat we van onze zelfstandigheid verzekerd blijven. Kennelijk doet het gebrek aan medewerkers er niet toe en heb je de vrije keuze om projecten te starten of niet. Samenwerken met een andere gemeente levert nauwelijks voordeel voor het aantal medewerkers op, tenzij je de taak aan een andere gemeente toevertrouwt. Maar die gemeenten doen het  uiteraard niet voor niets. Ook hun medewerkers moeten betaald worden! Kan de gemeente zelfstandig blijven op grond van de ideeën van Zagt? Ik geloof er niks van. Het zijn algemeenheden die voorbijgaan aan de reële werkelijkheid.

René Voigt (DB)
René Voigt (DB)

Het kan zegt Voigt maar “daarvoor moeten we ons als gemeentebestuurders voor meer dan 100% inzetten”. Kennelijk gebeurt dat op dit moment nog niet.  “Het vereist goed nadenken en zorgvuldig handelen”. Dat is geen nieuwe gedachte, want bij het besturen zijn dit altijd  noodzakelijke uitgangspunten. De hand moet op de knip. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan en veronderstelt dat de laatste jaren er geld is uitgeven aan projecten  of subsidies die niet geheel en al en wellicht geenszins noodzakelijk waren. Een sobere begroting wacht ons volgend  jaar. Is sober een ander woord voor allerlei bezuinigingen?  De financiën moeten op orde worden gebracht hetgeen  veronderstelt dat dat thans niet het geval is. Ook Voigt ontkomt niet aan vage clichés en mooie wensen.

Jan Verbruggen (CDA)
Jan Verbruggen (CDA)

Jan Verbruggen vindt dat er meer ondernemend gedacht moet worden, wat dat ook moge zijn. Hij licht het niet verder toe. Kennelijk leven er nog geen ideeën want hij zegt :”Het is van groot belang dat we niet bij de pakken gaan neerzitten, maar met elkaar bedenken hoe de klus te klaren.” Er moet een nieuwe start gemaakt worden en  creatief gedacht worden om de taken uit te voeren. Als er iemand niks zegt, dan is Jan Verbruggen dat. Wensdenken noemen we dat. Fantaseren hoe het goed zal komen zonder een concreet  antwoord te geven. Pep-talk zonder inhoud. Of gelooft Jan er zelf ook niet meer in, maar kan hij dat om electorale redenen niet zeggen?

Nanne Roosenschoon (D66)
Nanne Roosenschoon (D66)

D66 zegt dat ze graag transparant willen zijn. Dat zij heldere standpunten hebben. Die gedachte kwam niet bij mij op toen ik de antwoorden van Nanne Roosenschoon las. Hij hult zich in raadselen.” Ja, Wijdemeren  kan zelfstandig voortbestaan, maar misschien niet in de huidige vorm”. Verklaar u nader, denk ik dan. Maar dat doet hij niet. Natuurlijk, het rijk moet met geld over de brug komen, dat vinden we allemaal. Verregaande samenwerking in de regio is meer dan ooit noodzakelijk voegt hij er aan toe. Vorige week kwam een rapport uit van de Raad van Het Openbaar Bestuur dat die regionale samenwerkingsorganen hekelde wegens het totale gebrek aan democratische controle. Het bordje van de gemeente wordt steeds verder leeggegeten. Vooral het laatste kabinet Rutte omarmde de regio heel erg. Maar Roosenschoon, straks lijsttrekker van de partij die zich voorstaat op helder, democratisch gecontroleerd bestuur, wil nog meer taken bij de regio neerleggen. Hij eindigt zijn ondervraging met het volgende:  “De vraag is niet: Kan Wijdemeren nog zelfstandig voortbestaan, maar welk soort gemeente willen wij in de toekomst zijn en hoe behoud je daarbij je eigen identiteit.
Hoeveel soorten zijn er Nanne? Ook hij heeft geen enkele oplossing.

Onthutsend

Het is werkelijk onthutsend te lezen welke oplossingen de vier  fractievoorzitters aan dragen. Alle antwoorden ademen de sfeer van een  beetje beter je best doen tot ondernemend denken en de hand op de knip. Zij geven een blijk van  een totale onderschatting van de problematiek waarin de gemeente zich bevindt. Niemand geeft aandacht aan het gebrek aan medewerkers en de moeizame werving daarvan. Kennelijk zijn die er voldoende als je het maar een beetje beter organiseert, volgens Zagt. De leegte regeert!

Wim Kozijn

Het artikel van Herman Stuijver staat in het Weekblad Wijdemeren van 23 juni op blz. 5

De foto’s zijn van Douwe van Essen.

4 gedachten op “Een rondje langs de velden!”

 1. Martin Vuijk haalt het ook nog een keer aan, al meer dan 8 jaar horen we deze nietszeggende volzinnen. En wat nou zo jammer is, ze blijven hierin volharden uit angst voor de kiezers. Ze denken onze inwoners hiermee een dienst te bewijzen maar ik kan me niet voorstellen dat de meeste inwoners van Wijdemeren niet doorhebben dat het niet goed gaat in onze gemeente. Kijk rond in je straat, kijk naar het onderhoud. Iedereen doet zijn best maar er is niet genoeg geld om het beter te doen.
  Er is lef voor nodig om te durven zeggen, we kunnen het niet meer aan. Meer lef dan gewoon doormodderen en doen alsof er niets aan de hand is.
  Toen we nog maar kort Wijdemeren waren, zei een hoge ambtenaar tegen mij “En nu zijn we nòg te klein om goed te kunnen functioneren”. Ik geloofde dat niet maar toen ik kort daarna wethouder werd ondervond ik dat meteen. Nooit kon Wijdemeren echt mee doen in de Regio, nooit was er geld om iets extra te doen voor doelgroepen. Altijd krabben en bijten en ik ben bang dat dat nog steeds zo is.
  We zijn dus nog steeds te klein, helaas had die ambtenaar gelijk.

 2. Het is een genot om de nuchterheid van Wim Kozijn (voorwaar niet de eerste de beste in bestuurlijk Nederland) te lezen over datgene wat deze vier fractievoorzitters uitkramen. Maar tegelijkertijd is het onthutsend, want deze nietszeggende volzinnen hoorden we 8 jaar geleden ook al.

  Een toepasselijke quote in dezen:
  “Waanzin is: steeds opnieuw hetzelfde doen, en dan verschillende uitkomsten verwachten”

  1. Het lijkt mij een quote van Uli, de zeergeleerde vriend van Winnie de Poeh. (Geen typefout, Uil schreef het zelf zo op zijn voordeur.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.