Het hoofd koel en het hart warm.

Er ontstaat flink wat opwinding over de eventuele plannen om in, nabij of om het Neragebouw in de Horstermeerpolder een Asielzoekerscentrum in te richten. Het is zeer gewenst dat het gemeentebestuur openheid van zaken geeft.

Rondom Nera?

In de Gooi en Eemlander las ik in eerste instantie dat er bij het college van B&W  een plan bestaat om driehonderd vluchtelingen te huisvesten in semi-permanente huisvesting op het terrein van het Neragebouw.

In Nera?

Vandaag stond er een groot stuk van een “gastschrijfster” in de krant waarin stond dat de vluchtelingen niet rondom, maar in het Neragebouw gehuisvest zouden worden. In dat stuk wordt tegen dat voornemen sterk stelling genomen. Vanwege de ligging van het Neragebouw, maar ook omdat het Neragebouw volstrekt ongeschikt is om er vluchtelingen in onder te brengen.
In de G&E stond over de schrijfster van dat stuk:

“Leida Schuringa uit Utrecht is socioloog en werkte jarenlang met vluchtelingen. Ze vernam van haar in de Horstermeerpolder wonende dochter van het plan voor opvang van asielzoekers in het Neragebouw. Vandaag is ze gastschrijver in deze krant met een opiniestuk over de kwestie.”

Zelf werkte ik jaren met vluchtelingen. Van mijn in de Horstermeerpolder wonende dochter hoorde ik van het plan voor opvang van asielzoekers in het Nera-gebouw. Achter gesloten deuren voorbereid... Ik was verbijsterd. Daar kun je mensen toch niet laten wonen?
Nera-gebouw is een volstrekt onaanvaardbare plek voor - vaak getraumatiseerde - mensen. Wat moeten kinderen of alleenstaande mannen op deze afgelegen plek?
Verwarring

Wat is het nou? In het Neragebouw of rondom het Neragebouw? En hoe dan? Mag dat wel in een Natura2000 gebied?

Wat de verwarring niet kleiner maakt, is dat burgemeester Larson volkomen onverwacht vijf of zes informatiebijeenkomsten voor omwonenden afgelastte met een zeer verontrustende brief op woensdag. De eerste bijeenkomst zou donderdag in de Dillewijn in Ankeveen zijn voor circa zestig aanwezigen per keer.
Zij schreef aan de omwonenden:

“Vanmiddag heb ik overleg gevoerd met de politie en het Openbare Ministerie. In de afgelopen 24 uur zijn in toenemende mate signalen ontvangen dat de veiligheid van de bijeenkomsten, en daarmee de veiligheid van u, omwonenden, de medewerkers van de Dillewijn, het COA en de gemeente, in het gedrang dreigt te komen. Op basis van deze signalen, het verhoogde veiligheidsrisico en de beperkingen ten aanzien van de mogelijk te nemen maatregelen heb ik het besluit genomen om de bijeenkomsten te annuleren.”
Openheid en transparantie

Om aan deze opwinding en onduidelijkheid een eind te maken lijkt het mij nuttig om die informatieavonden de komende weken even in de ijskast te stoppen en in plaats daarvan glasheldere informatie te verschaffen over de exacte stand van zaken van de plannen. Dat kan heel snel op de website van Wijdemeren of via Gooi-TV en eventueel via het Weekblad Wijdemeren.
Daarmee worden speculaties als in de Gooi en Eemlander en het Weekblad Wijdemeren met ingezonden brieven ontzenuwd en kan de discussie weer gaan waar hij over moet gaan. En dat is: “Wat zijn de plannen en wat is de planning? Wat zijn alternatieven? En minstens zo belangrijk, welke plannen zijn er niet!” In dat kader is de spreidingswet die er aan komt, die gemeenten verplicht om asielzoekers op te nemen, ook relevant wellicht.

Waarbij zeker ook nagedacht moet worden over de vraag of het nu wel zo slim is om zoveel vluchtelingen bij elkaar onder te brengen en of het wel door de beugel kan om ze in de Horstermeerse rimboe ver van winkels, scholen en OV te huisvesten.(Met dat inzicht ben ik het eens met de “gastschrijfster” in de krant en met Renée Wijnen.)

Positieve ervaringen

De ruime ervaringen met asielzoekers in Kortenhoef waren door de bank genomen positief. Enkele jaren op de Kerklaan 40-50 vluchtelingen in De Oude Herberg en in 2015 noodopvang in sporthal De Fuik waar tal van Kortenhoevers spontaan hielpen met allerlei taken. Er zijn veel plaatsen waar men vooraf te hoop liep tegen de komst van vluchtelingen, maar waar men het jammer vindt als ze weg gaan, omdat ze een verrijking van het verenigingsleven bleken. (Bijv. die boot in Huizen en in Oranje.)

Uit de krant van gisteren:
De vrijwilligers die zich het afgelopen half jaar hebben ingezet voor de asielzoekers op de hotelboot in de haven van Huizen vinden het jammer dat het college heeft besloten dat het schip voor 1 mei moet vertrekken. „Als er eind van het jaar weer een boot aan komt varen, pakken we het meteen weer op.” Vrijwilligers vinden het vooral jammer voor de vluchtelingen dat de asielboot in Huizen weg moet. ’Ik had ze hier nog wel wat maanden gegund’

Laten we het hoofd koel en het hart warm houden.

Update 26 maart 2023, 16.20

Marianne Zwagerman, kind van de polder, maakte een video over de kwestie.
Cliff hanger: Waarin Bruce, haar hond, bijna een haan verschalkt, terwijl Marianne een gat bestudeert dat wel eens een dassenburcht zou kunnen wezen. Of niet!

2 gedachten op “Het hoofd koel en het hart warm.”

  1. Waarom laten we voortaan niet eerst het COA aan het woord? Die zich groen en geel ergeren aan al die meninkjes over kleine puntjes die ze natuurlijk allang hadden gecheckt voordat ze met Nera akkoord gingen. Alsof zij achterlijk zijn .
    Oh ja, ik heb in 13 jaar 52 nationaliteiten ontmoet en aan betaald werk geholpen. Maar dat speelt natuurlijk helemaal geen rol….beste gastschrijfster in de Gooi en Eemlander!

  2. Binnenkort komen er twee megagebouwen met tientallen ruime kamers, buitengewoon nuttige sanitaire voorzieningen en veel functionele ruimten, incl. keukens en restaurantfaciliteiten vrij in het Gooi.
    Heeft de politiek of het COA al contact opgenomen met de ziekenhuizen van Tergooi in Hilversum en Blaricum?
    20 mei a.s. worden beide locaties leeg opgeleverd…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.