Hou de rollen zuiver!

De gemeenteraad van Wijdemeren heeft gesproken en het rapport is behandeld. De raad heeft twee belangrijke besluiten genomen: de functie van controller moet stevig ingevuld worden en er moet een verandermanager komen onder aansturing van de burgemeester.

Jan Verbruggen (CDA)

Dat laatste moest er van Jan Verbruggen speciaal in. Dat is overbodig zou je zeggen, want de burgemeester is portefeuillehouder personeel en organisatie. Maar het is zoals de dichter Martinus Nijhoff schreef: “Lees maar er staat niet wat er staat.” Er staat namelijk : hij mag niet onder aansturing van de gemeentesecretaris of andere directeuren werken. Door te benadrukken onder wie hij moet werken geef je vooral aan onder wie hij niet mag werken. Over het hoofd van B en W heen, geeft de raad niet alleen een brevet van onvermogen aan deze leidinggevenden, zoals Frisart terecht schreef, maar tevens schuift de raad de schuld van de crisis in hun schoenen. Dit zou een gemeentesecretaris niet moeten pikken en zij zou daaruit conclusies moeten trekken.

De raad gaat niet over het hoe

Deze opstelling van de raad had het college nooit mogen accepteren. Bij de voorstellen van de raad had van de zijde van het college het antwoord op de voorstellen moeten klinken: Daar  gaat  u niet over! De raad heeft niets te zeggen over wie een bepaald persoon in de organisatie wel of niet aanstuurt. De vragen die de raad moet stellen gaan over  wat het college gaat doen om de crisis op te lossen. De raad kan de “wat” vraag stellen aan het college, maar het college gaat over de “hoe” vraag. De raad kan suggesties doen, ideetjes op tafel  leggen , eisen stellen over de rapportgage van de voortgang, maar het is aan het college de plannen te maken en oplossingen te presenteren ter beoordeling van de raad. In mijn   jarenlange ervaring heb ik geleerd dat een van de fundamenten van een goed bestuur is, dat een ieder zich aan zijn rol houdt en niet op de stoel van de ander gaat zitten.

De bestuurlijke verantwoordelijkheid
Nanne Roosenschoon (D66)

De raad stelt leden van de gemeentelijke administratie verantwoordelijk, maar ik heb nergens gelezen dat het college in het bijzonder de portefeuillehouder bestuurlijk verantwoordelijk is. In een eerdere  column heb ik geschreven dat de burgemeester ernstig tekort is geschoten in haar actieve informatieplicht aan de raad. “We “wisten van niks,”zei Roosenschoon. Het kenmerk van ons bestuurlijk systeem is ,dat ambtenaren nooit verantwoording afleggen aan de raad, maar dat  de bestuurder, ook al zijn de ambtenaren in gebreke gebleven, verantwoordelijk is, zonder dat hij naar het falen van de ambtenaren kan verwijzen. Toen een ambtenaar het bonnetje niet kon vinden, kon Fred Teeven niet zeggen : de medewerker kan het niet vinden. “Nee” :zei de kamer, “daar hebben we niks mee te maken, jij bent verantwoordelijk.” Dat de ambtenaren van Kaag een puinhoop maakten van de evacuatie van de tolken, werd haar aangerekend. Voor falende ambtenaren bestaat een uitgebreid systeem van lichte straffen tot ontslag op staande voet. Uit te voeren door de ambtelijke leiding van de organisatie.

Opmerkelijk
Burgemeester Crys Larson.

Nergens heb ik gelezen dat de burgemeester op haar bestuurlijke verantwoordelijkheid door een raadslid is aangesproken. Vragen als: Wat hebt u eraan gedaan om de voortgang van de aanbevelingen van Rijnconsult verder te brengen? Wat is uw bemoeienis met dit dossier? Hebt u de secretaris aangesproken op het stokken van de vooruitgang.? Welke initiatieven hebt u genomen, met andere woorden: ”Hoe hebt U uw bestuurlijke verantwoordelijkheid  voor dit dossier ingevuld en waarom hebt u ons, als raad, niet geïnformeerd?” Ik ga er vanuit dat de burgemeester alles heeft gedaan wat in haar vermogen ligt om de gemeentelijke perikelen op te lossen. Het zou daarom erg interessant zijn geweest om haar analyse van wat er aan de hand te horen en welke ideeën en voorstellen zij heeft om de gemeente tot een goed functionerende te maken .Waarom, tenslotte heeft zij de raad er niet op gewezen hoe de bestuurlijke verhoudingen liggen en liet zij daardoor toe dat de raad op de stoel van het college ging zitten. Daardoor kwam zij wel zonder kleerscheuren door dit debat heen, maar gaf tevens aan dat we vraagtekens moeten zetten of zij wel de ideale aanstuurster van de verandermanager is.

Wim  Kozijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.