Joodse begraafplaats (2): Nee maar, gemeente Wijdemeren reageert – en legt bal bij joodse gemeente Hilversum

Wat een aangename verrassing: een reactie van de gemeente Wijdemeren op mijn eerdere bijdrage over de joodse begraafplaats in Kortenhoef. Da’s in elk geval een primeur, want nog nooit eerder konden we op Rading Nul een reactie van de gemeente verwelkomen. Lees de reactie en oordeel zelf.

Enkele van de grafstenen op de joodse begraafplaats in Kortenhoef. (Foto Wikipedia/C.Muusers, CC BY-SA 3.0)

Een woordvoerder van de gemeente Wijdemeren mailde vandaag deze tekst:

Wij betreuren het heel erg dat Robby Israel niet is begraven op de joodse begraafplaats in Kortenhoef. Als gemeente hebben wij ons uiterste best gedaan om zijn laatste wens in vervulling te laten gaan.

Probleem is echter, zoals in het artikel staat beschreven, dat de gemeente Wijdemeren geen recht heeft op overpad, nodig om de begraafplaats te bereiken en ook niet de eigenaar is van de begraafplaats zelf. Dat maakt dat de begraafplaats niet toegankelijk is, ook niet voor de gemeente om onderhoud te plegen. De plek is alleen toegankelijk wanneer de eigenaar van de grond naar de begraafplaats toestemming geeft tot overpad. Dit is echter een afspraak tussen de eigenaar van de begraafplaats, de Nederlands Israëlitische Gemeente (NIG) Hilversum, en de eigenaar van het land waarover het pad naar de begraafplaats loopt. De gemeente heeft hierin geen stem.

Wij hebben in het verleden meerdere pogingen gedaan om de twee partijen – NIG Hilversum en de landeigenaar – dichter bij elkaar te brengen en tot overeenstemming te laten komen zodat Robby Israel op de joodse begraafplaats begraven had kunnen worden. Wij vinden het heel erg spijtig dat dit niet is gelukt.

U moet als lezer zelf maar uitmaken wat u hiervan vindt. Ikzelf onthoud me even van een oordeel.

Wel stel ik vast – geen oordeel maar een constatering – dat nu twee partijen naar elkaar wijzen. Bij monde van Hans Roos stelde de NIG Hilversum vorige week de gemeente Wijdemeren te houden aan de onderhoudsplicht. De gemeente Wijdemeren legt nu de bal terug bij de NIG Hilversum: die moet maar zorgen dat onderhoudsmensen van Wijdemeren de begraafplaats kunnen bereiken.

Eén gedachte op “Joodse begraafplaats (2): Nee maar, gemeente Wijdemeren reageert – en legt bal bij joodse gemeente Hilversum”

  1. Wat ik graag van de gemeente wil vernemen is met welke landeigenaar is men meerdere keren het gesprek aangegaan.
    Ik vermoed dat er wel eens een tweede landeigenaar kan zijn waar het recht van overpad van toepassing kan zijn en waar ongeveer in 2020 ook een hek is geplaatst aan de Koninginneweg.
    Hopelijk bieden zij dan de oplossing voor de bereikbaarheid van deze begraafplaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.