Dinsdagavond 22 juni werden aan Wijdemeerse gemeenteraadsleden twee ‘ruimtelijke plannen’ gepresenteerd, een woningbouwplan en een voorgenomen complete vernieuwing van Ottenhome aan de Wijde Blik. Daarbij deed zich iets heel eigenaardigs voor: in de woningen die JeeGee Vastgoed wil bouwen aan de Cannenburgerweg/Herenweg in Ankeveen zijn sociale huurders niet welkom. Mij schoot de vraag te binnen: worden sociale huurders misschien versleten voor hedendaagse melaatsen?

Johan Zijtveld van de Loosdrechtse projectontwikkelaar JeeGee Vastgoed legde de raadsleden uit wat de bedoeling is met het bedrijfsperceel van voorheen autobedrijf Neef & Zn op de hoek Cannenburgerweg/Herenweg. Het idee is de bestaande bedrijfsgebouwen te slopen en te vervangen door 33 woningen. Zoals de plannen er nu liggen, komen er elf rijwoningen, twee woningen onder één kap, negen wat grotere appartementen (zo’n 75 vierkante meter per stuk) en elf appartementen van elk zo’n 55 vierkante meter in het sociale segment.
Richtlijnen
Met die verdeling voldoet het plan aan de gemeentelijke richtlijnen. Die staan in de ‘Woonvisie Wijdemeren 2021-2024’ die de gemeenteraad binnenkort moet vaststellen. Zo zijn van de 33 woningen er twintig een appartement. Daarmee wordt voldaan aan de eis dat bij woningbouwplannen van tien of meer woningen ten minste 40 procent van de woningen gelijkvloers moet zijn. En met elf van de 33 geprojecteerde woningen in het sociale segment wordt de vereiste grens van 1/3 sociaal gehaald.
Maar toch is er met die elf sociale appartementen iets aan de hand. Ontwikkelaar Zijtveld liet in drie varianten aan de raadsleden weten dat het bij die appartementen gaat om sociale koop (op dit moment tot 220.000 euro). Van sociale huur (tot 752 euro per maand) zal geen sprake zijn.
Melaats?
Waarom geen sociale huur? Zijn sociale huurders misschien melaats of zo? Een mindere mensensoort die je zo ver mogelijk uit de buurt wilt houden? Zijtveld had er, op grond van raadpleging van mensen die in de buurt van het ontwikkellocatie wonen, dit over te zeggen. Om te beginnen noemde hij een argument dat volgens hem ‘Ankeveen eigen’ is: ,,niet huren maar kopen’’. Om daar voor alle duidelijkheid aan toe te voegen: ,,Huur is niet aan de orde’’. Verderop in zijn presentatie onderstreepte Zijtveld nogmaals: ,,Over huur is in Ankeveen niet te praten’’.
Wat opviel, was dat geen van de digitaal aanwezige raadsleden er een opmerking of vraag aan wijdde. Kennelijk vonden ze het heel gewoon – een ontwikkelaar die zich weliswaar netjes houdt aan het minimaal vereiste aantal woningen in de categorie sociaal, maar tevens doodleuk verklaart: huur is niet aan de orde, daarover valt niet te praten. Bizar.
Wereld te klein
Bizar is het in twee opzichten. Zijtveld dist als feitelijk gegeven op: Ankeveners willen nu eenmaal koop, geen huur. En dat is het dan? Hoe zou er gereageerd worden als in gemeenten met een grote overmaat aan rijkaards als Laren en Bloemendaal zou worden gezegd: heel jammer, maar de inwoners willen geen plebs als buren, dus van sociale huurwoningen kan geen sprake zijn? De wereld zou vermoedelijk te klein zijn. Overigens is dat daar niet aan de orde. Maar in Wijdemeren, althans in Ankeveen, kennelijk wel. Dat wil zeggen: als we Zijtveld mogen geloven. Wel is het nog even de vraag wat de benaderde Ankeveners precies is gevraagd, wat ze precies hebben geantwoord en of JeeGee Vastgoed misschien aan de haal gaat met die reacties omdat dat de ontwikkelaar goed uitkomt.
Nu is het waar dat volgens de nieuwe woonvisie van bouwprojecten vanaf vier woningen 1/3 deel ‘in het sociale segment’ moet vallen, waarbij zowel sociale huur als sociale koop mogelijk is. Als de woonvisie op dit punt ongewijzigd wordt aangenomen wenst de politiek het kennelijk aan de beleefdheid van ontwikkelaars over te laten of wordt gekozen voor sociale huur, sociale koop of een mix.
Evaluatie oude woonvisie
Ook daarover valt wel een kanttekening te plaatsen. Voordat de ontwerp-woonvisie 2021-2024 werd opgesteld is namelijk eerst geëvalueerd hoe de nu aflopende ‘Woonvisie Wijdemeren 2016-2020’ heeft gewerkt. In die evaluatie lezen we dat van alle woningen in Wijdemeren nu 25 procent valt in de sociale huursector (16 procent is eigendom van woningcorporaties, 9 procent is eigendom van particulieren). Tegelijk wordt vermeld dat de twee laagste inkomensgroepen – dat is de zogenoemde primaire doelgroep voor sociale huurwoningen – bij elkaar 36 procent uitmaken van de Wijdemeerse bevolking.
Dus voor de 36 procent van de inwoners met de laagste inkomens is slechts 25 procent van de woningvoorraad beschikbaar. Ziedaar een van de grootste problemen op de Wijdemeerse woningmarkt (de sector middenduur is het andere grote probleem). Geen wonder dus dat zich voor de zestien tiny houses op de oude gemeentewerf tussen de Rading en de Dennenlaan in Loosdrecht liefst 885 mensen hebben gemeld, van wie ruwweg de helft uit Wijdemeren, zoals De Gooi- en Eemlander donderdag berichtte.
Dus zo’n 440 inwoners van de Wijdemeerse dorpen zouden graag een van die slechts zestien tiny houses huren. Maar aan de Cannenburgerweg wil JeeGee Vastgoed precies nul sociale huurwoningen laten bouwen. Toch houdt deze ontwikkelaar zich keurig aan de nieuwe woonvisie, want er komen elf sociale koopappartementen.
Wat doet de politiek?
Alles overziend kan eventueel met de vinger worden gewezen naar Ankeveners die geen sociale huurders in de buurt (zouden) willen hebben. Of naar JeeGee Vastgoed dat ervoor kiest nul sociale huurwoningen te laten verrijzen. Maar we kunnen ook kijken naar de politiek – misschien wel in de eerste plaats zelfs. Want de plannenmakerij van JeeGee Vastgoed kan worden beschouwd als ‘wake up call’, voor wie het horen wil tenminste. Als de ontwerp-woonvisie ongewijzigd wordt vastgesteld maakt de politiek het immers mogelijk dat misschien wel nooit meer een steen op de andere wordt gezet in de sector sociale huur. Zou dat echt de bedoeling zijn?
Even een rekensommetje over de duim:
1. Je verkoopt je appartement voor 220.000 euro (maximum sociale koop)
Het geld is binnen en daarmee kan je je volgende project starten.
of
2. Je verhuurt datzelfde appartement voor 752 euro per maand (maximum sociale huur)
Wil je enig rendement op je investering van 220.000 euro dan heb je het bij 4% rendement over 8800 euro per jaar. De huuropbrengst is 9024 euro per jaar en daar mag je dan nog aftrekken: onderhoud, opstalverzekering, rentederving, gemeentelijke lasten (wellicht dat ik nog wat vergeten ben)
Hmmm, ik vel geen oordeel hoor, maar het wringt wel…
Het Nieuwe Vergaderen, Beeldvormende Sessies….
Need I say more?
Dit zijn momenten dat ik mij schaam inwoner van Wijdemeren te zijn…..
Er zijn mensen om die reden verhuisd en ik ken ondernemers, die dit NU ook serieus overwegen
Ik las dit artikel over de plannen naast de Klapbrug op de grens van Ankeveen en ‘s-Graveland met stijgende verbazing. Dus ik besloot de opname te bekijken. Het gaat om een plek die door geharnaste Ankeveners zeker niet de naam Ankeveen gegeven wordt. Sterker nog, een ras-Ankevener heeft al zijn twijfels over de Ankeveensheid van de hele Herenweg. Als je dat weet, dan is het wel erg koddig om de heer Zijtveld te horen betogen dat ‘de leefbaarheid van de kern van Ankeveen’ versterkt zal worden door dit plannetje ingeklemd tussen ‘s-Graveland en Kortenhoef, op een kilometer of 2,5 van de kern van Ankeveen, maar 1 kilometer van winkelcentrum de Meenthof in Kortenhoef. Over de uitspraak van de heer Zijtveld, ‘dat Ankeveners willen kopen en niet huren’ en dat hij dus niet voor huur wil bouwen, moet de politiek zich nog maar eens goed buigen, want als sociale woningbouw betekent ‘alleen kopen, niet huren’ dan is er iets grondig mis in de woningvisie van Wijdemeren, als dat altijd zo wordt geïnterpreteerd.
Nog iets héél merkwaardigs. Bij aanvang van de leuke innovatieve participatie publiceerde JeeGee op haar eigen website een aantal harde randvoorwaarden, waarmee insprekers/meedenkers/omwonenden rekening moesten houden. Onder punt 4 staat dat er 1/3e aan sociale huur moet worden ontwikkeld. Mooi, want dat wil de regio zo graag een keer zien in Wijdemeren en liefst nog meer dan dat. Een dag later zei JeeGee in een interview in De Gooi- en Eemlander al dat er voor 220.000 euro sociale koop komt … en dat lijkt nu gelukt in het kader van winstoptimalisatie.
Uit betrouwbare bron is over ’t Laantje vernomen, dat ook daar de door JeeGee geplande nieuwbouw op vergelijkbare gronden zal leiden tot geen 4 maar welgeteld 2 sociale huurwoningen. Sociale huurders op 25 meter afstand zijn niet betrokken geweest bij de participatie en lijken stelselmatig genegeerd. Een omwonende vroeg bij herhaling aan wethouder De Kloet of er sociale huur komt. Die antwoordde, ook bij herhaling, dat er een deel sociaal komt.
Opnieuw wordt JeeGee blijkbaar geen strobreed in de weg gelegd. Het zijn toch ook niet bewoners of een projectontwikkelaar die bepalen of er wel of niet sociale huur deel uitmaakt van een bouwplan. JeeGee ontwikkelt alleen voor de eigen portemonnee en roeptoetert iets over woningbouwbehoefte en sociale bouw. Wie binnen de politiek gaat de plannen van deze ontwikkelaar eens echt kritisch beoordelen?
Recent zijn de cijfers over woningzoekenden in de regio gepubliceerd. Kijk op: https://www.regiogv.nl/wp-content/uploads/2021/06/Bijlage-met-tabellen-resultaten-woonruimteverdeling-2020.pdf
Uit de cijfers blijkt dat Wijdemeren 818 actieve woningzoekenden telt (dat zijn er geen 1.000 zoals de wethouder claimt). Actief betekent dat een woningzoekende in de meetperiode (kalenderjaar 2020) minimaal één keer een reactie heeft geplaatst op een aangeboden huur- of koopwoning.
Van deze 818 woningzoekenden zijn 417 personen (53%) jonger dan 34 jaar en hebben 632 personen (77%) een inkomen van minder dan 31.500 euro per jaar.
Ik ben heel benieuwd hoe deze groep woningzoekenden zijn of haar sociale koopwoning in het plan Canneburgerpark met een prijs van 220.000 euro of meer gaat financieren. De prijs is bijna zeven maal het jaarinkomen en dus niet te financieren zonder een flinke som eigen geld.
In het licht van deze cijfers zou de gemeente nog eens goed naar de plannen van JeeGee Vastgoed moeten kijken! En niet alleen naar dit plan, maar naar alle voorgenomen bouwplannen.
En dat terwijl die specifieke locatie nauwelijks bij Ankeveen hoort……
Ja daar sta ik ook van te kijken, menig Ankevener vindt dit geen Ankeveen. En de uitspraak Ankeveners willen niet huren maar kopen zou ik wel eens onderbouwd willen zien. Hier klopt niets van.
Het probleem met de Beeldvormende sessies is dat het geheel vrijblijvend is. De ontwikkelraar laat een plan zien aan de raad, de raad stelt wat vragen ter verduidelijking en neemt geen standpunten in.
De raad is nog lang niet aan zet en de ontwikkelaar kan hier ook niets aan ontlenen.
Dat zou wel een keer gezegd kunnen worden bij het begin van zo’n sessie. Het woord Beeldvormend zegt het wel, de raad vormt zich een beeld. Maar kijkers kunnen denken dat de plannen al rond zijn o.i.d..