Toch nog even over dat ondernemersloket, waarover het eerder ging in een raadscommissie en vorige week in de gemeenteraad. Er is al het een en ander over geschreven, maar het precieze eindresultaat is nog niet in cijfers uitgedrukt.

Op Rading Nul memoreerde Rik Jungmann de gedachtewisseling over de bezetting van het ondernemersloket in zijn bijdrage ‘Raad: Kleine Samenvatting’. In haar uitgebreide reactie daarop deed Esther de Haan de zaak heel treffend uit de doeken. En ook in De Gooi- en Eemlander van deze dinsdag stond er iets over.
Maar wat is nou precies het eindresultaat? Aanvankelijk (in de raadscommissie) stelde wethouder Els Kruijt doodleuk dat ze het ondernemersloket voorlopig even onbezet zou laten. Dat dat bij de raad kwaad bloed zette, liet zich raden: een wethouder die zomaar, op eigen houtje, een bezuiniging doorvoert – dat gaat zomaar niet!
Koers verlegd
In de raadsvergadering verlegde Kruijt de koers. Op zichzelf prima. Kennelijk was het tot haar (en de rest van het college) doorgedrongen dat er aan schoffering van de gemeenteraad grenzen zijn. Daarom kwam ze met een nieuw verhaal. Coalitiefracties De Lokale Partij, VVD en PvdA/GroenLinks vonden dat voldoende. Ook de oppositiefracties beten trouwens niet verder door. Ofwel: Kruijt/het college kwam ermee weg.
Maar wat is nu het werkelijke resultaat? Zo’n drie jaar lang heeft ondernemersmanager Natasja Zak bij dat ondernemersloket zich tot veler tevredenheid ingespannen. Geen wonder dat ondernemersclub Ondernemend Wijdemeren bij monde van voorzitter Dik van Enk vroeg om een snelle en effectieve vervanging van de vertrokken Zak.
Volgens het verhaal dat wethouder Kruijt tegenover de gemeenteraad afstak, wordt het ondernemersloket voorlopig één dag in de week bezet. Dat is dus 0,2 fte ofwel één vijfde van een volledige baan aan bezetting. En verder weten de ondernemers ons wel te vinden, via de mail bijvoorbeeld, sprak Kruijt monter. Dat was natuurlijk een slap praatje. Want ook al voordat Natasja Zak aan de slag ging, bestond er e-mail en ook toen wisten Wijdemeerse ondernemers heus wel op welke toetsen ze moeten drukken om die te gebruiken. En toch waren er destijds goede argumenten om beduidend meer te doen en het ondernemersloket in het leven te roepen.
Maar goed, dat loket is nu dus met 0,2 fte bezet. En dat zal zo blijven tot in elk geval eind juni. Want tegen die tijd – en je weet maar nooit of het later wordt – denkt Kruijt het ‘ondernemersloket 2.0’ ofwel het wat anders ingerichte ondernemersloket-nieuwe-stijl te hebben uitgedacht (in overleg met ondernemers, verzekerde ze).
Die 0,2 fte waarover de wethouder zo zonnig deed, is echter fors minder dan de 0,7 fte die er in de persoon van ondernemersmanager Zak aan werd besteed. Zij stak er 3,5 dag per week in, terwijl het nu gaat om een bezetting van slechts één dag per week. Het verschil: 0,5 fte ofwel 2,5 dag in het nadeel van de ondernemers in de gemeente, elke werkweek weer.
Schadepost
De maand februari is al verloren voor een volwaardig ondernemersloket en daar komen dus minimaal maart tot en met juni nog bij. Dat betekent vijf maanden lang 2,5 dag per week verlies voor de Wijdemeerse ondernemers. En uit Kruijts verhaal bleek ook nog dat die 0,2 fte die nu wél beschikbaar is, er vooral zit voor het opvangen van vragen. Maar de vertrokken ondernemersmanager deed nog wel wat meer dan alleen vragen opvangen.
Al met al is er voor de ondernemers dus minimaal vijf maanden lang een schadepost op het gebied van dienstverlening. Verschil met de situatie na de vergadering van de raadscommissie is dat nu de gemeenteraad daarmee heeft ingestemd. Voor Wijdemeerse ondernemers een wel erg schrale troost – ze kopen daar immers niks voor. Het college heeft ze met goedvinden van de gemeenteraad afgescheept.
Een kleine kanttekening.
Is het normaal dat lobbyisten zo proberen te infiltreren in onze! overheid?
Het ging mij al veel te ver dat onze raad zijn oren liet hangen naar een Zijtveld, waar het ging om winstmaximalisatie tegenover sociale huurwoningen. Met een bedenkelijke rol voor de media (De Gooi- en Eemlander). Rading-0 publiceerde hierover eerder, zie https://rading-0.nl/sociale-huurders-niet-gewenst-bizar/. De Gooi- en Eemlander meldde dat Ankeveners geen sociale huur wilden. Later bleek de VVD dat inderdaad ook niet te willen, integendeel.
een idee…
zou er vanuit Ondernemende Wijdemeren – door een aantal ondernemers een medewerker beschikbaar gesteld kunnen worden die de gemeente helpt (en uiteindelijk ook hunzelf… dat absoluut). natuurlijk tegen vergoeding. Misschien een poule van 3 medewerkers die ieder 1 a 2 dagdelen met elkaar delen , waarbij zij (m/v) het ondernemersloket bemannen om tot een optimale service kunnen komen. dat zou zelfs (dat kon in de corona periode ook) natuurlijk vanuit de eigen locatie kunnen (het bedrijf waar de betreffende medewerker nu werkt)
of is het zo dat het puur gaat om kosten. Kosten die W niet wil maken, ivm het tekort en de toezicht vanuit Prov-NH, waarbij (vermoed ik) Ilse Zaal met haar duimpje naar beneden ging vwb. het invullen van de vacature (vacature ondernemersloket staat niet op het lijstje gevraagde werknemers vd gemeente).
Penny wise .. pound stupid?
er gaat dus een ondernemersloket 2.0 komen vanaf juni/juli? als dat zo is.. dan mag je nu er mee gaan beginnen. om ook mensen te werven . Ik geloof het niet. zeg dan nu: het ondernemersloket (helaas) is niet belangrijk genoeg voor ons gezien de kostenbesparingen die we moeten maken. Het levert te weinig op, het is (relatief gezien) niet zo erg dat de functie niet vervuld wordt.
Misschien nog een optie:
“Right to challenge”; Uitdaagrecht. Laat de ondernemers de invulling van de vacature compleet verzorgen. Het is misschien een nieuwe variant in het uitdaagrecht. maar hee… nood breekt (Wijdemeerse) wetten.