Razendsnel bijleren graag, anders wordt het 4 jaar prijsschieten in de raad

Uitermate pijnlijk was het ‘debat’ van donderdagavond over het coalitieakkoord van De Lokale Partij, PvdA/GroenLinks en de VVD. Als de voorzitters van de coalitiefracties niet heel snel bijleren, wordt het vier jaar prijsschieten voor de oppositie en daarvan wordt het beleid niet per se beter.

Het woord debat schreef ik hierboven tussen aanhalingstekens. Dat is omdat het akkoord van een nieuwe coalitie normaal aanleiding is voor een volwassen debat, terwijl het donderdagavond in Wijdemeren uitdraaide op een erg treurige boel die de naam debat niet waardig was.

Eerst even het lijstje ‘acteurs’ in de politieke arena. Voor D66 moest Nanne Roosenschoon verstek laten gaan. Esther Kaper (ChristenUnie) was zo vriendelijk Roosenschoons beschouwing verdienstelijk voor te dragen, maar daarbij moest het wat D66 betreft blijven. Uiteraard leverde Kaper ook haar eigen bijdrage, maar toen de felheid toesloeg, speelde ze geen rol. Pittige oppositionele bijdragen waren er wel van Rosalie van Rijn (CDA, net wethouder-af) en Jan-Jaap de Kloet (DorpsBelangen, ook net wethouder-af). Aan coalitiekant betraden het strijdperk: Margriet Rademaker (nieuwe fractievoorzitter De Lokale Partij), Sorrel Hidding (nieuwe fractievoorzitter VVD) en Wilna Wind (nieuwe fractievoorzitter PvdA/GroenLinks).

Van Rijn en De Kloet hadden over het coalitieakkoord naast kritische opmerkingen vooral een aantal vragen. Het akkoord stelt wel heel veel onderzoek in het vooruitzicht (‘Onderzoeksbureau Rading 1’), aldus Van Rijn. De Kloet wilde weten waarom bepaalde dingen in het coalitieakkoord ontbreken. En Van Rijn en De Kloet samen richtten hun pijlen op het volgens hen pijnlijke gebrek aan daadkracht van de nieuwe coalitie op het punt van woningbouw. Volgens De Kloet en Van Rijn is de boodschap aan Wijdemeerse jongeren: ga maar elders wonen.

Verbijstering

Na de kritiek en de vragen was het woord aan de fractieleiders van de nieuwe coalitie, te beginnen met Margriet Rademaker (De Lokale Partij, verreweg de grootste fractie). Tot heel terechte verbijstering van de publieke tribune vond ze het ‘niet de tijd en de plaats om hier nu op in te gaan’.

Later – er was daarvoor wel een lange schorsing nodig – kwamen er nog wel wat antwoorden, ook van Rademaker. Zo beweerde ze dat het er deze raadsperiode wel om gaat de gemeente financieel en organisatorisch op orde te krijgen, maar dat eventuele gemeentelijke fusie de komende vier jaar ‘geen issue is’. Hidding (VVD) meldde dat ‘we natuurlijk wel willen bouwen’, maar kon geen plekken noemen waar volgens de VVD de door die partij bepleite transformatie mogelijk is (zoals stallen en schuren ombouwen tot woonruimte).

Niet goed opgeschreven

De enige fractievoorzitter van de coalitie die haar gezicht nog een beetje wist te redden was Wilna Wind (PvdA/GroenLinks). In de gemeenteraad mag ze dan nieuw zijn, haar grote bestuurlijke ervaring betaalde zich enigszins uit. Als enige kon ze het opbrengen toe te geven dat als de oppositie sommige dingen ‘verkeerd’ leest in het coalitieakkoord ‘we die dingen niet goed hebben opgeschreven’. Maar zelfs Wind kwam – naast gelukkig enkele wel concrete antwoorden, bijvoorbeeld dat niemand die nu op een recreatiepark woont daar vanaf zal worden geschopt – vooral met afwerende opmerkingen en uitlatingen waar De Kloet en Van Rijn eenvoudig doorheen prikten.

Voor Rademaker, Hidding en Wind is het fractievoorzitterschap nieuw. Een beetje consideratie in het prille begin mag dus best. Maar heel snel bijleren is wel hard nodig, anders wordt het voor de ervaren De Kloet en Van Rijn (en ook Roosenschoon van D66 loopt al even mee) vier jaar lang prijsschieten. Dat levert dan wel oppositionele punten op, maar niet per se het beste voor de inwoners van de Wijdemeerse dorpen.

Coaching graag

Over Wind denk ik op grond van haar ervaring: die zal weinig tijd nodig hebben om het in de raad te gaan rooien. Bij Hidding en Rademaker hoop ik van harte dat dat ook hen gegeven is, maar voor nu heb ik mijn twijfels. Coaching vanuit VVD en DLP lijkt me een goede gedachte. Bij die partijen lopen genoeg ervaren mensen rond om daaraan een steentje bij te dragen. Ik zou denken: gooi de nieuwe fractievoorzitters niet zomaar voor de leeuwen, laat ze niet zwemmen. Denk aan het belang van een volwassen gedachtewisseling in de gemeenteraad en aan het belang van de inwoners van de Wijdemeerse dorpen. Want om dat laatste moet het natuurlijk gaan.

7 gedachten op “Razendsnel bijleren graag, anders wordt het 4 jaar prijsschieten in de raad”

 1. Het ligt niet aan de nieuwe fractievoorzitters van de coalitiepartijen, zij hebben in het verleden al bewezen uitstekend capabel te zijn om een goed debat te voeren. Ze werden alleen verrast, omdat de coalitie ervan overtuigd is dat er een stevig coalitieakkoord ligt, en dat is het niet. Net als de titel is het tuttig, voorzichtig, afwachtend en ontbreken er meerdere belangrijke onderwerpen in. Ga er maar aanstaan dat te verdedigen ..

  1. Beste Patricia, hoe konden de coalitiefractievoorzitters nu verrast worden door het coalitieakkoord dat hun eigen partijen sloten? Ze waren er toch zelf bij? (Mogen we hopen.)

   En als ook zij het onverdedigbaar vonden, zoals je schrijft , dan hadden ze dat moeten laten weten vóór dit dramatische “debat” en weigeren om het te verdedigen.
   We moeten dus aannemen dat ze er wel volledig achter stonden, maar onvoldoende kennis hadden om het te verdedigen.
   (Waarbij ik een uitzondering maak voor Wilna Wind (PvdA) die wél wist waar het over ging en ook eerlijk genoeg was om te erkennen als ze iets niet wist.)

  1. Die is door niemand naar huis gestuurd. Bij de verkiezingen heeft zijn partij wel stemmen verloren, maar er waren er genoeg voor een fractie van nu twee raadsleden, onder wie (uiteraard) lijsttrekker De Kloet.

 2. Ik was er bij en keek er naar! In de afgelopen vier jaar hebben de lezers van dit medium mee mogen maken hoe de scribenten de coalitie met regelmatige tendentieuze commentaren neersabelden! Na het debacle van gisteravond was ik dus reuze benieuwd naar de bijdrage van vandaag. Een beetje vuurwerk is toch leuk? Het bleek niet meer te zijn dan een lief sterretje. Aansporing om nog wat bij te leren, een oproep om aan de inwoners te denken en daar bleef het bij. De liefde voor Gert en Alette bleef in stand!

  1. Dat Ria Hennis kennelijk een hekel heeft aan de van haar DorpsBelangen afgescheiden DLP is bekend. Dat ze dat projecteert op de auteurs van Rading Nul is ook geen nieuws. Kritische beschouwingen over het nieuwe coalitieakkoord ziet ze over het hoofd, dito stukken over de parttime-aanstelling van wethouders Zagt (DLP) en Kruijt (VVD) eveneens. Dat in bovenstaand stuk de nieuwe DLP-fractievoorzitter er slecht vanaf komt, verkeert in Hennis’ redenering in een veronderstelde voorkeur voor DLP. Op haar mening heeft ze uiteraard alle recht. Jammer is wel dat die zo ‘fact free’ tot stand is gekomen, geheel los van de feiten.

  2. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, niet op zijn eigen feiten.
   Ria Hennis haalt en haalde mening en feit frequent door elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.