Wethouder Boermans gaat forensen

Voor leden van de Wijdemeerse gemeenteraad en van de lokale D66-afdeling is het geen verrassing, maar voor de buitenwereld waarschijnlijk wel: wethouder Joost Boermans (duurzaamheid, verkeer, openbare ruimte) vertrekt half juli uit Wijdemeren en gaat forensen naar Rading 1.

Joost Boermans: Nieuwe stap.

‘Ontheffing woonplicht wethouder Boermans’ is een agendapunt voor de raadscommissie bestuur en middelen op 1 juli. Op 8 juli moet de gemeenteraad er een klap op geven. Boermans gaat namelijk verhuizen van Nederhorst den Berg naar Epe, zo’n 75 kilometer ofwel een uurtje rijden van het gemeentehuis aan Rading 1 in Loosdrecht.

West-Friesland, Eemnes

Wethouders wonen bij voorkeur in de gemeente waar ze wethouder zijn, maar een wet van Meden en Perzen is dat niet. Zo had Gooise Meren nog niet zo lang geleden een wethouder die woonde in het tamelijk verre West-Friesland. En  Eemnesser wethouder Theo Reijn woont nog steeds in Kortenhoef. Voor zulke wethouders is het wel nodig dat de gemeenteraad ‘ontheffing van het vereiste van ingezetenschap’ verleent. Dat gebeurt telkens voor de periode van een jaar. Daarom vraagt het Wijdemeerse college de raad nu om Boermans die ontheffing te verlenen.

Nanne Roosenschoon: lijsttrekker.

De raadsleden wisten er al van, want Boermans schreef ze over de voorgenomen verhuizing eerder een briefje. Mijzelf (de afgelopen drie jaar actief buiten Wijdemeren) verraste het wel. Al dacht ik bij nader inzien: Aha, dat verklaart waarom onlangs de lokale Democraten voor de raadsverkiezingen van 2022 fractievoorzitter Nanne Roosenschoon als lijststrekker hebben aangewezen (á la vôtre, monsieur Roosenschoon!). Normaal gesproken had het voor de hand gelegen dat Boermans opnieuw de D66-kar zou trekken. Hij was immers eerder wethouder, de vorige raadsperiode fractievoorzitter en nu namens zijn partij opnieuw wethouder. Maar na Boermans’ verhuizing is fractieleider Roosenschoon een voor de hand liggende keuze.

Vertel!

Gezien mijn verbazing heb ik Boermans even gebeld. ,,Na het wethouderschap een nieuwe baan ver van Wijdemeren? Een nieuwe partner wellicht? Wat is er aan de hand? Vertel!’’ Hij wilde het best uitleggen. Nee, uitzicht op een baan na zijn wethouderschap is er (nog) niet, maar een nieuwe partner wel. Met en over de kinderen die zij en hij hebben uit eerdere relaties zijn keurige regelingen getroffen (details laten we onbesproken om geen inbreuk te maken op de privacy – vooral die van de kinderen) en ze gaan samen in Epe een nieuwe start maken.

Húh, Epe? Ja, dat ligt tussen Apeldoorn en Zwolle, randje Veluwse bossen, omringd door metropolen als Westendorp, Wissel, Vemde en Zuuk. Zuuk, wie kent het niet! Maar Epe ligt ook zo’n beetje halverwege Enschede en Nederhorst den Berg, waar de partners woonden en wonen.

Werk afmaken

En dus eindigt Boermans’ wethouderschap in Wijdemeren zodra na de raadsverkiezingen van maart 2022 een nieuwe coalitie is gevormd. Toch? ,,Zeg in de politiek nooit nooit’’, begint Boermans zijn antwoord. Maar tegelijk erkent hij ‘dat het niet voor de hand ligt’ dat hij in de volgende raadsperiode wethouder is in Wijdemeren. Wel vindt hij het belangrijk de verantwoordelijkheid die hij op zich heeft genomen tot het einde van deze raadsperiode te dragen. Hij wil zijn werk netjes afmaken. Dus geeft hij er niet meteen na verhuizing de brui aan, maar vraagt hij de raad hem de komende periode ontheffing te verlenen van ‘het vereiste van ingezetenschap’ van Wijdemeren.

En daarna? Bij zijn oude werkgever, afvalinzamelaar Meerlanden (die werkt in Haarlemmermeer, Amstelland, Kennemerland en de Duin- en Bollenstreek) heeft hij geen terugkeergarantie. Dus wordt het iets heel nieuws en in een nieuwe woonomgeving bovendien. ,,Een nieuwe stap in het leven’’, aldus Boermans.

Eén gedachte op “Wethouder Boermans gaat forensen”

  1. Beste Joost,
    Je weet dat ik altijd één van jouw supporters was en blijf, net als mijn loyaliteit naar bv. Theo Reijn.
    Uit ervaring weet ik, dat Gelderland geen verkeerde plek is om te wonen, al prefereerde ik Ermelo ver boven Epe.
    Boven alles staat geluk, gezondheid en zeker niet geld en politiek. Ik wens je dan ook alle geluk van de wereld, Joost.

    We verschillen wel van mening als het gaat om het afmaken van je wethoudersklus hier. Verbreek die banden en draag het stokje over aan een al dan niet uit D66 kringen stammende interim opvolger. Begin echt net als ik destijds met een compleet schone lei. Goed bedoeld advies van een ouwe knar. Geluk in je nieuwe situatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.