Verdwijnt gemeente Wijdemeren langzaam in het laagveen?

Deze week zijn er weer commissievergaderingen van gemeenteraad Wijdemeren. Ik ga digitaal luisteren (en tussendoor ook andere dingen doen want vaak wordt met veel woorden weinig gezegd, bedankt men elkaar voor alles en herhaalt men elkaar voortdurend). Zo moedeloos word je ervan over hoe dingen gaan of liever: helemaal NIET gaan.

Vergaderfabriek. De raad van Wijdemeren na de verkiezingen. Voorgezeten door burgemeester C. Larson. Aan de overkant de 8-koppige fractie van De Lokale Partij en Esther Kaper (CU) in haar uppie. (Foto: Douwe van Essen)

Mijn eigen houding veranderen en in gesprek blijven met raadsleden en wethouders is, denk ik, het enige dat erop zit. Jezelf afsluiten voor alles dat met politiek te maken heeft kan ook en zie ik in mijn omgeving veel gebeuren. Maar zover ben ik nog niet………

Aanleiding voor dit stukje zijn twee uitgebreide artikelen in de Gooi en Eemlander over de nog steeds voortdurende problemen met de Porseleinhaven in Loosdrecht. Als ik goed lees worden die problemen niet langzaam kleiner, maar doemt een nieuwe grote beer op de weg op: de projectontwikkelaar neemt zijn huizen van de tweede fase uit de verkoop want de bijbehorende parkeerplaatsen zijn niet zeker gesteld. Betekent dit een nieuwe schadeclaim aan de gemeente?

Ik heb me er nog niet nader in verdiept middels de Lijst Ingekomen Stukken. Geen puf!

Wél dacht ik meteen aan het interview dat Berenschot mij in maart van dit jaar afnam over mijn betrokkenheid als raadslid bij het project Porseleinhaven. Na 10 dagen kreeg ik keurig een bijgewerkt verslag van dit interview waarin mijn opmerkingen waren verwerkt.

Twee onderzoeken, geen resultaat

Een mailtje van Berenschot aan mij leverde vorige week desgevraagd de informatie op dat het onderzoek Porseleinhaven waarvoor de gemeenteraad al op 11 maart 2021 opdracht gaf nog steeds niet is opgeleverd. Dit is des te verbazingwekkender omdat in maart 2020 de gemeenteraad naar aanleiding van de problemen met Porseleinhaven een tweeledig verzoek aan het college deed om grondig onderzoek en aanbevelingen:

  1. een onderzoek naar het reilen en zeilen van de organisatie (dit onderzoek was zomer 2021 gereed maar de gemeenteraad heeft van burgemeester Larson nimmer het oorspronkelijke rapport mogen inzien)
  2. een onderzoek naar waarheidsvinding en benoemen van verbeterpunten voor project Porseleinhaven. Pas in maart 2021 kon de gemeenteraad dus pas besluiten over de onderzoeksopzet voor Porseleinhaven.

Maar anderhalf jaar later is dit onderzoek nog steeds niet opgeleverd. En hebben we er met z’n allen ook nog niets van kunnen leren……

Des te triester omdat er een volgend lelijk moloch aanstormt dat de gemeenschap nu al veel te veel geld kost: de Meenthof in Kortenhoef. Wéér het verhaal van een assertieve initiatiefnemer waarvoor de gemeente Wijdemeren helaas geen volwaardige gesprekspartner blijkt te zijn.

In de opdracht Porseleinhaven lezen we: “Het is wenselijk om focus aan te brengen in het onderzoek. Dit beperkt de bandbreedte en creëert de mogelijkheid om diep op een aantal aspecten te kunnen ingaan.” Is er nu werkelijk niemand in de gemeenteraad die dit onderzoek volgt en er vragen over stelt? En wat zit het college al die tijd te doen?

Bezoek van de CdK
Commissaris van de Koning Arthur van Dijk (VVD)

Niet hoopgevend maar wél volstrekt duidelijk zijn de uitspraken van de commissaris van de koning op 7 september bij zijn bezoek aan onze gemeenteraad.

Hangt de fusie nog boven de markt?

In de bijzondere raadsvergadering wierp Margriet Rademaker (DLP) dapper het fusie-item op tafel.

De commissaris was duidelijk: Wijdemeren is geen aantrekkelijke bruid. Eerst de boel op orde brengen. In een uitstekend verwoorde hartenkreet vroeg Rosalie van Rijn (CDA) om hulp van de provincie, iets wat ook schrijver dezes vaak in raadsvergaderingen en publicaties naar voren bracht. Commissaris gaf geen duidelijk reikende hand maar verwees wel naar de nieuwe regio-manager van de provincie om eens met hem aan tafel te gaan zitten. Een nieuwe kans!

Zorgen over Wijdemeren

Het zal duidelijk zijn dat ik me grote zorgen maak om de daadkracht, zo u wil, bestuurskracht van onze mooie gemeente. De begroting komt eraan en dat zal geen makkelijke klus worden. Als zelfstandige gemeente zitten we waarschijnlijk in een zinkend schip. Maar ons gemeentebestuur kan onze bijzondere kwaliteiten ; natuur, landschap, cultuur en monumenten koesteren en beschermen met vele mogelijkheden.

Buitenplaats Boekesteyn (Foto: NatMon)

Wethouders en raadsleden: u hebt hierin een schone taak!

Focus op wat we hebben en wat we kunnen en minder op onze bestuurlijke en organisatorische zelfstandigheid. Want de regio wordt steeds belangrijker en dit maakten we nu ook op uit de woorden van commissaris van Dijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.