Hoe is het met het rapport Necker/van Naem?

In juni 2021 was het Necker van Naem rapport naar het reilen en zeilen van de organisatie klaar. De raad voerde er een discussie over en besloot dat er een verandermanager onder de leiding van de burgemeester aangesteld moest worden om de gewenste veranderingen tot stand te brengen. Dit was een zodanig bewijs van gebrek aan vertrouwen aan het adres van de  toenmalige secretaris, dat zij de eer aan zichzelf hield en vertrok.

Dat gaf de gelegenheid om een combinatie te maken van verandermanager en secretaris. Dat is op zich de juiste combinatie, want  de secretaris is de eerste aangewezene als het over de organisatie gaat en niet de burgemeester. Die heeft op dat terrein geen bevoegdheden.  De secretaris is de dienaar van het College van B & W en niet van de burgemeester.

Burgemeester Mw. Drs. C. Larson. (Foto: Douwe van Essen)

De betreffende man, de heer Heintjes, heeft een c.v. waaruit blijkt dat hij heel veel ervaring in verschillende gemeenten heeft opgebouwd.

Hij is aan het werk gegaan en toen werd het heel stil. Hij is weg en op 15 september begint Yvonne Halman, na drie maanden bij de gemeente Amsterdam gewerkt te hebben, als de nieuwe gemeentesecretaris van Wijdemeren. Komt zij in een gespreid bedje?

Wat is de erfenis van haar voorganger Heintjes?

Je zou toch mogen verwachten dat de heer Heintjes een document achtergelaten heeft waarin hij verantwoording aflegt over de veranderingen die hij in de organisatie heeft doorgevoerd. Het is ook wel interessant om te weten hoe de organisatie er nu voorstaat. Was hij klaar met zijn werkzaamheden en draait de organisatie nu goed? Heeft de nieuwe secretaris nog specifieke opdrachten mee gekregen? Heb ik iets gemist? Of er is helemaal geen verslag gedaan?

Wethouder Alette Zandbergen  (Foto: Douwe van Essen)

Laten we de hoop vestigen op de portefeuillehouder Alette Zandbergen. Zij is nu de politiek verantwoordelijke. Zij zou uit zichzelf opening van zaken kunnen geven en niet alleen achter de gesloten deuren de Raad, maar ook publiekelijk voor de inwoners van Wijdemeren, over hoe de gemeente er voor staat. Zij was in de verkiezingsstrijd vol van openheid naar en participatie van de burgers.

 

Geen aantrekkelijke bruid

“Wijdemeren is geen aantrekkelijke bruid. Eerst de boel op orde brengen” sprak de Commissaris van de Koning. Mag ik daaruit afleiden dat de boel nog steeds niet op orde is? Is  er perspectief dat de boel ooit nog op orde komt of zakken we, zoals Renée Wijnen schreef, “langzaam weg in het laagveen”?

Eén gedachte op “Hoe is het met het rapport Necker/van Naem?”

  1. geen aantrekkelijke bruid

    ja, interessant is de vraag of de boel nog steeds niet op orde is.
    Nog interessanter is de vraag dat Wijdemeren blijkbaar (nog steeds) in de markt is om bruid te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.