Weg ermee

Allereerst zijn complimenten op z’n plaats voor collega Frisart. Reeds in augustus jl sprak hij op https://rading-0.nl/rapport-necker-van-naem-is-er-en-roept-meteen-vervelende-vraag-op/ zijn twijfels uit over het rapport van Necker van Raem. Vandaag publiceerde hij een onderbouwde aanklacht tegen het kantoor en tegen de burgemeester.

Reeds kort na haar aantreden in Wijdemeren waren er twijfels over deze burgemeester maar ondergetekende gaf haar het voordeel van de twijfel. Nu weten wij dat dit ten onrechte was. Mevrouw Crys Larson kan het niet. Haar reactie op recente vragen van diverse partijen benadrukt dit. Ze zou nu de eer -of wat hiervan over is – aan zichzelf moeten hoeden.

Duidelijk is nu het volgende.
1. Het rapport deugt niet. Meer nog: het kan zo de prullenmand in. Een van de drie opstellers heeft een duidelijke verstrengeling van belangen. Evert Jan Kruijswijk Jansen is lid van de gemeenteraad van Hilversum, precies dat dorp dat al jaren in gesprek is als mogelijke fusiepartner voor Wijdemeren. Door hem te laten meewerken aan dit rapport geeft ook het bureau Necker van Naem blijk van een gebrek aan integriteit. In het minste hadden zij Jansen buiten deze opdracht moeten houden of, nog zuiverder, de opdracht van Wijdemeren geheel moeten weigeren. Nu moeten zij onmiddellijk de opdracht teruggeven, geen aanspraak meer maken op enige vergoeding en eventueel reeds ontvangen gelden terugbetalen.
2. Het college –met name de burgemeester als eerstverantwoordelijke en portefeuillehouder -deugen niet. Zij hadden van de specifieke positie van Evert Jan Kruijswijk Jansen kunnen en moeten weten en daaruit de conclusie moeten trekken dat dit kantoor niet de passende opdrachtnemer is voor dit onderzoek. Waarom het toch hiermee is belast kan ik niet beoordelen. Het kan domheid zijn, of corruptie of een poging de raad en de inwoners van Wijdemeren te manipuleren en misleiden.
3. De gemeenteraad van Wijdemeren heeft nog één kans om te deugen. De raad dient het rapport af te wijzen en niet in behandeling te nemen, ook niet in commissie morgenavond. Indien zij er ook maar enkele woorden aan vuil maken worden zij medeplichtig.

Sinds jaar en dag is ondergetekende voorstander van een fusie omdat al lang duidelijk is dat het kleine, slecht bestuurde Wijdemeren, geen overlevingskansen heeft als zelfstandige gemeente. Het is goed om dit te onderzoeken, zonder vooroordeel en zonder al dan niet verborgen agenda, maar het voorliggende rapport kan hiertoe niet dienen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.