Lastige vragen onschadelijk

Het Rapport van De firma Necker van Naem over het gemeentebestuur en de ambtenaren van Wijdemeren is aanleiding voor een flinke serie terechte zogenaamde Technische Vragen.

Over dat Rapport wil ik het niet hebben. Collega Ronald Frisart verraste mij vanochtend bij de eerste kop koffie en het openen van mijn iPad met een gedegen analyse van de Technische Vragen inzake het Rapport en de antwoorden op die Vragen.

Ik ging naar de website van Wijdemeren om die vragen en antwoorden met eigen ogen te aanschouwen. Daar viel mij op dat er geweigerd werd om enkele vragen te beantwoorden met de mededeling “Politieke Vraag”. As simple as that. Geen uitleg verklaring of wat dan ook.

NV Allergie

Toen ik dat zag schoot ik meteen in de Nieuwe Vergaderen allergie die bezit van mij nam toen het z.g. Nieuwe Vergaderen werd ingevoerd. Ik herinnerde mij een commissievergadering onder het nieuwe NV regime waarin een raadslid een, in mijn ogen volkomen terechte vraag stelde. De wethouder, in mijn herinnering de heer Boermans, weigerde antwoord te geven, want de vraag was volgens hem een Technische Vraag en die had schriftelijk vooraf  ingediend moeten worden. Een typisch geval van “helaas te laat dus. In dat standpunt werd hij gesteund door commissievoorzitter en partijgenoot Wouters. Het antwoord op de vraag kwam nooit voorzover ik weet.

Afpoeieren

En zo werd de Technische Vraag een afpoeiermethode in het Nieuwe Vergaderen om vervelende vragen het stempel “technisch” te geven en er daarmee vanaf te komen en ze geluidloos onder de mat te vegen. Later werd de regel minder rigide gehanteerd omdat de raad inzag dat die wel erg met de botte bijl gehanteerd werd. Maar toch…

In de reeks vragen en antwoorden over het Necker van Naem rapport kwam ik het omgekeerde tegen. Een vraag krijgt het stempel “Politieke Vraag” waarmee de vraag onbeantwoord blijft en met een beetje pech geluidloos onder het hoogpolige tapijt gesmoord blijft, net als de Technische Vraag in de commissievergadering.

Ik geef u de twee voorbeelden:

De Lokale Partij vraagt:

Vraag: De precaire financiele situatie van de gemeente komt slechts summier aan het licht in dit rapport. Deze wordt daarentegen wel als zorgpunt opgevoerd. Oorzaken worden niet gezocht, laat staan benoemd. Wat is de reden dat het aspect van massaal geld uitgeven/bestemmen in 2017/2018 gelet op een lonkende fusie geheel ontbreekt in dit rapport?

Antwoord: Politieke Vraag

De Lokale Politiek vraagt:

Vraag: In hoeverre kan dit raadslidmaatschap de inhoud en de redactie van het rapport hebben beïnvloed?

Antwoord: Politieke Vraag

WOB

De beantwoording van de Technische Vragen maakt mij nog nieuwsgieriger dan ik al was naar de afgekeurde versie van het rapport waarvoor collega Ronald Frisart een WOB verzoek heeft uit staan bij de gemeente. Dat verzoek moet toch nu wel ingewilligd kunnen worden lijkt mij.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.