Een ‘Sigrid-Kaagje’ op een tafel zal wethouder van financiën Gert Zagt vermoedelijk niet ten beste hebben gegeven, maar hij was vast blij toen het goede nieuws uit Haarlem donderdag binnenkwam: van de ergste financiële sanctie is Wijdemeren verlost, dit jaar mag de gemeente ruim 62 miljoen euro uitgeven. Dat is flink meer dan tot voor kort het geval was.
Even heel beknopt terug naar wat eerder dit jaar gebeurde. Om te beginnen kwam de gemeente Wijdemeren per 1 januari onder preventief financieel toezicht van de provincie Noord-Holland, wat de gemeente een flink deel van zijn financiële vrijheid kostte. Dat gebeurde omdat de in november vorig jaar vastgestelde begroting 2023 ‘niet structureel en reëel in evenwicht’ was.
Strafmaatregel
Vervolgens lukte het de gemeente niet om uiterlijk 18 mei bij de provincie een financieel herstelplan in te leveren. De provincie reageerde met een strafmaatregel. Tot dan toe was Wijdemeren gebonden aan de beperking dat in 2023 niet meer geld mocht worden uitgegeven dan waarin de begroting 2022 voorzag. Begin juni luidde de extra sanctie: ook dat geld mag u niet meer allemaal uitgeven, maar nog maar 70 procent daarvan.
Wel hield de provincie Wijdemeren een wortel voor: als u nu erg goed uw best doet, dan kunnen we deze sanctie eventueel weer intrekken. En zie, donderdag kwam een brief van Gedeputeerde Staten met de mededeling: uw in juni vastgestelde financieel herstelplan laat zien dat u erg goed uw best doet, uw voornemen om de Wijdemeerse zelfstandigheid prijs te geven en te gaan fuseren wijst er ook op dat u de situatie erg serieus neemt en dat alles is voor ons aanleiding om die financiële strafmaatregel weer op te heffen. Sterker nog, in juni hebt u ook besloten tot technische aanpassingen in uw begroting 2023, wat extra uitgaven van zo’n 5,3 miljoen euro zou betekenen, en ook daarmee gaan we nu akkoord. Al met al wil dat zeggen dat u dit jaar 62,3 miljoen euro mag uitgeven.
Voorwaarden
Goed nieuws dus, want dat is ruwweg 23 miljoen meer dan zonder begrotingswijziging en zuchtend onder de strafmaatregel mocht worden besteed. Wel stelt de provincie aan de versoepelingen twee voorwaarden. In de eerste plaats moet Wijdemeren laten zien de in het herstelplan opgenomen ingrepen ook daadkrachtig te gaan uitvoeren. En op 5 oktober moet ook echt het definitieve besluit vallen tot fusie met een of meer andere gemeenten.
Aan die laatste voorwaarde zal de gemeenteraad vast wel voldoen. Het voorgenomen besluit tot fusie werd op 12 juli aangenomen met slechts de stem van Nanne Roosenschoon (D66) tegen. Sindsdien zijn er geen dingen gebeurd die op 5 oktober nog roet in het eten zouden kunnen strooien.
Haalbaar?
Maar die eerste voorwaarde – het financieel herstelplan daadkrachtig in concrete praktijk omzetten – verdient toch nog even de aandacht. Hoewel het vast wel de bedoeling is aan die provinciale voorwaarde te voldoen, kan de vraag worden gesteld hoe haalbaar dat is. Eerder al liet ik zien dat onderdelen van het herstelplan boterzacht zijn. Daarmee is het maar de vraag of het volledig kan worden uitgevoerd.
Blijkbaar wensen Gedeputeerde Staten daarvoor nu eventjes de ogen te sluiten. Ze schrijven althans dat ze door het herstelplan ‘voldoende vertrouwen hebben gekregen voor de nabije toekomst’. In hoeverre dat gerechtvaardigd is, zal moeten blijken.