Wijdemeren maakt water. Waar zit het lek?

De onverbiddelijke waarheid is eindelijk, eindelijk, veel te laat, doorgedrongen tot Rading 1, de grote witte Loosdrechtse zetel van het gemeentebestuur van Wijdemeren. Het goochelen met persberichten, cijfers en illusies is afgelopen. Wijdemeren kan het niet meer alleen. Hoe kan dat?

De teloorgang van de Gemeente Wijdemeren roept veel vragen op. Welke oorzaken kunnen worden aangewezen? Daarbij vind ik het niet zo interessant om personen aan te wijzen als de schuldigen, maar wel zijn de vragen die mij bezig houden:

  • Hoe kan het dat keer op keer een gespecialiseerd bureau onderzoek deed naar de bestuurskracht van gemeenten in het Gooi en dat Wijdemeren steeds eindigde op de laagste plek met een onvoldoende?
  • Hoe kan het dat daarna steeds opnieuw tonnen (acht ton per keer) in het optuigen van de ambtelijke organisatie werden gestoken, met hulp van weer andere bureaus, waarna er geen enkele verbetering was te bespeuren?
  • Hoe is het mogelijk dat de meerderheid van de raad de afgelopen jaren met open ogen in deze zinsbegoocheling is getrapt? Die rapporten waren toch duidelijk genoeg? Was de wens van de kiezer de vader van de gedachte?
Dappere minderheden

 

V.l.n.r.de VVD fractie in 2017 Martin Vuyk, Sieta Vermeulen en Robby Israel. Foto: Douwe van Essen

De meerderheid schrijf ik. In de loop van de tijd zijn er in de minderheid raadsleden geweest die het helder zagen, maar zij bleven roependen in de woestijn. Ik noem Stan Poels (PvdA/GL), Robby Israel (VVD) en Martin Vuyk (VVD) als uitgesproken voorstanders van enige vorm van herindeling. Met Hilversum of met het hele Gooi (want de hele regio lijdt onder de versnippering). In sommige debatten kwamen soms de VVD ,  D66 en het CDA langszij voor steun.

Om een goed gevoel te krijgen hoe heftig de emoties waren, raad ik u aan om dit stuk uit het archief te lezen, waarin burgemeester Martijn Smit de raad op 3 maart 2017 ernstig waarschuwt voor ingrijpen van de provincie, maar DLP volhardt in het indienen van een eigen “lokalen” motie.

Sterke meerderheden

De uitgesproken ontkenners van de, in de rapporten gesignaleerde  problemen, zaten in de lokale partijen. De Lokale Partij en, iets minder geharnast, Dorpsbelangen wilden niets van fusie in welke vorm dan ook weten. Keer op keer dachten zij met een investering van enige tonnen de organisatie weer op de been te kunnen krijgen, om zo de zelfstandigheid van Wijdemeren veilig te stellen.

DLP fractie 2017. V.l.n.r. Gert Zagt, Olivier Goetheer en Alette Zandbergen. Schorsing om wél of niet een eigen “lokalen”motie in te dienen, die de rest van de raad ze sterk afraadt. Ze doen het toch!
Gedeputeerde Jack van der Hoek (links) ontvangt op 22 september 2016 een lijst met 7734 handtekeningen namens Wijdemeren2020 uit handen van Friso Voorthuizen (Voorzitter De Lokale Partij) Foto: Douwe van Essen.

Als u een ruime terugblik wilt hebben op de bestuurlijke ontwikkelingen in het Gooi en de rol van Wijdemeren daar in, dan raad ik u aan om naar het dossier “Bestuur Gooi en Vechtstreek” in het archief van de Wijdemeerse Webkrant te gaan, waar alle bewegingen om het Gooi en Wijdemeren minder versnipperd te besturen vanaf 2013 tot 1 april 2018 beschreven zijn. De samenwerking met Weesp en Stichtse Vecht. De visie van Pieter Winsemius over het water en het zand. De wens van minister Plasterk om de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland te fuseren en de minimale omvang van een gemeente te stellen op 100.000 inwoners. De handtekeningenactie van Wijdemeren 2020. De verkiezingscampagnes waarin beloofd werd door DLP en DB dat Wijdemeren zelfstandig kon blijven. (Met veel stemmen tot gevolg.)
De landelijke- en provinciale politiek maakte het er al die jaren niet gemakkelijker op met het oplaten van proefballonnen, waar de Wijdemeerse politiek op reageerde.

Ollongren als dwarsligger

Wat niet in dat dossier staat, maar wel op Rading Nul gelezen kan worden, is de stok die  Kajsa Ollongren (Min. Binnenlandse Zaken D66) in het wiel stak van partijgenoot en gedeputeerde Jack van der Hoek.  Van der Hoek werkte vier jaar hard aan een fusie van Wijdemeren en Hilversum, die bijna geslaagd was, toen de minister dat verbood. (Van je partijgenoten moet je het hebben.)

Terug naar de vraag: “Wat ging er mis? Waar zit het lek?” Een zeer groot aanwijsbaar financieel lek is het Dorpscentrum/Loosdrechts Terras/Porseleinhaven en alle omringende plannen met projectontwikkelaars als Fortis. Vanaf de laatste raad van Loosdrecht in december 2001, waar het besluit werd genomen om het Dorpscentrum te ontwikkelen, zijn er 22 jaar lang miljoenen in die plannen en juridische procedures gestoken en verloren.

Maar er zijn ongetwijfeld meer oorzaken aan te wijzen. Hoe pakte de decentralisatie van het sociaal domein financieel uit? Kreeg Wijdemeren voldoende uit het gemeentefonds. Hoe pakken plannen als Groenewoud en het Gebiedsakkoord uit? Die projecten van de Oud-Loosdrechtse- de Kortenhoefse- en de Nieuw-Loosdrechtsedijk?  Waren die financieel verantwoord? Is Wijdemeren wel aantrekkelijk genoeg om kwaliteit aan te trekken?  Wat was het financieel gevolg van de mislukte BSWW samenwerking met Weesp en Stichtse Vecht? Hebben de colleges voldoende geluisterd naar de ambtelijke ondersteuning? Vragen, vragen.

Zelfstandigheid: een illusie

Vorig jaar maart won De Lokale Partij met acht zetels, een monsteroverwinning met de illusie van zelfstandigheid als grootste trekker. Een jaar later is Wijdemeren gezonken. Hoe kan dat? Wat is er gebeurd afgelopen jaar en de jaren daarvoor? Om hier een beeld van te krijgen lijkt het verstandig om een onderzoek te doen naar de rapporten van de diverse bureaus en de acties van de colleges om op koers  te komen en waarom die steeds mislukten. Een soort raads-enquête met steun van de Rekenkamer om een beetje helder te krijgen waar het fout ging, terwijl iedereen toch zo zijn best deed en het goede dacht te doen.

Eén gedachte op “Wijdemeren maakt water. Waar zit het lek?”

  1. Het is toch allemaal wat! De overheid heeft het goed aangepakt veel taken naar de gemeentes met veel minder geld daar komt nog eens bij dat personeel minder worden betaald dan in grote gemeentes met ander woorden Wijdemeren is de school voor aankomende ambtenaren om vervolgens weer te vertrekken voor meer geld. Het zal beter zijn dat men net zoveel kunnen verdienen ongeacht welke gemeente!
    Herindeling met Hilversum is een utopie om te denken dat de meerderheid dat zal willen. Ik adviseer naar een vecht gemeente te gaan Gooise meren of Ronde Venen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.