Camera-mysterie is eindelijk (grotendeels) ontraadseld

Ruim een maand geleden was hij er ineens: de raadselachtige camera aan de ’s-Gravelandse Leeuwenlaan, vanaf de Smidsbrug gezien zo’n 150 meter richting Hilversum. Na de nodige informatie-vergaring is nu een flink deel van het mysterie opgelost. Maar minimaal één intrigerende vraag ligt er nog wel: hoe ver reikt eigenlijk de kennis van de gemeente Wijdemeren?

Hé, wat doet die camera daar?

Zeker, er zijn ook andere inwoners van ’s-Graveland en Kortenhoef geweest die de plots opgedoken camera hebben gezien en zich hebben afgevraagd wat die daar doet. Maar ere wie ere toekomt: een bewoner van het ’s-Gravelandse Noordereinde was de eerste die Rading Nul inseinde. Bovendien bleef hij niet op zijn handen zitten. Samen zijn we via tal van mailtjes en belletjes tot een voorlopig resultaat gekomen.

Stickers bieden aanknopingspunten.

Als eerste vingerwijzingen dienden twee stickers op de metalen kast die onder de camera staat. Die zijn afkomstig van de Technische Universiteit Delft en Connection Systems, een bedrijf in het Noord-Hollandse Venhuizen dat allerhande apparatuur levert voor vooral verkeersregistratie in de breedste zin.

Een woordvoerster van de TU Delft liet weten dat er op de campus daar een project loopt waarvoor aanvankelijk camera’s waren gehuurd bij Connection Systems. Inmiddels zijn die vervangen door eigen TU-camera’s. De exemplaren van Connection Systems staan al lang weer  elders in het land, per abuis nog steeds voorzien van een sticker van de TU Delft. Maar die heeft dus niets van doen met de camera aan de Leeuwenlaan.

Gemeente: ‘Géén ANPR-camera’

Navraag bij de gemeente Wijdemeren leverde aanvankelijk alleen de verzekering op dat het in elk geval géén ANPR-camera is, zo eentje voor kentekenregistratie (waarover straks iets meer). Nadien meldde een woordvoerster van de gemeente: het is een camera voor verkeersonderzoek die daar is opgehangen in opdracht van de politie. Over meer gegevens beschikte ze niet.

Behalve deze camera aan de Leeuwenlaan zouden er nóg zes zijn . . . .

Bijna tegelijkertijd leverde Connection Systems echter boeiende  informatie die maar ten dele overeenkomt met die van de gemeente. Een zegsvrouw in Venhuizen liet weten dat de camera inderdaad is geplaatst in opdracht van de politie. Bovendien staat er volgens haar in de gemeente Wijdemeren niet één camera, maar wel zeven! En dat zijn geen gewone exemplaren die bijvoorbeeld alleen maar voertuigen tellen, het zijn, zei ze, ANPR-camera’s. ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition (automatische kentekenplaat herkenning).

Proef

Dat deed bij ons bellen rinkelen. Zulke ANPR-camera’s, ik schreef er op Rading Nul al eerder over, maken opnames van auto’s waarop óók de kentekenplaten te zien zijn. Maar inzittenden brengen ze eveneens in beeld. Volgens de huidige wetgeving moeten die inzitten in het politiesysteem eerst onherkenbaar worden gemaakt (‘geblurd’) alvorens de opnames mogen worden gebruikt. Aangetoond is dat politie en Openbaar Ministerie zich daaraan (landelijk) in elk geval in twee gevallen niet hebben gehouden.

Voor Wijdemeren is dat verontrustend aangezien deze gemeente, Hilversum en Weesp in oktober op in- en uitvalswegen een aantal van deze camera’s krijgen. Op proef. Directe aanleiding voor die proef is de piek in het aantal woninginbraken in Wijdemeren in 2018 en 2019. Zouden die camera’s er dan nu al zijn? En zouden er dan alleen al in Wijdemeren liefst zeven staan?

Om aan de weet te komen hoe het nu precies zit, wendden we ons tot de politie. De afdeling communicatie van politie Midden-Nederland leverde twee weken lang zelfs geen begin van een antwoord. Maar toen kwam toch eindelijk een telefoontje van een vriendelijke en behulpzame politieman die onze vragen pas kort daarvoor onder ogen had gekregen.

Politie: ‘Wél ANPR-camera’

Hij bevestigde dat de camera aan de Leeuwenlaan er een week of vijf, zes geleden is geplaatst in opdracht van de politie. Ook vertelde hij dat de camera er nog ongeveer twee weken blijft staan. Ja, zei hij, het is inderdaad een ANPR-camera, dus niet eentje die alleen verkeersbewegingen telt.

Verder kwam het aantal van zeven camera’s dat de zegsvrouw van Connection Systems had genoemd deze politieman enigszins bekend voor. Wel is die aan de Leeuwenlaan de enige camera in de gemeente Wijdemeren. Maar in hetzelfde kader als deze camera zijn er op twee à drie andere locaties (buiten Wijdemeren dus)  ook elektronische verspieders geplaatst. ,,Soms in twee richtingen, dus dat getal van zeven kan wel kloppen.’’

‘Veiligheidssituatie’

En dan de hamvraag: waarom staan die camera’s er, zij het tijdelijk? De politieman vindt het hoorbaar vervelend, maar hij kan niet anders dan daarover heel summier iets zeggen: ,,In verband met een veiligheidssituatie in Hilversum.’’

Meteen gaan de gedachten natuurlijk naar de hals-over-kop-verhuizing van het RTL-programma ‘Boulevard’ van Amsterdam naar het Mediapark in Hilversum, direct na de moordaanslag op Peter R. de Vries. Heeft die camera op de Leeuwenlaan (plus dat handjevol andere) daarmee iets te maken? De politieman spreekt dat tegen. Het gaat dus om een andere ‘veiligheidssituatie in Hilversum’.

Al met al hebben we het ’s-Gravelandse camera-mysterie dus grotendeels kunnen ontraadselen. Maar we blijven wel zitten met een vervelende vraag: hoe kan het nu dat de gemeente niet precies weet hoe het zit? Wel is daar bekend dat de camera in opdracht van de politie is geplaatst. Maar volgens de gemeente staat het ding er vanwege een ‘verkeersonderzoek’ (wat niet waar is). Dat klinkt als een camera die alleen maar telt, niet als een veel geavanceerdere ANPR-camera. Bovendien klinkt ‘verkeersonderzoek’ toch heel anders dan ‘een veiligheidssituatie in Hilversum’.

Nu willen we best aannemen dat de gemeentelijke woordvoerster onze vragen naar eer en geweten én naar beste weten heeft beantwoord. Maar dan dringt zich toch opnieuw die vraag op: hoe kan het dat de gemeente niet weet hoe het zit? Op uiteenlopende gebieden werkt Wijdemeren samen met de politie. Maar hoe het zit met die camera aan de Leeuwenlaan is bij de gemeente maar zeer ten dele bekend en voor een deel heeft de gemeente ook nog verkeerde informatie. Opmerkelijk.

Eén gedachte op “Camera-mysterie is eindelijk (grotendeels) ontraadseld”

  1. Mooi gedaan Ronald! Leuk dat je hebt volgehouden en uiteindelijk hebt opgediept wat er ongeveer aan de hand is. En dan te bedenken dat de politiek het al 40 jaar over camera’s op Noorder-, Zuidereinde en Leeuwenlaan heeft zonder resultaat want dat mag niet van het OM. En nu, als door een mirakel, staat er eentje, zonder dat iemand enig idee heeft. Ik neem aan dat deze camera(s) niet op snelheid controleren, maar wel bij iedere passage een foto maken van mijn kenteken, mij en mijn passagiers. Hoewel, ze zullen en passant ook wel snelheid kunnen meten met die slimheid.
    Geeft toch ook een beetje onbehaaglijk gevoel, al die stiekeme foto’s die van ons allemaal bewaard worden….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.