Dat krijg je ervan: verwarring over uitstel bouw IKC Loosdrecht

Wordt de bouw in Nieuw-Loosdrecht van het nieuwe integraal kindcentrum (IKC) met scholen De Sterrenwachter en De Linde nou nóg verder uitgesteld of niet? Daarover ontstond deze week verwarring. De raadsvergadering van vorige week donderdag gaf daartoe dan ook de nodige aanleiding.

De Sterrenwachter. (Foto gemeente Wijdemeren)

Vorige week moest de gemeenteraad de begroting voor volgend jaar zien rond te breien. Een simpel klusje was dat niet. Eerder hadden burgemeester en wethouders begrotingsgaten gedicht met gigantische verhogingen van de toeristen- en forensenbelasting. De recreatiesector was laaiend, de hele gemeenteraad verwierp het voorstel van het college. En binnen een week moest de raad toen pakweg acht ton aan ander geld zien te vinden om de begroting 2022 rond te krijgen zonder die gewraakte belastingverhoging.

Gelukt

Zoals eerder beschreven is dat gelukt, maar vraag niet hoe. Vijf van de zes fracties stelden vorige week de opnieuw in elkaar gezette begroting vast en burgemeester en wethouders legden zich daar deemoedig bij neer. Alleen De Lokale Partij (DLP) bleef het een rammelend geheel vinden en stemde tegen – zonder overigens zelf met een alternatief te komen, naar zeggen van DLP-fractievoorzitter Gert Zagt omdat daarvoor simpelweg te weinig tijd was.

Zoals ik eerder opmerkte, was het op een aanvaardbare manier dichten van de financiële gaten een operatie waaraan voor geïnteresseerde buitenstaanders nauwelijks een touw viel vast te knopen. Hoe zat dat door vijf raadsfracties aangedragen alternatief, neergelegd in een amendement (wijzigingsvoorstel) nu precies in elkaar? Ik kwam er niet uit en heb dat dus ook maar zo opgeschreven.

Opnieuw uitstel?

Een toen viel dinsdagochtend (16 november) De Gooi- en Eemlander op de mat. Kop over de Wijdemeerse begrotingsraad: ‘Uitstel van dure projecten geeft Wijdemeren ruimte’ en als chapeau (bovenkopje): ‘Nog geen nieuw IKC en schuiven met geld’. Opnieuw uitstel dus van het tweede IKC in Loosdrecht? Ik keek het amendement er nog eens op na. Ja, dat zou je eruit kunnen opmaken, want in dat amendement is sprake van het uitstellen van ‘o.a. de Linde/Sterrenwachter en ICT’.

En toen werd het woensdag 17 november. Nieuwe Gooi- en Eemlander op de mat met daarin de kop: ‘Niet verder uitstel van IKC Loosdrecht, wel besparing’. De gemeente legt in dat bericht uit dat er bij de bouw van het Loosdrechtse IKC wel sprake is van uitstel, maar niet van nieuw uitstel. De bouw was al wat opgeschoven in de tijd. Dus de gemeente hoeft pas wat later de knip te trekken, dus kunnen de zogeheten kapitaallasten in de begroting 2022 omlaag. Nogmaals bekeek ik het amendement. En ja, ook die redenering valt erin te lezen. Waar sprake is van ‘diverse uitstellen’, zoals van het IKC, wordt verwezen naar de najaarsrapportage van het college ofwel: het gaat om uitstel dat al bekend was.

Ondoorgrondelijk

Kortom, doordat het door vijf raadsfracties ingediende en gesteunde financiële alternatief op onderdelen allerminst glashelder was voor buitenstaanders, is de verkeerde suggestie in de wereld gekomen dat de bouw van het Loosdrechtse IKC opnieuw wordt opgeschoven in de tijd. Hoe het echt zit, was ongetwijfeld duidelijk voor de opstellers van het amendement, want zij wisten al precies hoe het zat. Maar ze hebben er jammer genoeg niet bij stilgestaan dat het voor geïnteresseerde buitenstaanders een nogal ondoorgrondelijk geheel was.

Dus verzuimden de indieners van het amendement om even de tijd te nemen om  uit te leggen wat ze precies bedoelden met elk van de acht punten waaruit hun financiële alternatief bestond. En dus kwam het misverstand over het IKC in de wereld. Ik kan me zo voorstellen dat in Loosdrecht ouders, leerkrachten en schoolbestuurders daarvan niet blij zijn geworden.

Schuld

Is dit nu allemaal de schuld van de indieners van het amendement? Ja, voor een deel wel natuurlijk. Maar als zeer verzachtende omstandigheid valt toch ook te overwegen dat de raad in duizelingwekkend tempo een groot probleem moest oplossen dat eerder door burgemeester en wethouders in het leven is geroepen met die noodgreep om de toeristen- en forensenbelasting zo absurd te verhogen.

Al met al is het een vertoning geweest die niet voor herhaling vatbaar is. Het lokale bestuur (en dan bedoel ik raad én college) zou toch niet moeten willen dat inwoners door bestuurlijk doen en laten nog louter sterretjes zien. Burgers zijn gebaat bij duidelijkheid – en niet alleen als tijdens de verkiezingscampagne naar hun stemmen wordt gehengeld.

Eén gedachte op “Dat krijg je ervan: verwarring over uitstel bouw IKC Loosdrecht”

  1. Het is min of meer een financiële wet dat je een structureel tekort( steeds terugkerend tekort) in de begroting met structurele middelen ( die ook in de toekomst beschikbaar zijn) oplost. De gemeenteraad doet dat deels niet. Hij vult het gat met incidentele middelen. Geld dat ergens anders voor bedoeld is. In dit geval voor de ontwikkeling van een IKC in Loosdrecht. Door vertraging is dat voor dat doel gereserveerde geld komend jaar niet nodig en kan het voor andere doeleinden gebruikt worden. Is een incidentele oplossing voor een structureel probleem erg? Dat hangt er van af. Als de komende jaren de begroting sluitend is, is er niks aan de hand. Als dat niet het geval is, heb je het probleem doorgeschoven. In ieder geval tot na de verkiezingen en Gert Zagt heeft ruim de tijd om een structurele dekking voor het eventuele tekort te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.