De Aardverschuiving

Nee, ik voeg mij bij het koor van de stemmers die deze uitslag niet hadden verwacht. Het is ongelooflijk wat er bij deze verkiezing is gebeurd. De bordjes zijn verhangen. Alle partijen die het college steunden hebben verlies geleden.

Het was te verwachten dat De Lokale Partij winst zou boeken. Zij hebben een uitstekende campagne gevoerd. Zij waren zichtbaar in de dorpen, stonden bij de winkelcentra, deden het goed in de discussie en benadrukten (met PvdA/Groen Links) de slechte situatie van de financiën van Wijdemeren. Zij hadden een lijsttrekker die goed communiceerde en enthousiast overkwam. Andere partijen hadden bladzijden vol “met leuke dingen voor de mensen”, DLP legde de nadruk op de desolate staat van de gemeentefinanciën.

Ontevredenheid

Natuurlijk zou je met gedegen onderzoek  moeten vaststellen wat de oorzaken van de aardverschuiving zijn. Ik probeer te duiden aan wat me is opgevallen bij het lezen van de programma’s en het deelnemen aan een tweetal politieke avonden. Daarbij voeg ik wat me is bijgebleven bij het volgen van de gemeentepolitiek.

Deze uitslag toont aan dat er grote ontevredenheid bij de kiezer bestaat over het gevoerde beleid. Men is ontevreden over de kwaliteit van de dienstverlening, het piept en het kraakt op het gemeentehuis, tonnen worden uitgegeven aan bureaus en reorganisaties, door gebrek aan medewerkers moeten dure krachten worden ingehuurd. Plannen blijven liggen door gebrek aan menskracht, er is te weinig bestuurskracht, regelmatige overschrijdingen bij de uitvoering van projecten en de belastingen  zijn het hoogst van de regio, kortom er is genoeg aanleiding om ontevreden te zijn over het gemeentebestuur.

De collegepartijen verantwoordelijk

Het is begrijpelijk dat de ontevredenheid zich richt op de partijen die met elkaar het college vormen. Die hebben alle vier verloren. De nederlaag kwam zichtbaar het hardst aan bij Dorpsbelangen, de grootste concurrent van DLP. Zij vissen in dezelfde vijver. Lange tijd is DB toonaangevend aanwezig geweest, vooral in de ’s-Gravelandse politiek, onder leiding van wijlen Co de Kloet. Vele prominente dorpsgenoten steunden deze lokale partij. Die invloed is afgenomen. Het elan is er een beetje uit. Er is weinig doorstroming van nieuwe kandidaten en er is ideeënarmoede. Bovendien heeft hun wethouder Jan Jaap de Kloet een aantal projecten getrokken die een fiasco werden, zoals Zuidsingel 8 en Nederhorst-Noord. Door zo vasthoudend te zijn bij projecten die bij voorbaat gedoemd waren te mislukken heeft hij veel kwaad bloed gezet. Hij beeft ongetwijfeld hard gewerkt en geprobeerd taaie plannen los te trekken. Het beeld blijft bestaan dat hij vooral aan de verkeerde projecten zijn energie heeft verspeeld en door zijn optreden de steun van de provincie heeft verspeeld.

VVD

Het optreden van de VVD was niet erg sterk. Een jonge lijstaanvoerder, die in het debat toonde dat hij nog veel moet leren. Sowieso heeft de VVD te lijden onder de lokale partijen en als je partij dan een fletse indruk maakt. Dan ligt verlies op de loer. Ik heb mij er over verbaasd dat deze partij wethouder Kea niet meer heeft ingezet.

CDA

Ik vermoed dat het plaatselijke CDA te lijden heeft gehad onder de landelijke teruggang van deze partij. Plaatselijk was er een goede campagne. De lijsttrekker toonde, gehuld in groene laarzen en vergezeld van een groen glaasje prik een grote gretigheid om aan eenieder uit te leggen hoe het zit. Grote campagneborden met foto’s. Er was een prachtig verzorgd programma als een kerstboom vol ballen. Alleen er werd niet bij verteld wie de ballen zou betalen! Dan toch bepaalt, ondanks alle inspanningen het landelijke beeld jouw uitslag.

D66

Over deze partij kunnen we kort zijn. Een matig optreden in  de gemeenteraad en een wethouder die het moeilijk had met de uitvoering van projecten. Als je dan ook als milieupartij er voor pleit om te bouwen in de beschermde natuurgebieden en mensen uit wil nodigen om in ons dorp te komen wonen, terwijl we nauwelijks bouwlocaties hebben, dan helpt een voorwoord met een aanbeveling van Mevr. Kaag zelfs niet meer. Het is onbegrijpelijk dat D66 in de marge van de gemeentepolitiek terecht is gekomen.

CU

Zelfs Segers was op de landelijke tv blij met de zetel van Esther Kaper in de raad van Wijdemeren. Steeds meer christelijke mensen wenden zich af van het CDA om CU te stemmen. Vaak vinden deze mensen het CDA een light versie van de VVD en vinden in de CU het sociale gezicht terug . In die zin is de komst van de CU een goed signaal. Esther beloofde zich in het bijzonder te gaan inzetten voor een beter armoedebeleid. In de discussie noemde zij het aantal van 400 jongeren die in deze gemeente in armoede leven. Er is dus genoeg voor haar te doen.

Gr.Links/PvdA

Deze combinatie heeft zich gehandhaafd. Ze waren bang een zetel te verliezen en vormen misschien wel een partner in het toekomstige college.

De collegevorming

Het initiatief ligt bij de DLP. Dat heeft een aantal consequenties. Absolute prioriteit zal het herstel van de gemeentefinanciën zijn en Nederhorst -Noord zal definitief niet doorgaan om er slechts enkele te noemen. Het gaat om meer. Als het aan het toekomstige college niet lukt om van Wijdemeren een gezonde duurzame gemeente te maken, dan zal zelfs de grootst ijveraar voor zelfstandigheid moeten toegeven dat fusie onoverkomelijk is.

KB wonen

Het meest merkwaardige van deze campagne vond ik de interventie door de projectontwikkelaar KB wonen. Met twee advertenties riep dit bedrijf op om de partijen te steunen die de bouw van deze wijk steunden. Een dag voor de verkiezingen liet de projectontwikkelaar huis-aan huis een flyer verspreiden om op die bepaalde partijen te stemmen. Ongehoord en volstrekt misplaatst. Wat me dan uiterst verbaasd dat die genoemde partijen deze ongewenste interventie volstrekt langs zich heen laten gaan. Niemand distantieert zich van deze verspreider van apert onjuiste informatie en neemt daar afstand van. In een democratie horen partijen luid en duidelijk afstand te nemen van leugenachtige bedrieglijke folders

Wim Kozijn

3 gedachten op “De Aardverschuiving”

 1. Geachte heer Kozijn, beste Wim,

  Ik hoor u niet beschrijven hoe deze lokale partij aan de 8 zetels is gekomen en hoe deze partij zich heeft gedragen in de afgelopen 4 jaar?
  We weten allemaal dat de meeste kiezen totaal geen interessen heeft in de politiek en daarom graag luisteren naar negatieve partij politieke uitspraken van deze lokale partij die ook met 8 zetels niets kan bereiken zonder ambtenaren en geld.

 2. Eens, Nico.
  Eens, Wim, KB Wonen maakt bij herhaling misbruik van mijn brievenbus ondanks bordje Nee, Nee. Moet overigens een paar centen gekost hebben.

 3. Beste Wim, je schrijft: “Alle partijen die het college steunden hebben verlies geleden.”
  Volgens mij maakten de partijen die het college steunden (meestal) deel uit van het college. Dus waarom ongelofelijk dat de bordjes verhangen zijn? Ik ben helemaal niet verbaasd. Groet, Nico van Zanten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.