De ballen van John van der Ree

Donderdagavond werd in de commissie Bestuur en Middelen gedebatteerd over de toekomst van Wijdemeren en het financieel Herstelplan voor onze armlastige dorpen.

John van der Ree (VVD) Foto:Douwe van Essen)

Ballen hebben

Wat mij betreft de meest opvallende bijdrage in dat debat kwam van de zeer kritische VVD’er John van der Ree die om de paar woorden verklaarde dat tal van functionarissen, bestuursorganen, partijen of raadsleden “lef en de ballen moest hebben” (zes keer geturfd) om iets te doen of te besluiten. Dat is een woordgebruik dat je niet zo vaak hoort in een raad met zes vrouwelijke fractievoorzitsters en één mannelijke van  D66. (Ook die fractievoorzitter, Nanne Roosenschoon, heb ik die term nog nooit horen bezigen en ik ken hem toch al ongeveer 25 jaar.)

Historisch moment! Wethouder Gert Zagt (DLP) verdedigt het herstelplan. Foto Douwe van Essen.
Vuist op tafel

Wat mij in het betoog van de heer van der Ree vooral opviel was dat hij vind dat de gemeente een gewoon  bedrijf is. In dat bedrijf moet het management “het lef en de ballen hebben” om de “rotte appels in de organisatie” aan te pakken. (Slecht presterende raadsleden en wethouders noemde hij niet.) Van der Ree: ” In het verleden had “iemand het lef en de ballen moeten hebben” om “met de vuist op tafel te slaan”, toen keer op keer bleek dat het financieel slecht ging met de bestuurskracht van onze geplaagde gemeente.

Terugblik
Overmand door emotie, de VVD fractie.John van der Ree en Michiel van Balen. Ook Frits den Hartog (DLP) had het moeilijk op de achtergrond. Foto: Douwe van Essen.

Het was uitgerekend de VVD die veruit de meeste tijd wethouders Financiën leverde in Wijdemeren. Ik zocht ze even op. Geen van allen maakte de raadsperiode vol. De verkiezingen waren in 2001, 2006, 2010, 2014, 2018 en 2022. Wim Lorjé (2006-2008), Gerard Abrahamse (2008-2010), Joep Frijdal (2014-2016) en Peter Smit (juni 2016-november 2016). Jan Klink (2017 – 2021) en Jos Kea(2021-2022). (Gert Zagt (2010-2014, toen nog DB) was samen met Bert Nagel (2002-2006, CDA) de enige wethouder Financiën die de hele raadsperiode vol maakte.)

Historie

Met “ballen hebben” en “met de vuist op tafel slaan” ging de heer van der Ree wat mij betreft historisch gezien een dwaalpad op. Er ís wel degelijk sterk met de vuist op tafel geslagen in de raad toen zijn eigen VVD partijgenoten Robby Israel en Martin Vuyk, samen met Stan Poels (PvdA-GL) hartstochtelijk in 2017 pleitten voor een gemeentelijke herindeling, juist om de huidige Titanic-achtige taferelen, zoals we die nu beleven, te voorkomen.

Burgemeester Martijn Smit.

Burgemeester Martijn Smit maakte toen zelfs een tournee van kern naar kern om de burgers van Wijdemeren er avondenlang van proberen te overtuigen dat er wat moest gebeuren om Wijdemeren drijvend te houden, nadat er weer eens een rapport verscheen dat het slecht gesteld was met deze gemeente. Een rapport waarvan DLP en D66 burgemeester Smit verweten dat het college stiekem mee had gedaan qua opdracht. Iets wat Smit volstrekt ontkende. Weerstand en protest was zijn deel.

Provinciale Bal en Haagse Ballet
Gedeputeerde Jack van der Hoek Prov. NH © Digital Image Bas Beentjes

Degene die ook met de vuist op tafel sloeg was gedeputeerde Jack van der Hoek die dag en nacht werkte aan een herindeling/fusie met Hilversum om ons bestuurskrachtprobleem op te lossen.
Hij werd helaas onschadelijk gemaakt door zijn eigen kersverse minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren, die de ballen had (om maar even in stijl te blijven) om hem een stok tussen de benen te schoppen en de herindeling op de schroothoop te werpen. (Iets waarvoor ze inmiddels spijt heeft betuigd.)

Ballen genoeg

Wie ook met de vuist op tafel sloeg, maar dan om in 2017 die herindeling te voorkomen,  was Gert Zagt (DLP), die kosten noch moeite spaarde om bij gondelvaarten in Loosdrecht en Kortenhoef protestboten mee te laten varen en zelfs in Hilversum met een tractor met een replica van het Hilversumse grote gele raadhuis te verschijnen, om zo met zijn vuist op tafel te slaan. Bij de verkiezingen in 2022 werd hij voor zijn verzet tegen de herindeling beloond met acht zetels. Er zullen veel teleurgestelde kiezers van DLP rondlopen…

Gert Zagt protesteert tegen een herindeling in Hilversum.

En dan waren er ook nog de ballen van Actiecomité Wijdemeren 2020 dat onder leiding van Friso van Voorthuizen de trom roerde en samen met DLP en DB 7734 handtekeningen ophaalde voor de zelfstandigheid.

De kool en de geit

Vuistslagen, lef en ballen genoeg dus. Maar niet van de wethouders Financiën (van VVD huize), voor zover ik me kan herinneren. Nooit was er sprake van een collegecrisis omdat de verantwoordelijke wethouder vond dat er teveel uitgegeven en te weinig gespaard werd. de kool en de geit werden gespaard.

Eén gedachte op “De ballen van John van der Ree”

 1. Mooie observaties in deze bijdrage!
  Een paar puntjes die me ook opvielen (naast Van der Rees misslag over ondernemers als doorgeefluik voor de toeristenbelasting, waarop ik al wees in een eigen bijdrage):
  – Van de Ree over de voorgestelde OZB-verhoging: We wonen in een gemeente met een groot oppervlak en relatief weinig inwoners, dat kost nu eenmaal geld ‘anders woon je 3-hoog achter in Amsterdam’. Ofwel: niet zeuren over de voorgestelde forse OZB-verhoging.
  – Van de Ree opnieuw over de OZB: Bij AH betaal ik tegenwoordig ook meer. Klopt, maar AH berekent inflatie door, terwijl het Van der Ree kennelijk ontgaat dat het college voorstelt de OZB voor inflatie te corrigeren en daar bovenop een EXTRA verhoging door te voeren.
  – Alternatieven droeg Van der Ree ook aan: maak van de aan te trekken directiesecretaris niet 1 fte maar 0,8 fte en van de aan te trekken adviseur interne communicatie niet 1 fte maar 0,5 fte. Wat een ‘lef en ballen’!
  – De Gooi- en Eemlander meldde dat we fors meer waterschapsbelasting gaan betalen aan Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) omdat daar de reserves zijn uitgeput. Wie was voor dat laatste de eerstverantwoordelijke? Dat was de – als persoon overigens zeer aimabele – financieel bestuurder Peter Smit, voorheen, zoals Rik Jungmann vermeldt, namens de VVD wethouder van financiën in Wijdemeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.