De Kloet gaat door!

De strijd om de bouw van een woonwijk in Nederhorst-Noord is volgens wethouder De Kloet nog niet voorbij. Provinciebestuurder Cees Loggen wil er niet eens meer over praten met De Kloet.
Wijdemeren moet binnen de huidige gemeentegrenzen kijken wat verdicht of herontwikkeld kan worden, is zijn oordeel. ”Er zijn naar het oordeel  van de provincie nog voldoende  alternatieven” zo berichtte De Gooi-en Eemlander zaterdag over het standpunt van de provincie.

Het inhoudelijke motief

Waarom blijft De Kloet toch in zijn kansen geloven? We herinneren ons natuurlijk nog het echec met Zuidsingel 8, waarbij De Kloet eveneens met de provincie de strijd aanbond. Hij dacht de provincie te vlug af te zijn, maar werd smadelijk door de provincie terug gefloten .

Zijn eerste argument is dat de gemeenteraad van Wijdemeren zelf om de realisatie van deze woonwijk gevraagd heeft en  bij het debat over Zuidsingel 8 raadbreed is gezegd, daar gaan we niet in mee. Dat is gewoon niet waar. De raad keurde het concept bestemmingsplan goed en pas later na de afkeuring door de provincie van het plan en na veel maatschappelijk verzet, kwamen de raadsleden tot het inzicht dat Zuidsingel 8 een idioot plan was en keerden zij de kar.

Zijn tweede motief dat met dit plan “een groter algemeen belang “is gediend. Een motief dat ook al bij Zuidsingel 8 ter sprake kwam. Maar of er werkelijk “een groter algemeen belang” is, beoordeelt niet De Kloet, maar de provincie, maar die heeft gelet op de reactie van Loggen die afweging  allang gemaakt. Bovendien als je dit argument hanteert, zou je alles wat je wil kunnen bebouwen, want dat algemeen groter belang blijft ook na de realisatie van de 150 woningen in Nederhorst bestaan .

Het juridische motief

Rechters zijn tegenwoordig niet mild voor de verschillende overheden. Misschien heeft De Kloet het idee om de aanwijzing tot het weidevogelgebied te gaan aanvechten. De ontwikkelaar beweert dat er slechts een vogel geteld is. Een vogel tegenover 150 woningen. Dat de in de procedure verplichte oproep in de verkeerde krant terecht is gekomen, telt tegenwoordig niet zo zwaar meer.

Het politieke motief

Over enkele maanden zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Woningnood zal daarbij ongetwijfeld een belangrijk thema zijn. Welke partij maakt zich het sterkst voor de woningzoekenden? Wie verdient steun? De gemeenteraad staat achter het plan. Dat is juist, maar dat is de meerderheid van de gemeenteraad. DLP en PvdA/Groen Links zijn tegen. Stel dat DLP een zetel wint en DB een zetel verliest, dan is het aan  DLP om het initiatief te nemen voor de vorming van een college . De vraag is wat er dan met dit plan gebeurt. Anders gezegd: het is voor de Kloet van groot belang om zich in het kader van de verkiezingen te profileren als de grote voorvechter van de woningzoekenden in deze gemeente. Dat is des te meer noodzakelijk voor zijn imago, dat door de miskleun met Zuidsingel 8 grote schade heeft opgelopen. Zich sterk inzetten voor dit bouwplan levert opnieuw het risico van imagoschade op. Want wie gelooft in een plan dat goedkeuring behoeft door de provincie en waar de gedeputeerde niet eens meer met de gemeente praten wil?

“Ach, mijnheer Kozijn, Wijdemeren heeft zoveel natuur.”

Vorig jaar toen Zuidsingel 8 nog speelde, had ik een telefonisch gesprek met een medewerkster van de gemeente Wijdemeren die zich met Ruimtelijke Ordening bezig houdt. We hadden een aangename discussie over het genoemde plan. Op een zeker moment zei zij tegen mij: “Ach mijnheer Kozijn, Wijdemeren heeft zoveel natuur! Met andere woorden, waar maakt u zich druk over. Zoveel, daar kan best een beetje van af. In het kader van het plan Nederhorst-Noord gedacht ; wat doen die zeven hectaren er toe. Ik had sterk het idee dat zij het geluid van haar baas vertolkte.

Wim Kozijn


N.b. Dit artikel werd vóór maandagavond geschreven. Toen was nog niet bekend dat het CDA zich in de commissie onverwacht tegen het bouwplan Nederhorst Noord keerde, vanwege het standpunt van de provincie.

Beheerder Rading Nul.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.