De beste eigenschap van een mens, en zeker van een politicus, is zelfreflectie en de gevolgen van de eigen keuzes en besluiten voor anderen naar waarde te schatten. De successen, maar ook de drama’s. Uit het vriendelijke interview dat Herman Stuyver met Wethouder Gert Zagt gisteren in het Weekblad Wijdemeren publiceerde blijkt dat die zelfreflectie wel wat steviger kan.

De link naar het Weekblad Wijdemeren van deze week (PDF). Op pagina 3 staat het interview van Herman Stuyver met wethouder Gert Zagt.
Gert Zagt uit Loosdrecht zit in het gemeentebestuur van Wijdemeren vanaf de herindeling op 1 januari 2002. Hij kwam binnen op een ticket van Co de Kloet die twee DorpsBelangen klonen begon in Loosdrecht (DBL) en Nederhorst den Berg (DBN). Gert maakte deel uit van DBL. Na de verkiezingen vormden de klonen samen één fractie, jawel, DBW.

Dat duurde niet lang want het Loosdrechtse smaldeel met Gert Zagt, splitste zich 1,5 jaar later al weer af en werd weer DBL. De rest bleef DBW. De DB’s kwamen er vervolgens achter dat ze samen toch sterker waren en gingen in 2009 dus weer succesvol campagne voeren als één DB met Gert Zagt als lijsttrekker. Het klinkend resultaat waren negen zetels van de 19. De halve raad!
De echte wethouder Zagt
De echte wethouder Gert Zagt ontpopte zich na april 2010. Hij zette 5 leden van zijn 9-koppige fractie zwaar onder druk over behoud van de zondagsrust door te dreigen met aftreden. Sommige fractieleden uit die tijd schamen zich nog dat ze toen onder zijn juk door gingen.

Hij was de geestelijk vader van het revindicatie (landje pik) drama dat jarenlang diepe sporen door 609 huishoudens trok en ze op hoge kosten joeg , maar dat ook de gemeente tonnen kostte, qua juridische bijstand.
Werd een dossier lastig, dan gooide hij het over de schutting bij zijn arme DB collega Jaap van Waveren, die er ook geen chocola meer van kon maken. Dat gebeurde met de bloembakken, de revindicatie en nog wat probleemsituaties.

Dat over de heg gooien en (z.g.) 5% minder werken leverde hem bovendien een belastingvoordeel op en verhoogde de kosten voor de, toen ook al vrij lege, gemeentekas aanzienlijk. Over de combi Dorpscentrum alias Loosdrechts Terras alias Porseleinhaven waar de miljoenen in het water verdwenen en het gevolg daarvan voor de gemeentefinanciën zwijgen we maar, want dat is ook hem, maar niet alleen hem, aan te rekenen. Zijn latere verzet tegen een homocamping, waar hij een naar soort verzet tegen pleegde, verdiende niet de hoofdprijs.
Het lid op de neus
In 2014 kreeg DB onder leiding van Gert Zagt het lid op de neus. De kiezer had genoeg van het eigenwijze beleid van de halve gemeenteraad, gevormd door DB. Er bleven 4 van de 9 zetels over. De grote winnaar was het CDA van Theo Reijn, dat onmiddellijk de bloembakken van de wegen verwijderde. VVD wethouder Joep Frijdal en DB wethouder Jan-Jaap de Kloet waren nog jarenlang bezig om de revindicatiescherven en juridische procedures op te ruimen.

Paleisrevolutie

Gert Zagt probeerde in oktober 2014, samen met Alette Zandbergen het bestuur van Dorpsbelangen af te zetten. Een onvriendelijke paleisrevolutie, die mislukte. Gert Zagt splitste zich weer, voor de tweede keer, af van DB en vormde een 2-koppige fractie met de tijdelijke naam ZZP (Zagt en Zandbergen). Dat werd het zaadje waaruit De Lokale Partij ontstond die in 2018 4 zetels kreeg, net als DB en het CDA.
Eind 2018 leek een fusie met Hilversum aanstaande, tot minister Kajsa Ollongren besloot dat alle herindelingen gestopt moesten worden.
Verkiezingswinst voor het oprapen

Maar de herindelingstrein denderde toch verder. In een heisessie besloot het toenmalige gemeentebestuur (volkomen onverwacht) dat er toch naar een fusie met Hilversum gewerkt moest worden. Dat was de brandstof voor de motor van Gert Zagt en zijn DLP in de oppositie. Hij werkte samen met de actiegroep Wijdemeren2020 en demonstreerde voor het Hilversumse gemeentehuis met zijn trekker. Friso van Voorthuizen, die met Wijdemeren2020 actie voerde en 7000 handtekeningen aanbood aan gedeputeerde Jack van der Hoek, werd voorzitter van De Lokale Partij.

Tegen een fusie, met wie dan ook. Zijn aanhang groeide als kool. Ruim 7.000 handtekeningen tegen een herindeling werden er opgehaald! De verkiezingswinst lag voor DLP voor het oprapen.
Met Herindelingsverzet de grootste!
En toen werd het maart 2022, anderhalf jaar geleden. Gert Zagt werd met zijn DLP op het schild gehesen. 8 (acht) zetels won hij met zijn verzet tegen herindeling. In de raad namen zeven gloednieuwe raadsleden hun zetel in en de oudgediende Olivier Goetheer. De twee oprichters van ZZP/DLP werden wethouder. DLP had bijna weer de helft van de raad. Net als in 2010. Gert Zagt zou Wijdemeren sterk en zelfstandig maken met een goede financiële basis. Dat was de verkiezingsbelofte. Weet u nog?
In de kreukels
En nu? Wat hebben we nu? Een sterk verzwakt college. Een coalitiepartner (PvdA/GL), die is afgehaakt. Nog één zetel meerderheid, met dank aan de 2 VVD zetels. Nauwelijks bij machte om een sluitende begroting te maken. Een rammelend Herstelplan gevuld met gebakken lucht en aannames om dat toch te bereiken in 2027. En Gert Zagt, die gekozen is op de zelfstandigheid van Wijdemeren, die nu doodleuk laat weten dat er een bestuurlijke fusie met één of meer andere gemeenten gaat komen. En wat staat er in zijn interview? Dit: “Die keuze was niet moeizaam, omdat het van onderop kwam, met bevindingen die aan duidelijkheid niets te wensen over lieten.” “Van onderop?” Zo’n uitspraak is toch adembenemend. Hoe komt hij erbij? Met steun van Wijdemeren2020?
Van onderop?? Met DB??
Dat hadden die duizenden stemmers op DLP toch niet gedacht. Die stemmers waarvan Zagt in het interview zegt dat zijn DLP “dichter bij de mensen staat”. Hoe komt hij er bij dat de keuze voor een fusie nu plotseling “van onderop komt”? Wat hoorde hij in zijn verkiezingscampagne wat wij allemaal niet hoorden? Een luide roep in de bladen om tot een bestuurlijke fusie te komen? Een warm pleidooi van de DLP voorzitter en Wijdemeren2020 prominent dat Wijdemeren bij Hilversum moet?
In het artikel in van Herman Stuyver zegt Gert Zagt ook iets over samenwerking met DB: “ Dat gaat goed komen, let maar op. Tijd heelt alle wonden.” En dat na twee scheuringen en een paleisrevolutie.
Hij gelooft echt in wonderen volgens mij.
Al in 1985 ongeveer leek het mij een goed idee als ’s-Graveland met Hilversum zou fuseren. Maar ik heb dat toen slechts in de vriendenkring besproken. Toen het in 2018 zo ver leek te komen werd dat door mij als prettig nieuws ervaren. Helaas bleek toen een incompetente D66 minister roet in het eten te gooien. Helaas dus.
Maar mijn standpunt bleef ongewijzigd.
Gert Zagt is niet de enige die pas na de verkiezingen van maart 2022 er achter kwam hoe slecht het nou eigenlijk echt ging met gemeente Wijdemeren. Maar ik heb toen wel geschreven dat ik de coalitie de kans wilde geven om de zaak op orde te krijgen en in dat geval nog een tijdje zelfstandig te blijven. Dat bleek er dus niet in te zitten. En dan wordt het dus een kwestie van beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
Die Gert Zagt maakt merkwaardige moves, maar ik heb hem als wethouder nog niet de wet zien overtreden eigenlijk.