Opnieuw heeft een projektontwikkelaar onze gemeente aan zijn touwtje

Het nieuwe college begrijpt het niet: het laat gewillig de oren hangen naar de markt of zou het eigen voorstel naar de raad nog eens goed moeten lezen en daarop actie ondernemen. Daarin wordt namelijk geen gewag gemaakt van de diep treurige ontwikkeling die hier gaande is.
Wijdemeren is in de SALE, ons college laat het passeren en de raad ziet het gebeuren!!!

Want we lezen de volgende zin in het raadsvoorstel Bloklaan 22A, recreatiepark Mijnden, dat onlangs is verkocht aan projektontwikkelaar Dutchen die met grote dollartekens in de ogen veel mensen hun dierbare vakantiehuisje afpakt:

“De vernieuwingen zullen ervoor zorgen dat het terrein voldoet aan de huidige eisen die door de markt aan recreatieterreinen worden gesteld”.

Als ik zoiets lees in een overheidsdocument word ik boos.

Vakantiepark Mijnden ligt op een schitterende plek, omgeven door het water van onze plassen en dichtbij de Vecht. Onlangs werd het verkocht aan Dutchen die daar nu flink geld wil gaan verdienen. Want het park gaat volledig op de schop. Er komen 200 nieuwe recreatiewoningen, 5 appartementsgebouwen, een nieuw entreegebouw, een havengebouw en nóg een nieuwe recreatiewoning erbij (!).

Er is veel over te doen geweest in de, zelfs landelijke, pers want de mensen die daar een vakantiehuisje hadden moesten op korte termijn vertrekken of voor een hoog bedrag een nieuw contract afsluiten voor een nieuwe recreatiewoning.

Begrijpelijkerwijs heeft onze vorige wethouder wel iets proberen te doen.

Maar ja, over privaatrechtelijke overeenkomsten gaat de gemeente niet.

Neemt niet weg dat de gemeente zich recentelijk in between de twee collegeperiodes veel meer had kunnen inspannen om de projektontwikkelaar hierover aan de tand te voelen. Dit is niet gebeurd helaas.

Te weinig info, aangehouden.

In de commissievergadering van februari was ik woordvoerder voor De Lokale Partij voor dit onderwerp en vond dat er veel te weinig informatie op tafel lag om het voorstel te kunnen beoordelen. Een aantal raadsleden was het met me eens en het voorstel werd om deze reden aangehouden tot latere bespreking, dus in de commissie R en E van vorige week.

Geen vakantiehuisje.

Opnieuw te weinig argumenten om een entreegebouw drie keer zo groot te maken met ook nieuwe functies daarin zoals een sportschool en een supermarkt en een havengebouw van volumineuze omvang toe te staan. En dan die extra recreatiewoning bovenop de honderden nieuwe vakantiehuizen die er sowieso komen! Héél vreemd. Maar als je op de kaart kijkt dan zie je dat deze nieuwe woning ver van de rest van de huisjes ligt maar wél dichtbij een gewone woonwijk. De fancy plaatjes van dit huis met een architectonisch wonderschoon vorm gegeven rieten kap laten zien dat het niet om zomaar een vakantiehuisje gaat……..

Een amendement in de raadsvergadering om de toevoeging van deze woning niet toe te staan wordt helaas niet verwacht.

Alleen Wilna Wind van de PvdA/GroenLinks en Michiel van Balen van de VVD uitten in felle bewoordingen hun kritiek in brede zin op dit project.

De raad werd ingepakt

De raad heeft zich en masse laten inpakken door zijn bezoek aan de locatie op uitnodiging van de projektontwikkelaar. Het bekende werk dus.

Michiel van Balen wist daarover te vertellen dat de projektontwikkelaar had verteld dat de 24 duurste recreatiewoningen vanwege een gewenste financiële haalbaarheid op termijn wél de woonbestemming zouden moeten krijgen. Hebben we zulke verhalen over gewenste financiële haalbaarheid niet al eerder gehoord van projektontwikkelaars die grootschalig in onze gemeente aan de slag willen?

En waarom heeft de raad niet aan de projektontwikkelaar, het terrein gezien hebbend, de vraag gesteld: waarom gaat u niet eerst eens aan de slag met het terreindeel dat verwaarloosd is en waar nu écht iets zou moeten gebeuren terwijl de bestaande recreatiewoningen dan nog een tijd kunnen blijven staan. En ook de vraag: waarom verdwijnt de camping?

Het bestemmingsplan staat het toe.

Waarom moet Michiel van Balen als enige in de commissie opmerken dat het hem verbaast wat het bestemmingsplan (uit 2017) hier eigenlijk allemaal aan grootschalige ontwikkelingen toestaat?

Er zou een motie in de maak zijn om beleid te ontwikkelen voor de recreatie.

Allemaal mooi en aardig maar bij een motie moet je maar afwachten wat het college daarmee gaat doen. Ik heb daar zelf slechte ervaringen mee na vier jaar raadswerk in deze gemeente.

Wordt dit de norm in Wijdemeren?

Wilna Wind vroeg ten einde raad dan maar aan de wethouder of ze kon beloven dat dit soort elitaire ontwikkelingen alsjeblieft niet de norm gaan worden in Wijdemeren.

(Foto: Douwe van Essen)

De wethouder keek weer even naar haar ambtenaar, die knikte dat ze dat niet mocht toezeggen en de wethouder antwoordde daarop aan Wilna op haar allervriendelijkst dat ze dát, ondanks al haar eigen charmes, helaas niet kon beloven

Eén gedachte op “Opnieuw heeft een projektontwikkelaar onze gemeente aan zijn touwtje”

  1. Als de omgeving wil opwaarderen kan je beter de voorzieningen op peil brengen en niet denken als ik wat duurs neerzet wordt het wel beter voor de gemeenschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.