Gisteren werd de tweede verkiezingsavond in Wijdemeren georganiseerd in de gastvrije omgeving van Hotel Café Restaurant De Drie Dorpen in Ankeveen. Er waren weer circa 75 lokaal politiek liefhebbers en -haters op komen dagen om te horen hoe de lijsttrekkers het er af zouden brengen.
Het format was anders dan afgelopen vrijdag. Nu gingen de lijsttrekkers niet in gesprek met Herman Stuijver,maar ook met elkaar. Herman werd weer bijgestaan door Wim Kozijn, die de kandidaten af en toe met de voeten weer op vaste grond zette als ze dreigden weg te zweven in hun eigen droomkastelen over Wijdemeren. Qua onderwerpen leek de inhoud van de avond op de vorige verkiezingsavond, met dien verstande dat er nu ook onderling gedebatteerd werd.
Muziek
Tussen de debatten door werd opgetreden door Het Prettig Kwartet en Melanie Ryan. Een prettige afwisseling, die soms een beetje lang afleidde van datgene waar iedereen voor was gekomen.
Verkeer triogesprek
Het eerste triogesprek tussen Alette Zandbergen (DLP) , Bo de Kruijff (VVD) en Stan Poels (PvdA/GL) ging over het verkeer. Bo de Kruiff (VVD) memoreerde dat hij een motie had ingediend om de N201 naar Kerkelanden te voorzien van straatverlichting. Alette Zandbergen (DLP) vroeg om meer te handhaven, hoewel de gemeente er niet over gaat.
Bo de Kruijff (VVD) las in het verkiezingsprogramma van DLP dat trajectcontrole op de vaartwegen een mogelijk idee zou zijn. Dat vindt hij niet. (Aangepaste tekst 4-3-2022, 12.35. Zie ook zijn reactie onder dit artikel.)
Alette Zandbergen wil het langzame verkeer voorrang geven en complimenteerde D66 met de 30 km sticker. Zij beklaagde zich erover dat de participatie in het mobiliteitsplan veel te weinig was.
Stan Poels (PvdA/GL) brak een lans voor beter openbaar vervoer.
Weet je nog wel Oudje? De Krugerbocht

Wim Kozijn memoreerde dat vroeger de Zwarte Piet aan Hilversum werd gegeven door het afsluiten van de Krugerbocht. “Weet iemand nog wat de Krugerbocht is?” De zaal keek hem glazig aan. “Dat is de bocht bij dat garagebedrijf als je bij de grote stoplichten op de ‘s-Gravelandseweg linksaf slaat. Daar komt de Bussummergrintweg op uit. Voor die bocht afgesloten werd reed je zo van Bussum naar Hilversum. Na de afsluiting ging men door ‘s-Graveland. Vroeger kwam die afsluiting in ieder debat over het verkeer terug. Nu niet meer.”
Zorg Jeugdzorg duogesprek

Paricia IJsbrandij (DB) kreeg de ondankbare taak om in debat te moeten met wethouder Rosalie van Rijn (CDA) die Zorg in haar portefeuille heeft. Patricia pleitte voor een zorgcoördinator van de gemeente. Rosalie maakte gehakt van haar voorstel met veel kennis van zaken en praktijkvoorbeelden. (De opstelling van dit duo-gesprek deed enigszins denken aan de beelden die we onlangs regelmatig zagen van een enorm lange tafel waar men ca. 10 meter afstand tot elkaar heeft.)
Toen Patricia bijna knock out in de netten hing, schoot Wim Kozijn haar te hulp. “Het is ook niet helemaal fair, de wethouder is er dagelijks mee bezig en u niet. Het is daardoor of we naar Ajax tegen FC Fortuna Sittard zitten te kijken.” “Ja, dat is het wel een beetje.”: zei Patricia.
Zelfstandig Wijdemeren duogesprek
Herman Stuijver herinnerde Nanne Roosenschoon (D66) er aan dat zijn partij in het coalitieakkoord van 2018 had laten opnemen dat Wijdemeren zou streven naar Gooistad. “Daar hebben we daarna niets meer van gehoord.”:aldus Herman. Ja, ja, het was een stip op de horizon, de andere gemeenten wilden niet.” :legde Nanne uit. Esther Kaper (CU) voegde daar aan toe dat de herindeling toen werd afgeblazen vanwege gebrek aan draagvlak. Dat is echter niet helemaal juist. Het was uitgerekend D66 minister Ollongren die kort voor de verkiezing een stok in het wiel van de provincie Noord-Holland stak, door te verklaren dat herindelingen van onderaf moesten komen. Zo trok ze het kleedje onder de voeten van gedeputeerde Jack van der Hoek (D66) vandaan, die het bijna voor elkaar had.
Over het ambtenarenapparaat zei Esther Kaper (CU) dat het ambtelijk apparaat nu overbelast is. Daar moet wat aan gedaan worden opdat het weer fijn is om in deze prachtige gemeente te werken.Nanne Roosenschoon wees erop dat Wijdemeren een leerschool is waardoor veel ambtenaren vertrekken. Bovendien heeft de gemeente al jaren een chronisch financieel probleem.
Woningbouw met alle lijsttrekkers

Was het aantal woningzoekenden afgelopen vrijdag nog 850, gisteravond had iedereen het steeds over 1000. De zeven lijsttrekkers buitelden over elkaar met standpunten, aantallen, mogelijkheden en onmogelijkheden. Als je rustig door de oogharen keek, zag je dat alle lijsttrekkers wel min of meer toegeven dat niet alle woningzoekenden in Wijdemeren terecht zullen kunnen. Bij de één omdat het groen en de natuur gespaard moeten worden (Stan Poels (PvdA/GL) bij de ander omdat inbreiden onvoldoende mogelijkheden biedt. Het meest optimistisch was Rosalie van Rijn, maar de plannen in haar programma (zoals bijv. sporthallen slopen en herbouwen met woningen er op lijken financieel onhaalbaar. Esther Kaper (CU) wil graag naar een master plan voor de komende tien jaar in plaats van plan voor plan zoals de afgelopen periode. Jan Jaap de Kloet (DB) merkte volkomen terecht op dat geen van de lijsttrekkers merkwaardig genoeg Ter Sype noemde. Een locatie die ca. 150 woningen nu al kan herbergen en tot 500-600 als de draaiing van een startbaan gerealiseerd wordt. (Om te zwijgen over de mogelijkheid om het vliegveld te verhuizen naar Lelystad.)
Nederhorst den Berg Noord
Het kon bij dit onderwerp niet uit blijven dat ook Nederhorst den Berg Noord aan de orde kwam. Het feit dat het CDA de stekker uit het voorstel voor ter inzage leggen in de aanloop naar een verklaring van geen bezwaar van de provincie werd uiteraard uitgemeten, met name door Bo de Kruiff (VVD). “Het stond in het bestuursakkoord (coalitieakkoord). Om dan vier weken voor de verkiezingen de stekker eruit te trekken kon in zijn ogen geen goedkeuring krijgen.
Dit onderwerp leidde tot een vraag van Wim Kozijn aan Rosalie van Rijn (CDA) die opvallend genoeg enig licht schijnen op de procedurele kant van wat er in de laatste raadsvergadering gebeurde rond de besluitvorming over Nederhorst den Berg Noord. (Lees ook: Toverbal amendement. Waarom makkelijk, als het moeilijk kan.)
Daarover meer in een volgend artikel.
Gelukkig kunnen we spreken over een wethouder met kennis van de zorg, toch? Kwalijk als dat vier jaar lang anders zou zijn geweest. Toch was het jammer mijn inziens dat een ratelende wethouder over landelijke wet- en regelgeving niet bepaald het gesprek bevorderde over de zorg specifiek in Wijdemeren. Het succes en goede werk van onze dorpscoördinatoren (DC) wil ik absoluut niet te kort doen, maar komt mij bijna over als een luxe tov een zorgcoördinator (ZC). Zorg is zo’n essentiële broodnodige basisvoorziening voor iedereen, dat moet je als gemeente zo optimaal mogelijk willen uitvoeren. Al gaat het ook (enigszins) goed, er kunnen ook taken veel beter, ervaart de praktijk. De DC werd warm omarmt, een ZC verdient dat zeker ook.
De geboden ‘hulp’ kwam mij niet hulpvaardig voor. ‘In de netten’? Niet mijn ervaring. Een te kort gesprek voor zo’n belangrijk onderwerp ..
Graag een correctie: Ik heb niet geopperd om trajectcontroles in te voeren op de vaartwegen. De Lokale Partij heeft deze wens staan in hun verkiezingsprogramma. In het debat heb ik daar naar verwezen en aangegeven dat trajectcontroles en flitspalen buiten de bevoegdheid van de gemeente liggen. De wegbeheerder kan deze aanvragen, maar het Openbaar Ministerie gaat over het plaatsen. In Wijdemeren zijn al vaker aanvragen voor flitsers door het OM afgewezen. Leuke ideeën van DLP om hard rijden tegen te gaan, maar natuurlijk niet realistisch. In Nederland zijn er overigens – naar mijn weten – geen trajectcontroles op wegen waar 50 km/u en gedeeltelijk 30 km/u gereden wordt.