Bij de beantwoording van vragen over de proef met ANPR-camera’s in Wijdemeren, Hilversum en Weesp zaait de burgemeester van de buren in Hilversum, Pieter Broertjes, verwarring. Tegelijk komt hij met een klein brokje nieuws dat voor inwoners van bijvoorbeeld Loosdrecht interessant kan zijn.
Vorige maand stelde het Hilversumse gemeenteraadslid Edwin Göbbels (Democraten Hilversum) vragen over de ANPR-cameraproef. Burgemeester Broertjes is nu met antwoorden gekomen. Deels zijn die ontwijkend en dus eigenlijk geen antwoord.
Zo had Göbbels gevraagd naar de schriftelijke motivering voor elk van de vijf camera’s. Wettelijk moet die er namelijk zijn. Zo van: op plek X hangt een ANPR-camera en wel hierom. Broertjes geeft daarop geen antwoord. Ook voor inwoners van Wijdemeren is dat jammer, want ook zij worden op dit punt nu niks wijzer. Nou ja, even afwachten, want het Hilversumse raadslid zal vast met vervolgvragen komen.

Broertjes’ antwoord op de vraag waar die vijf proefcamera’s precies hangen, is een beetje een warboel, terwijl het antwoord voor een deel ook wel nuttig is. Zo bevestigt de buurburgemeester wat Rading Nul eerder al meldde, namelijk dat er tussen Nieuw-Loosdrecht en Hilversum een ANPR-camera hangt bij de kruising Loosdrechtseweg/Oscar Romerolaan (tegenover de Volvo-garage) en eentje langs de N201. Nu wordt iets preciezer aangegeven waar die laatste hangt: ter hoogte van Vreeland bij de rotonde bij fort Kijkuit.

Ook wel handig is het om te vernemen dat langs de N417 een camera hangt nabij de splitsing Noodweg/Utrechtseweg. Het is een plek waar automobilisten vanuit en naar Nieuw-Loosdrecht best eens langs zullen rijden.
De overige twee camera’s hangen zo te lezen in Weesp, al is de beschrijving van de plekken heel onduidelijk en verwarrend. Ook nogal slordig trouwens om de Loosdrechtseweg (die camera tegenover de Volvo-garage) te situeren aan de N417.
Heel interessant is dan wel weer Broertjes’ antwoord op de vraag hoe wordt voorkomen dat bij de proef zomaar van alles en nog wat wordt vastgelegd. Hij antwoordt dat alleen opnames worden bewaard van kentekens die voorkomen op zogeheten referentielijsten van de politie. Dat zijn lijsten met bijvoorbeeld gezochte auto’s of personen.
Dat antwoord is opmerkelijk, want het is in strijd met wat de Hilversumse burgemeester eerder schreef aan zijn eigen gemeenteraad. In die eerdere brief schreef hij namelijk twee dingen. Eerst meldde Broertjes toen – net als nu en net als de gemeente Wijdemeren staande houdt – dat alleen opnames worden bewaard van kentekens die al ‘in een politiedatabase’ voorkomen. Maar verderop schreef Broertjes toen dat ‘het systeem’ met de proefcamera’s ‘stoelt op artikel 3 Politiewet en 126jj Wetboek van Strafvordering’. Dat laatste artikel maakt het mogelijk veel meer te bewaren dan alleen kentekens die ook al op een referentielijst staan.
Wat is nou waar?
Het is natuurlijk van tweeën één. Ofwel Broertjes en de gemeente Wijdemeren hebben gelijk dat opnames van een beperkt aantal kentekens tijdens de proef worden bewaard (artikel 3 Politiewet), ofwel Broertjes had eerder gelijk dat ook artikel 126jj Strafvordering van toepassing is en dat er veel meer wordt bewaard (zij het voor maximaal vier weken).
Aan ANPR-camera’s kleven privacy-bezwaren en -risico’s, zo is vastgesteld door het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatie Centrum (WODC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De Tweede Kamer moet daar binnenkort nog iets over zeggen. Dan helpt het natuurlijk niet als een burgemeester over de proef in Wijdemeren, Hilversum en Weesp zulke verwarring zaait. Want al met al weten we nog altijd niet zeker wat allemaal wordt bewaard van de opnamen die de proefcamera’s maken.
Geen illusies
Gemeenteraadsleden kunnen natuurlijk vragen stellen om de waarheid op tafel te krijgen. In Hilversum doet raadslid Göbbels in elk geval zijn best. Wat de Wijdmeerse raad betreft, koester ik geen illusies. Er zijn leden die die proefcamera’s simpelweg prachtig vinden in de strijd tegen criminaliteit (wat uiteraard ook belangrijk is) en verder geen vragen stellen. En de rest van de raadsleden heeft nog nooit blijk gegeven van enige belangstelling voor het gesignaleerde privacy-probleem. Net zo min als ze ooit vragen hebben gesteld over wat die tijdelijke camera aan de Leeuwenlaan daar deed die wekenlang lustig opnames maakte van (ook) Wijdemeerse kentekens.
Bizar dat men wel de moeite en geld spendeert om een ANPR-camera te plaatsen op de weg tussen Hilversum en Nieuw-Loosdrecht, terwijl er aan de extreem hoge snelheden waarmee voertuigen die op deze weg (de Molenmeent) rijden niets wordt gedaan. Reden: de weginfrastructuur voldoet niet aan de wettelijke eisen (medegedeeld door de politie). Gemeente heeft geen intentie hier wat aan te doen.