Groenewoud Deel ll

Ik beloofde de lezer van Rading Nul een vervolg op het verslag dat gisteren op dit medium stond over de onrustige en emotionele vergadering van woensdag inzake de provinciale plannen met de Kortenhoefse Polder Zuid-Oost.

Bo de Kruijff (VVD), commissievoorzitter (Foto: Douwe van Essen)

In het verslag van gisteren stapte ik in op het moment dat Olivier Goetheer (GG) zijn mening gaf over het Feitenrelaas dat het college aan de raad stuurde. Vandaag bekeek ik voor de volledigheid het eerste deel van het debat over de belt Groenewoud en de plannen van de provincie om de belt om te vormen tot natuur.

Edwin Bakker (ambtenaar) souffleert wethouder de Haan. (Foto: Douwe van Essen.)

Dat leverde geen heel nieuwe gezichtspunten op over het feit dat het grootste deel van de commissie aan het eind van de vergadering lijnrecht tegenover wethouder de Haan stond over de besluiten van de provincie die hij verdedigde en de wens van de raad om het integrale plan van Afvalzorg/Vlek uit te voeren.

Update 14-4-2024, 23.30. Toevallig vonden we deze video terug op het videokanaal van Wijdemeren op Youtube. Een trotse wethouder Jan-Jaap de Kloet die een taart aansnijdt om te vieren dat Jan Hermsen (VLEK) en Erik Kuiper (Afvalzorg) de intentieovereenkomst tekenden om het project Groenewoud te realiseren.

Patricia IJsbrandij beet het spits af
De ambtelijke ondersteuning en de gemeentesecretaris. (Foto: Douwe van Essen)

Vóór Olivier Goetheer spraken Patricia IJsbtandij (DB), Frits den Hartog (DLP) en Esther Kaper (CU).

DB, NH heeft natuurwensen
Patricia IJsbrandij (DB) (Foto: Douwe van Essen)

Patricia IJsbrandij (DB) betoogde dat het Feitenrelaas moet kloppen, maar gaf tegelijkertijd aan dat het dossier zo complex is dat dat vrijwel onmogelijk is. Zij verklaarde: “Toen wij gisteren in Haarlem waren bleek dat de provincie duidelijke wensen heeft over het soort natuur dat men in de polder wil.” Of dat rekening houdt met gezondheid van mens en dier (knutten, blauwtong) betwijfelde zij. In de communicatie van het college naar de raad stelde zij gaten vast zoals tussen december en februari. Zij wees er op dat het college een informatieplicht heeft en dan ook onmiddellijk relevante ontwikkelingen moet melden.

DLP, en VLEK?
Frits den Hartog (DLP) (Foto: Douwe van Essen)

Frits den Hartog (DLP) vroeg zich slechts twee dingen af. Waarom de belt Groenewoud altijd een enorm probleem was, waar tientallen jaren over nagedacht werd, maar dat dat probleem nu plotseling geen enkel gevaar meer oplevert. Ook vroeg hij het college of de ontwikkeling van de plannen van VLEK nog mogelijk zal zijn binnen de nieuwe plannen van GS.

CU over 20 jaar weer?
Esther Kaper (CU) (Foto: Douwe van Essen)

Esther Kaper (CU) sloot aan bij de opmerking van DLP. Eerst was er een groot probleem, nu plotseling niet meer vinden GS. Maar de inwoners van Kortenhoef zijn heel bang voor de belt. Die angst is niet weggenomen door de provincie. Zeker als de provincie wél verklaart dat er gemonitord wordt en zal gaan saneren als dat toch nodig blijkt. Zij slaakte een diepe zucht. “We beginnen weer helemaal opnieuw! Onderzoeken etc. Hebben wij vertrouwen in dit nieuwe proces, of zitten we hier over 20 jaar weer, omdat er niets gebeurd is?”

Olivier Goetheer (GG) (Foto: Douwe van Essen)

Deze drie eerste commentaren op het Feitenrelaas van het college waren betrekkelijk rustig. Na de bijdrage van Esther Kaper (CU) was het de beurt aan Olivier Goetheer, die de vloer aanveegde met het Feitenrelaas.

PvdA/GL, wat kan wél?
Wilna Wind (PvdA/GL) (Foto: Douwe van Essen)

Dat was de opmaat voor Wilna Wind (PvdA/GL) die er genoeg van had dat het college de raad voortdurend voor houdt wat er niet in de polder mag van de provincie. “Wij willen niet weten wat er niet kan! Wij willen weten wat er wél kan!! U bent niet de boodschapper van de provincie.”

D66, glijdend naar natuur
Nanne Roosenschoon (D66) (Foto: Douwe van Essen)

Nanne Roosenschoon (D66) betoogde dat alles altijd draaide om de belt, maar dat de sanering van de belt en woningbouw in de Haarlemse bubble langzaam in een glijdende schaal uit zicht raakte ten gunste van natuur. Sanering is wél noodzakelijk”en dat in een integraal plan voor de hele polder.

VVD, kwel geen probleem?
John van der Ree (VVD) (Foto: Douwe van Essen)

John van der Ree (VVD) vroeg of er gekeken is naar de kwel. Hij vroeg wethouder de Haan of het niet te laat is als er verspreiding van chemisch afval geconstateerd wordt.

CDA, in 2013 lagen de vaten aan het oppervlak
Rosalie van Rijn (Foto: Douwe van Essen)

Rosalie van Rijn (CDA) had zich goed voorbereid. Zij las een inleiding van een Masterplan uit 2013 voor. In dat plan werd gepleit voor sanering van de belt, omdat de vaten met chemisch afval aan het oppervlak van de belt lagen en de belt lekte met risico van verspreiding. Welk wonder speelde zich af tussen toen en nu, dat dat risico volgens bureau Witteveen en de Omgevingsdienst niet meer bestaat?

Wethouder Ron de Haan (DLP) (Foto: Douwe van Essen)

Gaande het debat verhardden zich de standpunten omdat wethouder de Haan bleef verkondigen dat de provincie besluiten neemt en beleid uitvoert waartegen hij niets in kan brengen. Zelfs een bericht uit het kabinet haalde hij er bij, zoals collega Ronald Frisart aantoonde.

Frustratie

Halverwege het debat verklaarde Wilna Wind: “We gaan gefrustreerd naar huis. We praten langs elkaar heen. Wij gaan een motie voor in de raad voorbereiden. Dit gaat hartstikke fout!” Waarmee zij de gevoelens van een groot deel van de commissie goed weergaf.

De emoties liepen hoog op!

Op mijn blocnote staan nog vier bladzijden met hartekreten, opmerkingen, wantrouwen en zorgen, veel zorgen ook namens de inwoners. Ik bespaar ze u. Maar neem van mij aan dat de emoties heel hoog opliepen omdat de wethouder geen krimp gaf en het standpunt van de provincie door dik en dun verdedigde.

 

2 gedachten op “Groenewoud Deel ll”

  1. Heb medelijden met iemand die helemaal uit Castricum komt en begrip moet tonen voor de lokale Wijdemeerders. Terwijl hij er geen snars van begrijpt. Dan maar de meningen uit Haarlem volgen zal hij als visionair bedacht hebben. Altijd goed voor je politieke carrière. Had DLP geen betere kunnen vinden, iemand die gepokt en gemazeld is in onze dorpen? Een afgang van jewelste.

  2. Met verbazing lees ik de stukken van Rading 0 over het verkwanselen van ons eigendomsrecht aan de provincie, geïnitieerd door wethouder de Haan.
    Volgens de Haan is VLEK zelf uit de projectgroep Kortenhoef Oost gestapt. Ik ben van Vlek en bij mijn weten is dit niet op ons initiatief gegaan, maar afgedwongen door Provincie Noord-Holland.
    De Haan is er niet voor de burgers van Wijdemeren maar meer een marionet van de provincie. Laat hem dan ook maar in Haarlem gaan solliciteren, fijn dicht bij Castricum.
    Hij geeft onze gronden regelrecht in handen van Provincie én Natuurmonumenten.
    Ongeschikt voor de functie, te weinig kennis en empathie over wat er speelt in Wijdemeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.