Het Wijdemeerse college gedroeg zich donderdagavond verkrampt. Wethouders Jos Kea en Jan-Jaap de Kloet weigerden te zeggen welke andere mogelijkheden dan een draconische verhoging van de toeristen- en forensenbelasting er waren en nog zijn om de begroting 2022 rond te breien. Zulk krampachtig gedoe is nergens voor nodig. Burgemeester en wethouders kunnen gerust open kaart spelen – als ze maar willen.

Na een storm van kritiek van insprekers op de voorgestelde daverende verhoging van de toeristen- en forensenbelasting bleek er donderdag ook raadsbreed politiek verzet tegen deze voorgestelde ingreep (‘noodgreep’, aldus VVD’er Michiel van Balen). Alle fracties beseften natuurlijk dondersgoed dat de gemeenteraad in ruil voor het afschieten van de draconische verhoging van deze twee belastingen wel met een alternatief moet komen. Want doodleuk een gat van zeven tot acht ton in de begroting schieten kan uiteraard niet.

Maar om binnen een week zoveel geld te vinden is geen sinecure. Geen wonder dus dat eerst Jan Verbruggen (CDA) vroeg welke alternatieven er in de collegevergadering op tafel hadden gelegen. Evenmin verbazingwekkend dat Alette Zandbergen (De Lokale Partij) bleef aandringen met de vraag welke alternatieve extra inkomsten of bezuinigingen denkbaar zijn.
Wethouders Kea (financiën, VVD) en De Kloet (recreatie en toerisme, DorpsBelangen) weigerden te antwoorden. Strak en stijf hielden ze vol dat wat binnen het college wordt besproken binnen de beslotenheid van de collegekamer blijft.
Nu hadden ze natuurlijk gelijk dat over meningsverschillen en discussies binnen het college niet uit de school moet worden geklapt. Maar dat was de vraag ook niet. De vraag was: als de gemeenteraad de giga-verhoging van toeristen- en forsenbelasting naar de prullenbak verwijst, waar valt dan ander geld vandaan te halen om de begroting toch sluitend te maken?
Geheimzinnig
Er is voor burgemeester en wethouders geen enkele reden om daarover geheimzinnig te doen. En dat is niet zo omdat ik dat vind, het is vooral zo omdat het elders al is aangetoond. En dat elders is niet zo ver weg: in Eemnes namelijk.

Ook daar zitten ze niet zo best in de slappe was en ook daar moeten ze dus goed op de kleintjes letten. In oktober vorig jaar lagen daarom bij de Eemnesser gemeenteraad scherpe keuzes op tafel, daar gedeponeerd door burgemeester en wethouders. Het Eemnesser college had voor een verheugend heldere benadering gekozen en die viel bij de gemeenteraad in heel goede aarde, zo kon ik zelf als (toen nog) verslaggever van De Gooi- en Eemlander vaststellen. En als u mij niet gelooft, vraag het dan maar aan Kortenhoever Theo Reijn. U kent hem vast nog wel. Eerder was hij voor het CDA wethouder in Wijdemeren en nu is hij dat namens DorpsBelang in Eemnes.
Lijst
Het Eemnesser college presenteerde vorig jaar herfst aan de gemeenteraad de ‘Kadernota ombuigingen 2021-2024’. Daarvoor had het ambtenaren gevraagd eens grondig door de begroting te gaan en te kijken waarop mogelijk bezuinigd zou kunnen worden. Zet maar van alles op de lijst, was de opdracht, daarna kiest het college wel en uiteindelijk de gemeenteraad.
Het was een heel transparante exercitie. De raad kreeg een ferme lijst gepresenteerd van mogelijke bezuinigingen, per post voorzien van een bedrag. Tevens werd in die kadernota aangegeven voor welke bezuinigingen het college wel had gekozen (en waarom), voor welke niet of nog niet (en waarom) en voor welke bezuinigingsopties gedeeltelijk (en waarom).
Duidelijk
Wilde de raad een bezuinigingspost schrappen, dan was duidelijk hoe groot het gat was dat daarmee in de begroting werd geschoten. Tegelijk was ook duidelijk welke alternatieve bezuinigingen mogelijk waren om aan hetzelfde besparingsbedrag te komen en dus de begroting weer sluitend te krijgen.
De gemeenteraad in Eemnes was blij met die benadering van het college daar, het bleek bovendien prima te werken. Ook voor geïnteresseerde inwoners was het zo helder als glas.

En dat allemaal doordat het Eemnesser college onder aanvoering van burgemeester (tevens portefeuillehouder financiën) Roland van Benthem volstrekt niet bang was om open kaart te spelen. Zo kan het dus ook. Voor het Wijdemeerse college een mooi voorbeeld om zich aan te spiegelen.