ChristenUnie over joodse begraafplaats: Gemeente moet zich inspannen voor oplossing van het probleem

De gemeente Wijdemeren moet ‘alles in het werk stellen om (de joodse begraafplaats in Kortenhoef) in ere te herstellen en toegankelijk te maken voor joodse inwoners die hier begraven willen worden’. Dat schrijft gemeenteraadslid Esther Kaper (ChristenUnie) ter inleiding van een flinke rits vragen aan burgemeester en wethouders over de problemen rond de joodse begraafplaats aan de Koninginneweg.

(Foto Wikipedia/C.Muusers, CC BY-SA 3.0)

Haar partij, schrijft Kaper, ‘verbaast zich over de gang van zaken’ rond het begraafplaatsje zoals eerder beschreven op Rading Nul (zie hier, hier, hier en hier). Daarom wil ze van het college het naadje van de kous weten.

Feiten

Haar vragen vallen in twee onderdelen uiteen. Om te beginnen vraagt ze naar een reeks feiten. Hoe zit het precies in elkaar? Bijvoorbeeld met het recht van overpad naar de begraafplaats en met de onderhoudsplicht van de gemeente. Pikant daarbij is deze vraag: ,,Heeft de gemeente destijds bezwaar gemaakt tegen het ontoegankelijk maken van de Joodse Begraafplaats? Waarom wel/niet?’’

Hoe verder?

Het tweede brok vragen is gericht op de toekomst: hoe nu verder? Daarbij laat ze blijken hier voor de gemeente nog steeds een taak te zien. Dat is interessant, want (bijna ex-)wethouder Jan-Jaap de Kloet (DorpsBelangen) koos tot nu toe de opstelling: we hebben geprobeerd partijen dichter bij elkaar te brengen, dat is niet gelukt, we kunnen het onderhoud niet meer uitvoeren, daarmee is voor ons de kous af.

Reuze benieuwd met welke antwoorden het college gaat komen. Ook benieuwd bij welke nieuwe wethouder dit onderwerp belandt. En een kleine kanttekening. In april vorig jaar zette toenmalig CDA-fractievoorzitter Jan Verbruggen deze kwestie op de agenda. Eigenlijk had ik daarom van de CDA-fractie in nieuwe samenstelling de afgelopen tijd wel wat vervolgvragen verwacht. Van die kant bleef het echter stil. Goed dat kersvers ChristenUnie-raadslid Esther Kaper de zaak nu heeft opgepakt.

De complete lijst vragen plus inleidende opmerkingen van de ChristenUnie vindt u hier.

4 gedachten op “ChristenUnie over joodse begraafplaats: Gemeente moet zich inspannen voor oplossing van het probleem”

 1. Goed dat er aandacht gevraagd wordt voor deze zeer onbevredigende situatie door CU en CDA. Nu DB en vooral de coalitiepartijen DLP, VVD en PvdA/GL nog.

  1. Dit is alweer zo’n kwestie waarbij Wijdemeren volkomen voor schut staat. Het dient inderdaad snel opgelost worden. Maar waar ik ook mee zit is hoe het joodse protocol is t.a.v. van herbegraven. Een joods graf is voor eeuwig, dat weet ik wel. Maar is herbegraven (op kosten van Wijdemeren) toch mogelijk of is het voor Robby Israel te laat.
   Vooropgesteld dat de nabestaanden zoiets zouden willen uiteraard.

 2. Beste Ronald,

  Uiteraard blijft het vanuit onze kant niet stil. Wij zijn net zo verbaasd als jij bent. Wij hebben vragen gesteld en daarop antwoord gekregen. Echter hebben wij geen behoefte aan weer schriftelijke vragen stellen maar willen in gesprek met het college hierover.

  Omdat er in mei geen raad is geweest hebben we niet de kans gehad om dit punt te agenderen voor de commissie, anders hadden we het eerder besproken. Het staat bovenaan onze lijst om bij de komende raad deze brief te agenderen met een behandelverzoek om in de commissie van juli te bespreken.

  Fijn dat er aandacht is en blijft voor dit onderwerp.

  Met vriendelijke groet,

  CDA Wijdemeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.