Terugblik op Bestuurlijk 2023

2023 gaat ongetwijfeld de geschiedenis in als één van de bestuurlijk roerigste jaren in het bestaan van Wijdemeren. Het is slechts 21 jaar geleden dat de gemeenten Nederhorst den Berg, ’s-Graveland en Loosdrecht fuseerden tot Wijdemeren. Toen werd hier en daar de verwachting uitgesproken dat die herindeling voor minstens 25 jaar rust moest geven op bestuurlijk terrein. Dat lijkt uit te gaan komen.

Het was in dit jaar dat het gemeentebestuur op 6 oktober besloot tot opheffing van Wijdemeren en het zoeken naar een fusiepartner of meerdere fusiepartner-gemeenten om zich bij aan te sluiten. Terwijl de meest  geharnaste tegenstanders (Wijdemeren2020) van welke  fusie dan ook,  De Lokale Partij (8 zetels) en DorpsBelangen  (2 zetels) al anderhalf jaar een meerderheid in de raad hebben.

DLP en DB keerden de kar.
Gert Zagt (DLP) (Foto: Douwe van Essen)

Het was wethouder financiën en DLP anti-fusie actievoerder Gert Zagt die er in de afgelopen anderhalf jaar meer en meer van overtuigd raakte dat Wijdemeren het op eigen benen niet langer kon volhouden. Hij spitte de complete boekhouding van Wijdemeren door van A tot Z en gaf tijdens die zoektocht steeds zorgelijkere mededelingen af. Het standpunt dat Wijdemeren moest opgaan in een groter geheel leefde al enkele jaren bij de fracties van PvdA/GL en de VVD. D66 wisselde regelmatig van standpunt in de voorgaande jaren. Dan weer tegen een fusie, dan weer vóór een referendum en tenslotte helemaal vóór de ultieme fusie met alle Gooise gemeenten tot Gooistad. Maar ook DLP, DB en CDA raakten inmiddels overtuigd van de noodzaak van fusie.

5 oktober F-day, fusie day
De raad bijeen op 28 september 2023. (Foto Douwe van Essen)

Op 5 oktober was het zover. De teerling werd geworpen, na een voorlopig besluit in juli, na besloten vergaderingen en een reeks rommelige informatieavonden in de kernen van Wijdemeren. Informatieavonden waarin flink wat weerstand werd geleverd door inwoners, die vonden dat het gemeentebestuur ze onverwacht met het voorlopige besluit gekidnapt had in een fusiefuik. Op 5 oktober besloot de gemeenteraad om zich de komende twee tot drie jaar voor te bereiden op een fusie met één of meer van de buurgemeenten.

College als Duiventil

Nog nooit eerder zijn er zoveel leden van het college gekomen en gegaan in één raadsperiode. Die raadsperiode die begon in mei 2022. In mei 2022 traden Gert Zagt en Alette Zandbergen namens De Lokale Partij aan in het college dat voorgezeten werd door burgemeester Larson. De VVD leverde wethouder Els Kruijt en de PvdA/GL liet Stan Poels een zetel in het college bezetten.

De wethouders in 2022. Els Kruijt (VVD), Gert Zagt (DLP), Stan Poels (PvdA/GL) en Alette Zandbergen (DLP). (Foto: Douwe van Essen.)

Na een half jaar, op 29 september 20220,  gaf Stan Poels aan dat hij de functie niet langer kon uitoefenen en aftrad. Voor de PvdA/GL brak een zoektocht aan naar een nieuwe wethouder. Die zoektocht had op 16 november 2023 succes toen Maarten Hoelscher (ex-wethouder in Huizen) toe trad tot het Wijdemeerse college.

Wethouder Hoelscher (PvdA/GL) (foto: Douwe van Essen)

Op 6 februari 2023 was het weer raak. De lijsttrekker van DLP, wethouder Alette Zandbergen, trad zeer onverwacht af. Dit keer was het de beurt aan DLP om op zoek te gaan naar een nieuwe wethouder. Die werd gevonden in Castricum, in de persoon van Ron de Haan, die ook daar wethouder was voor een lokale partij.

Alette Zandbergen (Foto: Douwe van Essen)

Op 14 april 2023 werd De Haan benoemd in het college tijdens een zeer onrustige raadsvergadering, die eindigde met een motie van treurnis voor het college. Die motie werd ingediend omdat de communicatie rond het al dan niet huisvesten van asielzoekers in het Nera Gebouw door wethouder Maarten Hoelscher onvoldoende was volgens de raad. (Een unicum, een wethouder die in een college benoemd wordt, nog niets gedaan heeft en dan al een motie van treurnis aan de broek heeft.)

Ron de Haan. (Foto: Douwe van Essen)

Op 23 mei 2023 nam wethouder Maarten Hoelscher ontslag wegens persoonlijke omstandigheden. Dus moest het PvdA/GL afdelingsbestuur samen met de fractie weer aan de bak om een opvolger te zoeken. Aan die zoektocht kwam een abrupt einde op 13 juli 2023 toen het college, in de persoon van Ron de Haan,  er op stond dat de PvdA/GL fractie zonder kritiek achter het herstelplan ging staan. Een herstelplan dat overigens ook niet doorgesproken was met de DLP en VVD fractie. Voor Wilna Wind van de PvdA/GL was dat de reden om uit de coalitie met DLP en de VVD te stappen. Zij verklaarde “niet bij het kruisje te willen tekenen”.

DLP-1 en DLP-2
Olivier Goetheer (GG) (Foto: Douwe van Essen)

Het werd nog aparter. Olivier Goetheer, die lid was van de fractie van DLP, was ontevreden over de informatie die hij uit het college kreeg. Kennelijk werd die informatie niet doorgegeven aan de fractie, of bleef die ergens hangen. Dat was voor hem eind september dit jaar aanleiding om zich af te splitsen van zijn fractie, om zo de status van fractievoorzitter te verwerven en op die manier lid te worden van het presidium en de agendacommissie om zo uit de eerste hand de door hem gewenste informatie te verkrijgen. (Maar hij bleef, curieus genoeg, wel lid van DLP!)

Voorzitter College ziek
Burgemeester Crys Larson. (Foto: Douwe van Essen.)

Olivier Goetheer ging nog verder. Hij vroeg een interpellatiedebat aan voor de gemeenteraad van 28 september. In die interpellatie, die aangekondigd werd met een document waarin burgemeester Larson ernstige verwijten werden gemaakt, wilde hij de burgemeester aan de tand voelen. Burgemeester Larson meldde zich de dag voor de raad, op 27 september, ziek bij de Commissaris van de Koning als gevolg van long covid. Het kwam er daarom niet van. CdK Arthur van Dijk bezocht Wijdemeren spoorslags voor overleg op 4 oktober.

Charlie Aptroot werd medio oktober benoemd als waarnemend burgemeester. Onbekend is nog of burgemeester Larson terug keert na haar ziekte, of dat Charlie Aptroot Wijdemeren naar de fusie gaat begeleiden.

Eén gedachte op “Terugblik op Bestuurlijk 2023”

  1. Hartelijk dank voor jullie tomeloze inzet. Jullie hebben ons telkens weer prima op de hoogte gehouden van alle hectiek bij de buren van Rading 1. Fijne feestmaand toegewenst en een voorspoedige jaarwisseling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.